Layers of Fear – játékteszt


lof key artFejlesztő: Bloober Team / Anshar Studios; Kiadó: Bloober Team; Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series S/X, MAC

Minden rétegében kipofozott rettegés lett a Layer of Fear, egy csokorba szedi nekünk a franchise-ban megjelent játékokat, nem is akármilyen köntösben.

Az eredeti Layers of Fear 2016-os megjelenése nálam máris betonbiztos fejlesztővé tette a lengyel Bloober Team-et. Akkoriban nagyon mentek a sétaszimulátorok, és kellően rá is csavarodtam a zsánerre, mert kiváló indie és nagyobb szabású címek is születtek benne, valamint a horrornak szintén nagyon kedvezett a megoldás. A Layers of Fear az őrült festő kálváriáját elmesélve, viszont nálam valamiért kiemelkedett a tömegből. Talán a történet vagy az ódon kastély falai és az abból áradó atmoszféra volt, vagy ezek kombinációja, ami rabul ejtett, nehéz megmondani. Az viszont tény, hogy azonnal rámentem a kiegészítőre, majd a néhány évvel később érkezett, számozott folytatásra is. A fentiek ismeretében pedig gondolom senkit sem fog meglepni, hogy azonnal rárepültem a 2023-as Layers of Fear tesztelésének lehetőségére is. Na de mit is adnak nekünk a Bloober Team fiai és lányai ebben a 30 dolláros játékban? A következő bekezdésekben erre adok nektek választ.

lof01A 2023-as Layers of Feart fogjuk fel afféle gyűjteményként, mely tartalmazza a 2016-os Layers of Feart, a Layer of Fear 2-őt és az összes DLC-t, emellett pedig egy új, eddig nem látott elemmel, egy új művésszel egészíti ki és foglalja keretbe az eddigi történetet. Az író beemelése remek ötlet volt és tényleg ad egy olyan kapcsot, ami kellően jól fogja össze az események, amúgy laza szövetét. Emellett bekerült néhány új mechanika és átdolgozásra került itt-ott a történet is és bár biztos sokan örülni fognak, hogy már hirigre léphetünk néhány ellenféllel, de szerintem ezeket a szekvenciákat kihagyhatták volna, elég volt a menekülés is, hogy kellően feszült legyen a helyzet.

lof03És hát ami a leginkább felkeltette az emberek figyelmét az a grafikai átdolgozás. Nem kevesebbet ígértek, mint az egész játék újraalkotását az Unreal Engine 5 segítségével, ami meg kell, hogy mondjam pazarul sikerült. Az általunk tesztelt Xbox Series X változatban a szokásos két lehetőség érhető el, mert ugye túl sokat azért ne akarjunk. Van egyszer egy Graphics opció ami a 4K felbontás és ray tracing mellett ügyködik, többnyire stabil 30 fps mellett, valamint van egy Performance mód, mely kicsit visszább veszi a felbontást és ray tracing sem lesz, azonban, atomstabil 60 fps-t biztosít az arra érzékenyeknek. Többnyire én is a képfrissítést részesítettem előnyben, de meg kell, hogy mondjam a Layers of Fear ebben a módban is nagyon szép. Kimondottan zseniális, ahogy a beszűrődő fénnyel és az árnyékokkal játszottak, le a kalappal a készítők előtt!

lof07A látvány mellett jelentősen átdolgozásra került a hangzás is, Arek Reikowski igazán mesteri és nagyon jó aláfestőként szolgáló muzsikákat komponált, jár a főhajtás az ő teljesítményének is. Emellett persze rengeteg hang és effekt is újra lett keverve, kimondottan ajánlom a fejhallgatók használatát, páratlan élményben lesz részetek. Külön öröm, hogy egy csomó játékbeli üzenet vagy feljegyzés ezúttal szinkronizált felolvasást is kapott – mely szintén nagyon minőségi – így akiknek nem kenyere az olvasás sem lesznek elveszve az történetben.

Mint azt már említettem a Layers of Fear egy gyűjtemény, aminek hála egyben élhetjük át azt a rettegést melyet a készítői megálmodtak nekünk, immár a legmodernebb technikai megvalósításnak köszönhetően. Ha csak abba belegondolunk, hogy a mostani csomagban kiadott kibővített játékok a manapság normálisnak mondható 1 db AAA játék árának kevesebb mint  a felébe kerülnek összesen is boldogság önthetné el a szívünket, de bőven 10-12 óra felett lesz a rettegéssel eltöltött idő első nekifutásra és minden címnek van egyenként kb. 3 befejezése is, így a szavatosságra sem lehet panasz. Az meg egyenesen öröm, hogy a készítők a felújítást nem vették félvállról, látszik a befektetett munka és már a megjelenés előtt is maximálisan rendben volt az egész technikailag. Összességében tehát azt kaptuk, amit ígértek, új játékosok is élvezni fogják, akik pedig ismerték és szerették a korábbi részeket, azok is remekül fognak szórakozni. Egy szó, mint száz, essen neki, akinek még bírja a rettegést!

8.szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Street Fighter 6 – játékteszt

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Flash: A Villám - kritika
Következő cikk 45 éves a Grease - 15 érdekesség, Travolta könnyei és egy őrült rajongói teória