45 éves a Grease – 15 érdekesség, Travolta könnyei és egy őrült rajongói teória


grease 11978. június 13-án volt a világpremierje és 16-án került az amerikai mozikba a tengerentúlon minden idők egyik legsikeresebb musicalje, a Grease. Maguk az alkotók nem reméltek tőle sokat, laza popcorn moziként tervezve szerényke 6 milliós gyártási költségből gazdálkodhattak, ami nagy meglepetésükre végül 394 millióig meg sem állt. A filmtörténelembe kétségkívül beírta magát John Travolta és  Olivia Newton-John párosával, ami a filmzenei albumával már a bemutatója előtt két hónappal 12 hétig vezette a Billboard listáját, a későbbiekben összesen 25 millió példányt adtak el belőle.

Nincs ember, aki legalább kétszer ne látta volna a mai napig nagy kultstátusznak örvendő egynyári kalandból kibontakozó szerelem történetét. 15 dolog, amit lehet nem tudtatok a Grease-ről. Elő a farzsebben lapuló fésűvel és igazítsátok meg a hajatokat, majd állítsátok égnek a gallérokat, jöhet az időutazás!

1. A Grease alapötletét a Broadwayen 1971-ben bemutatott azonos című musical szolgáltatta.

2. Sandy szerepére eredetileg a Star Wars sztárját, Carrie Fishert szemelték ki.

carrie3. Sandy az eredeti változatban amerikai lett volna, de miután a melbourne-i születésű Olivia Newton-John kapta meg a szerepet, aki enyhe akcentussal beszélt a karakterének vezetéknevét “Dumbrowski-ról” “Olsson-ra” változtatták.

4. A készítők eredetileg Elvis Presley-nek ajánlották fel a Guardian Angel szerepét, de ő visszautasította a felkérést, így azt végül Frankie Avalon kapta meg. Az ottalvós bulin elhangzó “Sandra Dee” számban pikáns utalás hangzik el Elvis Presley-ről: “Elvis, Elvis, let me be! Keep that pelvis far from me!” A jelenetet 1977. augusztus 16-án vették fel, pontosan az énekes halálának napján.

5. A Grease középpontjául szolgáló Rydell High középiskola neve utalás Bobby Rydellre, az 1960-as évek pop-rock bálványára.

6. A végső iskolai táncverseny előkészületei hét napig tartottak, amit egy valódi Los Angeles-i iskola tornatermében vettek fel. Eredetileg ebben a jelenetben Sandy nem táncolt volna csak Danny és Cha Cha. Állítólag közel 47 fok volt a forgatás közben, ami miatt több szereplő is hőgutát kapott.

tumblr nf34lsgIbr1qi76ajo1 500

7. A “You’re The One That I Want” című dal felvételeit egy vándorkarneválon rögzítették, ami csak egy napig volt a városban. Másnap, a rendező Randal Kleiser néhány extra közeli jelenetet szeretett volna pluszba felvenni, amikor szembesült vele, hogy a karnevál már tovább robogott. Végül a stáb jobb ötlet hiányában kénytelen volt megépíteni az eszközöket, amiket előző nap használtak.grease

8. A film címe, ami magyarra fordítva “Zsír” lenne, az 1950-es évekre jellemző zsíros hajra, gépzsíros motorokra és a zsíros ételekre utal.

9. Ahogy a rágógumi is elengedhetetlen kellék volt a forgatáson, így a stáb teljes apparátusa egy életre elegendő, 100 ezer darab rágógumit rágcsált el.

 

10. A “You’re The One That I Want” című számnál Olivia Newton-John bőrnadrágja olyan szűk volt, hogy minden egyes felvételnél eltört a cipzárja így végül inkább rávarrták. A problémák itt még nem értek véget, ugyanis a színésznő a felvételek között így nem tudott vécére menni, ezért az elképesztő hőségben inni sem mert.

kep 2711. A film elején Dannyn látható kék széldzseki tisztelgés a “valódi rosszfiú”, a James Dean által az 1955-ös Haragban a világgal című filmben megformált Jim Stark előtt.

széldzseki12. Az ominózus Sandys csikkeldobós jelenetet számtalanszor kellett felvenni, ugyanis a csikk sosem oda pattant ahová kellett volna. Végül egy kellékes oldotta meg a problémát, aki azt tanácsolta, hogy szúrjanak bele egy hajtűt, így a többletsúly majd megoldja a dolgot. Igaza lett.

13. Eredetileg a Grease egy egész estés animációs film kellett volna hogy legyen, de az ötletet elvetették. Végül a nyitó jelenetben mégis megvalósult a dolog egy része.

14. A producerek a kezdetekben 3 filmet és egy Tv-sorozatot is beterveztek, de amint bemutatták a Grease 2-őt Michelle Pfeiffer főszereplésével, ami a 15,2 millió dolláros bevételével csúnyán elhasalt, a többi filmtervet is törölték. Eredetileg egyébként volt egy teljesen eltérő folytatási terv, ami a “Summer School (Nyári iskola)” címet viselte és talán értékelhetőbb lett volna, mint amit végül megvalósítottak, de ezt már sosem tudjuk meg.

15. A kezdetekben a Coca-Cola szponzorálta a filmet, de miután a forgatásokat követően kiszálltak a filmből a Grease-ben látható termékmegjelenítéseiket a készítők digitális utómunkával távolították el, ahol pedig nem tudták megoldani, ott kivágták a jelenetet. Végül a Pepsi meglátva a lehetőséget beállt a film mögé (és milyen jól tette!).

+1. Egy rajongói elmélet szerint Sandy végig halott volt a filmben, így minden ami lejátszódott vele csak posztmortem lázálom volt. A teória, ami John Travolta tetszését is elnyerte abból indul ki, hogy Danny a film elején megmenti a fuldokló Sandyt. Csakhogy a hős szerelmes nem érkezett időben, így nem menthette őt meg és a fuldokló Sandy oxigénhiányos agyának túlszaturált kómaálma az egész Grease. Ezt az elméletet támasztja alá a záró képsor is, ahol az újdonsült pár repülő autóban távozik – Sandy ekkor emelkedik fel a mennybe. Ezen felül a “Look at me, I’m Sandra Dee” cím szám “Goodbye, Sandra Dee” sorai is ezt bizonyítják.

Tavaly, 2022. augusztus 8-án 73 éves korában elhunyt Olivia Newton-John, a négyszeres Grammy-díjas énekes/színésznő nekünk örökre Sandy marad a Grease-ből. John Travolta is könnyek között emlékezett meg róla az idei Oscaron:

Pár éve még volt egy turné:

40 év után Olivia Newton-John és John Travolta újra Grease jelmezben

Még mindig van reklámértéke:

John Travolta és a Dokik sorozat sztárjai a Grease sláger átiratát éneklik a gyors internetért

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Layers of Fear - játékteszt
Következő cikk The Tartarus Key - játékteszt

1 Comment

  1. […] napig nagy kultstátusznak örvendő egynyári kalandból kibontakozó szerelem történetét. A hetediksor mutat néhány érdekességet, amit lehet nem tudtatok a […]