Hobo: Tough Life – játékteszt


hero

Fejlesztő: Perun Creative; Kiadó: Perun Creative; Platform: PC, Xbox One, Nintendo Switch

A jelenlegi gazdasági helyzetben nem árt mindenre felkészülni, nem árt a gyakorlás, így a Hobo: Tough Life-ban hajléktalannak állhatunk.

A hajléktalanok sorsa a legtöbb embert nem érdekli, ami nem túl meglepő, mindenkinek vannak saját problémái, főleg a jelen állapotokban. Azonban számtalan olyan esemény történik a világon, melynek hatására egyik pillanatról a másikra húzzák ki az ember lába alól a talajt és válhat nincstelenné, magatehetetlenné. A cseh Perun Interactive ezt a kiszolgáltatottságot szeretné nekünk bemutatni egy igen komplex és érdekes megközelítéssel a Hobo: Tough Life-ban.

screenshot01

A történet szerint Praslavban, egy fiktív kelet-európai városban hajléktalanként ébredünk, kínzó és kőkemény fejfájással. Kilátástalan helyzetünkön csak tovább ront, hogy mindezt egy hideg őszi napon tesszük és nyakunkon a tél. A nyílt világú, rpg elemekkel operáló túlélőjáték alapjai már adottak is. Természetesen nem lesz ilyen egyszerű a dolgunk és számtalan más elemet is le kell küzdenünk a cirka 50-60 órás kaland során. A készítők elmondása alapján a számtalan fő- és mellékküldetésünkből egy csomó valós eseményeken alapszik, ami csak tovább emeli a történet amúgy is meglehetősen komor atmoszféráját.

screenshot02

A legbetegebb az egészben, hogy a készítők olyan jól kapták el a kilátástalanság érzését, hogy végig egy gombóccal a torkomban játszottam a játékkal és folyamatosan nyomasztott a szörnyűbbnél szörnyűbb sorsok bemutatása. Természetesen a legtöbb karakter akivel interakcióba kerülünk hasonló cipőben jár mint mi, így számtalan keserves történet kerül majd felszínre. Természetesen a cselekedeteink során mutatjuk majd meg milyen emberek is vagyunk valójában, ugyanis a tél túlélése mellett még a Hajléktalanok Királyának posztjáért is megvívhatunk. Persze a szokásos túlélésre ösztönző mutatók is itt lesznek mint az éhség, a higiénia, a mentális egészség és még sorolhatnám. De arra készüljön fel aki nekilát, hogy ez nem lesz egyszerű menet, mert a játék könyörtelen, akár az élet az utcán és gyorsan az arcunkra fagyhat a grimasz, hogy egyéb negatív behatásokról ne is beszéljünk.

screenshot06

A Hobo: Tough Life tavaly már megjelent PC-re, ezúttal Xbox One-ra és Switch-re is is ellátogatott és állítólag úton van PS4-re is. Én a Nintendo Switch változatot teszteltem, ahol azt kell mondjam a limitált erőforrások ellenére is meglepően jó a látvány. Egészen jó a grafika és a nagy nyílt világ ellenére a képfrissítés is egészen rendben van. Hangok terén is egészen jó a cucc, bár nekem kicsit fura volt a visual novelekre hajazó történetmesélés ebben a rideg témában. Viszont az jól látszik, hogy a fejlesztők nem tudtak mit kezdeni a Switch alvó üzemmódjával, innen visszatérve általában számos menübeli hiba kísérte a játékot, amit csak újraindítással tudtam orvosolni.

Összességében a Hobo: Tough Life egy egészen érdekes anyag, sőt a műfaj kedvelői valószínűleg odáig lesznek érte. Másoknak azonban nem merem olyan nyugodt szívvel ajánlani, ugyanis veszettül nehéz és emellett annyira jól adja vissza a valós küzdelmet a mindennapokért, hogy garantáltan elmegy a kedvünk az élettől is. Aki viszont ennek fejében mégis belevágna az garantáltan maradandó élménnyel fog gazdagodni. Sapkát, sálat fel, mert lassan itt a tél!

7 szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Cloudpunk – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Nyugaton a helyzet változatlan és Wendell és Wild miatt októberben is Netflixezünk
Következő cikk Stallone nyugdíjas maffiózóként meggyőző, itt a Tulsa King sorozata új trailere