Az ajánlat – kritika


The Offer ParamountPlusThe Offer; Alkotók: Michael Tolkien, Leslie Grief; Szereplők: Miles Teller, Matthew Goode, Juno Temple, Colin Hanks, Dan Fogler, Burn Gorman, Giovanni Ribisi; amerikai drámasorozat, 60 perc, 10 rész, 2022

Visszautasíthatatlan ajánlat

A Keresztapa 50. évfordulójára nem kisebb dologra vállalkozott a Paramount, minthogy elmeséli a film történetét egy eddig nem látott szemszögből: Albert S. Ruddy producer életrajzi könyve alapján közelítették meg Coppola filmjének forgatását. A végeredmény nem mindig tudott az lenni, amire kíváncsiak lettünk volna, de ügyesen és szórakoztatóan építi tovább a film legendáját.

Hosszasan lehetne azon vitázni, hogy A Keresztapa valóban minden idők legjobb filmje-e, de Francis F. Coppola mesterművének van egy vitathatatlan eredménye: megmentette a Paramount Pictures-t. Az a produkciós pokol, ami A keresztapát jellemezte jó ideje ismert, de igazán csak Az ajánlat tudta jól bemutatni, mekkora szenvedés volt elkészíteni a filmet. Fontos megjegyezni, hogy akik egy dokumentarista jellegű elbeszélést várnak a film elkészültéről csalódni fognak: nagy vonalakban láthatjuk a forgatást, a fókusz pedig inkább a producerek közti harcon és a valódi maffia jelenlétén van, mintsem Coppola alkotói folyamatán.

220421 theofferAz ajánlat ott veszi fel a fonalat, amikor Al Ruddy bekerül a Paramounthoz, és A Keresztapa Oscar győzelme után fejeződik be, így tulajdonképpen elejétől a végéig, fontosabb időszakokat kiemelve mutatja be Mario Puzo bestseller regényének filmvászonra való felkerülését. Mi már persze tudjuk: A Keresztapa óriási siker lett, és azóta is a kötelező filmes listák elején szerepel – ez azonban nem volt ilyen egyértelmű a stúdió fejesek számára. Sőt, a produkciót nem csak számos producer akarta elgáncsolni, hanem az amerikai-olasz közösség, illetve a maffia köreiben is felháborodást okozott. Hiszen hogyan is készülhetne egy film a maffiáról, ami nem is létezik… ugye?

the offerAz ajánlat javarészt igaz sztorikon alapul, emellett számos olyan történetet mutat be, amit korábban a rendező és a színészek meséltek interjúkban, viszont nem felejthetjük el, hogy ez itt még mindig Hollywood, és a történések szimpla elmesélése nem lesz elég: kell bele egy kis túlzás, egy kis dráma, egy kis kitaláció. Így alakul ki maffia háború Joe Colombo, a maffiavezér és a film egyik nagy támogatója, illetve a kitalált „Crazy” Joe Gallo között, vagy így köp bele Ruddy és Robert Evans stúdió vezető levesébe Barry Lapidus, a fiktív stúdió fejes, aki nincs megelégedve A Keresztapa irányával, hosszával, meg úgy igazából mindenbe beleköt, ami a filmmel kapcsolatos. Ilyen emberek persze léteztek, de szerepük a The Offerben eléggé túlzó, és nem kevés időt töltünk személyes drámáikkal sem, ami egy idő után fárasztóvá tud válni, hiszen első sorban azért ültünk le, hogy a klasszikus megszületésének lehessünk szemtanúi.

MV5BYTc0MDlmNTUtMTE3ZC00NTUwLTkzM2UtMzY4OTExODhlMjMyXkEyXkFqcGdeQXVyMjkwOTAyMDU@. V1Elkalandozó cselekmény és konfliktusok ide vagy oda, ami minden esetben megmenti a sorozatot, azok a hihetetlen jó alakítások. Nem viccelek: nagyon kevés sorozatban láttam ennyire meggyőző színészeket az elmúlt évek során, és ez igaz a főszereplőktől elkezdve az utolsó mellékkarakterig. A Ruddyt alakító Miles Teller végig remekel, de ki kell emelnem a Robert Evans-t alakító Matthew Goode-ot és a Paramountot birtokló cég vezetőjét, Charlie Bluhdorn-t játszó Burn Gorman-t, akiknek minden perce arany. Remekül sikerült színészt találni Coppola, Bettye McCart (Ruddy asszisztense) és Al Pacino szerepére is – utóbbinál valami félelmetes a hasonlóság mind külsőben, mind karakterben.

the offer blogroll 1650306814072Hibátlanul elevenedik meg a korai 70-es évek hangulata és filmgyártása is, számos utalást kapunk a korszak emlékezetes mozijaira. Zenében és látványban sem lehet igazán kifogás Az ajánlatra, A Keresztapa életre kelt szettjei pedig még így nyersen is fenomenálisan néznek ki, az pedig, hogy egy komplett részt szenteltek a szicíliai forgatásnak, igazán megadja a sorozat egyedi ízét.

A The Offer sokaknak lehet csalódás, és vannak is hibái, de összességében egy kiváló alakításokkal teli, végtelenül szórakoztató tisztelgés A Keresztapa előtt, ami így 50 év után ki is járt neki. Nem hozza Coppola filmjeinek hangulatát, de hoz helyette valami egészen újat, ami mindenkit meg fog érinteni, aki szerette az eredetit.

8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Sonic Origins - játékteszt
Következő cikk A pók feje - kritika