75 éves Kern András, képek, filmrészletek, dalok a múltból


kern andras 75Éljen nagyon-nagyon sokáig a ma 75 éves Kern András! A mi Woody Allenünk, Kardos doktor, akiről már gyerekként kiderült, hogy nem mindennapi egyéniség. Több mint hat évtizedes csodálatos pályafutása során a kamera előtt és mögött állva, a színház világában, szinkronszínészként és énekesként is nem egyszer elvarázsolt minket. Intézmény lett, bár ő sosem akarta. Összeszedtük az érdemes és kiváló művész karrierjének néhány emlékezetes pillanatát. Jó egészséget!

A kis Kern a Kazán István rendezte Kaland az állatkertben (1958) című filmben debütált. Az alábbi jelenetben azzal a Szabó Ernővel látható, aki a Hannibál tanár úr (1956) Nyúl Béláját alakította.

kern 1
Fotó: Szalay Zoltán (Fortepan)

Az 1962-es Ki mit tud?-on Pintér Gáborral közösen előadott paródiájában első ízben csillogtatta meg komikusi vénáját a nagyközönség előtt.1956-ben elnyerte a XIII. országos amatőrfilm-fesztivál fődíját Mi lesz? című filmjével.

1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Vígszínházhoz tagja, színházi szerepeinek száma közelít a másfél százhoz.

1965-ben Arthur Miller: Közjáték Vichyben című darabjában kapott szerepet először.

Kern András fortepan 88409Itt éppen a Játszd újra, Sam! 450. jubileumi előadás a Pesti Színházban:

Rendszeresen írt és lépett fel a rádiókabaréban, olyan örökzöld paródiákat köszönhetünk neki, mint az Evőolimpia, a Kőműves Kelemen (Nemzetközi kőművesverseny), a Bognár Tiborral közösen jegyzett Halló, Belváros! (NDK turmixgép – 1979), a Verebes Istvánnal együtt írt Taxi (1979), vagy az Anyuka (1995). A Halló! Itt vagyok! (1982), melynek Szilágyi János volt a társszerzője, és amelyből rádióműsor és könyv is létezik.

A Guváti (1989) szövegírója Kern András és Sztefanovity Dusán, zeneszerzője Presser Gábor.

Rádióbemondó:
Kossuth rádió, Budapest. Tizenkilenc óra, huszonöt perc. Most kapcsoljuk a Guváti vállalat nagytermét. A riporter Tóth Péter Sándor.

Riporter:
Kedves hallgatóink. Közvetítést adunk a Guváti zenés-táncos nőnapi ünnepségéről. Kandi mikrofonunkkal meglessük a dolgozók emelkedett hangulatú, egyben mégis bensőséges boldogságát, mert a hangulat bizony már a tetőfokára hágott.

kern andras
Fotó: Szalay Zoltán (Fortepan)

Rádiós és televíziós partnerei mind nagyszerű színészek – a teljesség igénye nélkül -, a távszerelőt Gálvölgyi Jánossal együtt adta elő, az Alkoholt Bajor Imrével és Nádas Györggyel, a Foglalkozása kortárst Bárdy Györggyel.

NDK turmixgép:

Indiába sóért Gobbi Hildával:

Nem csak játszik és parodizál, énekel is, 1985 és 2010 között hét lemeze jelent meg (ebből egy válogatáslemez, egyet pedig közösen jegyez Hernádi Judittal Kernádi címmel).

Lövölde tér (1985):

Az 1989-es Ez van! című lemezén kijelentette, hogy nem megy moziba többé, de szerencsére ezt nem tartotta be:

Énekelt Leonard Cohent magyarul:

1958-as debütálása óta több mint száz sorozatban, tévé- és mozifilmben láthattuk őt, rendezőként 9 filmet jegyez, első rendezése a Szembesítés (1966). Filmjeiben is gyakran dalra fakad.

A jó tanuló felel (1977):

Woody Allen magyarul kizárólag az ő hangján hiteles:

És amikor WoodyAllen gratulált ahhoz, hogy 40 éve játszotta már Játszd újra, Sam!-ben a karakterét:


kern
Bujtor Istvánnal való barátsága legendás, az Ötvös Csöpi-filmek Kardos doktoraként is egy ország imádta:true detectiveés mennyit futott:

Amikor Kern Andrással közösen elénekelték az Egyedül nem megy   című számot a Sándor Pál rendezte Ripacsokban, akkor magyar filmtörténeti pillanat született. Kár, hogy a két zsenit már soha nem láthatjuk együtt. A dalt egyébként Presser Gábor, míg a szöveget Sztevanovity Dusán írta.

Kern András Garas Dezső előtt tisztelgett

Korábban a Régi idők focijában (1973) is remek volt a Garas-Kern kémia:

Szaffiként is imádtuk:

de a Macskafogóban is emlékezetes szinkronhang, Buddy a patkánybanda vezetőjeként:

Ez történt Lellén (Sztracsatella – 1996):

A miniszter félrelép (1997) jókora közönségsiker lett, amit Koltai Róberttel közösen is rendezett, amellett, hogy ők játszották a főbb szerepeket:


A Heti hetes című közéleti szórakoztató műsor (1999-2016) vendégeként elfogott levelein egy egész ország elmélkedett és röhögött.

kernEz is egy jó interjú vele:

Az egyik kedvenc színházi szerepünk vele A kellékes, mert annyira Kernazonos és rá lett írva:

Még sokáig legyen velünk! Mert Kernből is csak egy van.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Megérkezett az Utódlás 4. évadának előzetese, már most néznénk
Következő cikk A hét röhögései (465.)