Cultic – játékteszt


cultickeyart

Fejlesztő: Jasozz Games; Kiadó: 3D Realms; Platform: PC

Manapság rendesen el vagyunk kényeztetve, ha régi vágású lövöldözős játékok kerülnek terítékre. A Cultic tisztességes főhajtás műfajának egyik legnépszerűbb klasszikusa előtt, de ennél többet sajnos nem ígér.

A veterán gamerek közül remélhetőleg sokan emlékeznek a Blood Fresh Supply című játékra, amiben válogatott démoni lényeket lőhettünk ripityára viszonylag elborult fegyverarzenállal. Valami ilyesmit kínál az egyszemélyes fejlesztő bemutatkozó FPS-e is, a Cluticban ugyanis „visszatértek” a csuklyás szektások, akik talán még a korábbi felbukkanásuknál is nagyobb fennforgást okoznak. Lelküket egy láthatatlan entitás mérgezi, és a terve szerint minden egyes halandót könyörtelenül a saját oldalára akar állítani.

cultic1

Itt ugrik a képbe a játékos által kontrollálható főszereplő, akinek az előző század közepére jellemző, arra kijelölt asztaloknál felspécizhető fegyverekkel szép szó híján darabokká kell durrantania minden egyes rosszarcút, ugyanakkor gyakorta dinamittal vagy Molotov-koktéllal száll szembe az ádáz fanatikusokkal. Persze nem csak kapucnis ellenségekre számíthatunk, szellemek és  zombi szerű torszülöttek mellett olykor felbukkan a láncfűrészes mészáros távoli rokona is. Mindazonáltal hősünk legpraktikusabb támadási készségének a szinte kifogyhatatlan mennyiségű balta minősül, ami akár eldobható a nemezisek szemei közé, de minél hosszabb ideig tartjuk nyomva az elsődleges képességül szolgáló billentyűt, annál hatékonyabb erővel suhinthat vele.

cultic2

Szimpla fejezettel jelent meg a Cultic, melynek pályái hatalmas méretűek, viszont az akciójáték linearitásának hála nem igen lehet elveszni bennük, a térkép hiánya ezért elhanyagolható. Összesen tíz szinten rendezhetünk vérfürdőt, tehát koponyánként nagyjából 30-50 perc alatt eljuthatunk a lezárásig, ami valamikor a jövőben megjelenő, fizetős DLC-vel folytatódik tovább várhatóan Chapter Two címmel. Természetesen titkos helyeket is feltárhatunk, ahová elmerészkedve jellemzően lőszer vagy skuló a jutalmunk, ám sokszor a (háttér)történet írógépeken, asztalokon vagy falakon található cetlik szöveges üzeneteivel nyer értelmet.

Megjelenésekor három Survival epizódban is lehet csúnyaságokra vadászni, hogy aztán eredményünket összehasonlíthassuk az online ranglistán lévő statisztikákkal. Mindent egybevetve a Cultic szórakoztató alkotás, de sajnos végtelenül önismétlő lett. Valamennyi helyszín jóformán ugyanazt a kihívást nyújtja, és a látványvilága – amellett, hogy egyébként egész pofásan néz ki – képtelen időről-időre megújulni. Az atmoszférája előtt viszont le a kalappal és kiválóan hozza a retro shooterekre jellemző hamisítatlan hangulatot.

65

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

A Plague Tale: Requiem – játékteszt

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Itt a Creed III. trailere, Michael B. Jordan a kamerák előtt és mögött
Következő cikk Paul Dano mesél ikonikus szerepeiről (Vérző olaj, Fogságban, Batman...)