Mindent egy lapra – kritika


mindent egy lapra 1Mindent egy lapra (Hustle), rendező: Jeremiah Zagar, szereplők: Adam Sandler, Queen Latifah, Juancho Hernangomez, Ben Foster, Kenny Smith, Robert Duvall, amerikai sport, vígjáték, dráma, 117 perc, 2022 (16)

„Szereted a sportot?”

Adam Sandler igen hullámzó teljesítményt nyújtva karrierje során párszor már pályára lépett: a nagy befutást jelentő Happy, a flúgos golfos után kétszer is – A vizesnyolcas, Csontdaráló – amerikai focira váltott, majd most a kosárlabda palánkot vette célba. Az egyre jobban botladozó Netflix csapatával sokadszorra társulva Sandler az eddigi alacsony színvonal és erős középszer után végre egy szórakoztató, érzelmes és finoman humoros meccset hozott össze.

A Mindent egy lapra a színész legjobb formáját idézve olyan könnyed, minőségi munkái között kerül be a legjobbak közé, mint a Nászok ásza, a Ki nevel a végén?, Az 50 első randi, a Távkapcs vagy a Kellékfeleség. Emellett pedig kellemes meglepetés az NBA-fanoknak is a tavalyi Space Jam – Új kezdet fiaskó után – a Tapsiékkal színészkedő LeBron James most nem a pályán, hanem a kispadon, producerként igazgatja a mérkőzést.adam sandlerStanley Sugerman (Sandler) nem tud túl sok időt tud együtt tölteni a szeretteivel (Queen Latifah és Jordan Hull), mert a Philadelpha 76ers csapatánál játékosmegfigyelő, így a világ legkülönbözőbb pontjait járva vadássza az új tehetségeket. Természetesen nem ez sportálmai netovábbja, hiszen az egykori, szebb időket is megélt játékos inkább edzőként munkálkodna. Erre minden esélye meg is van, hiszen régi jó barátja, a Sixers tulajdonosa, Rex Merrick (Robert Duvall pár perces, oldschool remeklése) már meg is mutatja Sugerman edzőbá irodáját! Ám az idős tulaj nemsokára elhalálozik és helyét a rideg gondolkodású, profitéhes fia, Vince (Ben Foster – Börtönvonat Yumába, A túlélő, A préri urai) veszi át, aki ismét repülőre ülteti Stanley-t, hogy a közeledő draft, a játékosválogató idejére új kosarasokat szerezzen a „kirakatba.”mindent egy lapra 2Sugerman fájó szívvel újra világjárásra indul, ám nemsokára igazi csiszolatlan gyémántra bukkan Spanyolországban! Bo Cruz (a szimpatikus Juancho Hernangomez, aki a sportvilágban a Utah Jazz játékosa és a filmben gyakorlatilag önmagát adja), a bakancsos, építőipari segédmunkás a helyi streeten a kispályás ászok közül kimagasodva dobálja a kosarakat, így Stanley szakértő szeme természetesen azonnal megakad a srácon és NBA-lehetőséget villant a szegény sorban élő őstehetségnek. Addig azonban, amíg az amerikai álom valóra válhat és legmagasabb fokozatba kapcsolhat a Cruz-rakéta még igen sok izzadtság lefolyik mindkettejük homlokán…mindent egy lapraA sportokban elég jártas Kevin Costner 2014-es Újoncok napja című amerikai focis mozija korábban már bemutatta azt az izgalmas, fordulatos folyamatot, ami a profi ligákban az újoncok kiválasztását övezi. A Mindent egy lapra ugyanezt a témát veszi alapul, ám csak részben érinti a kiválasztást és a kirakat helyett szereplőinek kapcsolatára fókuszál. A kisiklott sportkarriert a háta mögött tudó egykori csúcssportolóra, aki eltökélt, minden kockázatot vállalni kész menedzserként lép elő és az alacsonyról induló, egyenes, őszinte, de a nagypályások közt még nagyon rutintalan zsenire. A két fő karakter is előre vetíti, hogy alapjában véve egy klasszikus sportkarrier filmet látunk, hollywoodi forgatókönyv-fordulópontokkal, hullámvölgyekkel, felemelkedésekkel, időleges sikerekkel és bukásokkal, ám a történet mégsem unalmas, mert szív, humor, sportszenvedély viszi előre.

A Mindent egy lapra nem csont nélküli, de kellemes szórakozás: a szereplők szimpatikusak – kivéve persze Foster kötelezően arrogáns karakterét –, Hernangomez remek az NBA-kívülálló szimpatikus alakjában és végre az is öröm, hogy Adam Sandler felejtősre veszi az idióta poénokkal való dobálózást. Szerencsére mindvégig a pályára koncentrál és nem ülteti saját magát az infantilis, alpári humor kispadjára.10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Stranger Things 4. évad 2. Felvonás - kritika
Következő cikk 60 éves Tom Cruise 60 kép és videók színes karrierjéből