Still – kritika


stillStill: Michael J. Fox élete (Still – A Michael J. Fox Movie), rendezte: Davis Guggenheim, szereplők: Michael J. Fox., Tracy Pollan, Sam Fox, amerikai életrajzi dokumentumfilm, 94 perc, 2023., 16 éven aluliaknak nem ajánlott!  

Minden mosoly egy örökkévalóság

Michael J. Foxon egyik napról a másikra uralkodott el a betegsége, éppen akkor, amikor a legjobban ment a szekér. A színésszel alaposan kibabrált az élet, de sikerült magára találnia, amihez persze kellett a rajongók szeretete és családja támogatása is. Túl a hatvanon őszintén beszél nekünk a karrierjéről és a megpróbáltatásokról, miközben azt üzeni, még itt vagyok, még számolni kell velem és mi ennek csak örülni tudunk. still docuGenerációjának legígéretesebb színésze volt ez az alacsony, izgága, kölyökképű srác, aki tényleg a semmiből jött és vált közönségkedvenccé. Aztán egy nap arra ébredt, hogy az egyik ujja felett elveszítette az uralmat, ám akkor még nem tulajdonított ennek jelentőséget, mert túl fiatalnak érezte magát bármilyen súlyos betegséghez. Mikor kiderült, hogy a nem halálos, de gyógyíthatatlan Parkinson-kórban szenved, teljesen felfordult az élete.
Az Apple dokumentumfilmjében Michael J. Fox tabuk nélkül beszél karrierjéről, betegségéről és a családjáról. Nem csak egy interjút látunk, ahol valaki ül egy asztalnál, hanem egy részletekbe menő és őszinte múltidézés is történik, amihez nagyon ötletes módon a színész filmjeinek és sorozatainak témájában és hangulatában odaillő jeleneteit használják fel. Van egy csomó archív felvétel, különböző bejátszások, illetve színészek által rekonstruált jelenetek is, de betekintést nyerünk a jelenbe, a családjával és a terapeutájával eltöltött időbe is. jRengeteg nélkülözésbe telt, amíg végül összejött a siker, hogy aztán napi néhány óra alvás mellett vesse bele magát a munkába, sokszor azt sem tudta, éppen melyik jelenetben van. És igen, karrierjében voltak olyan pillanatok, amikor el volt szállva magától és igazi pöcsfejként viselkedett. Nem volt mindig jó férj, jó apa és jó kolléga, ezt ma már nem tagadja.
Nem tudni, hogyan alakult volna színészi pályafutása, ha nincs ez a betegség, de amit aktív évei alatt letett az asztalra, több, mint elég a halhatatlansághoz; Marty McFly vitán felül popkulturális ikon. Fox született színész, akitől éppen azt vette el az élet, amiben megtalálta önmagát. Elvesztette uralmát a mozgása és a mimikája felett, de részben saját akaratából, részben pedig a támogató közegnek köszönhetően képes volt a felszínen maradni és hírnevét a betegség elleni küzdelem szolgálatába állítani. sillEz a másfél órás dokumentumfilm emberfeletti teljesítmény tőle, látjuk, ahogy küzd és szenved, de a színész egyáltalán nem sajnáltatja vagy ünnepelteti magát. Az, hogy előbb kiírta, majd kibeszélte magából a betegségét, felfogható egyfajta terápiaként és valahol nekünk is szükségünk volt erre. Akik látták a filmjeit, sorozatait és szerették, kedvelték – sőt, teszik ezt a mai napig -, igenis tudni szeretnék, mi van vele, hogy érzi magát, mi jár a fejében és hogy telnek a hétköznapjai. Nem mástól, hanem egyenesen tőle. Gyönyörű és őszinte gesztus ez a részéről, ami biztosan nem volt könnyű, hiszen évtizedek teltek el betegsége felismerése óta.

Nagyszerű fickó ő mind a mai napig, igazi példakép, aki képes volt megőrizni a humorát és az életbe vetett hitét minden nehézség ellenére is. A róla, vele készült doksi láttán az egyik szemünk sír, a másik nevet. Maradjon még sokáig velünk! 10 9

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Dogfight: A Sausage Bomber Story – játékteszt
Következő cikk A hét röhögései (480.)