Disney Classic Games Collection – játékteszt


disneycalssic0Fejlesztő: Digital Eclipse; Kiadó: Disney, Nighthawk Interactive; Platform: PC, Switch, PS4, Xbox One & Series X|S

A Disney meghatározó rajzfilmjeihez anno videojátékokat is készítettek: a Disney Classic Games Collection Az oroszlánkirály, az Aladdin és A dzsungel könyve című ügyességi játékokat gyúrja egy csomagba.

Már idestova négy éve, hogy megjelent a Disney Classic Games: Aladdin and The Lion King, amihez két esztendővel ezelőtt The Jungle Book and MORE Aladdin Pack néven még egy viszonylag combos DLC-t is sikerült hozzá csapni. A platformerek fejlesztéséhez a ’90-as évek közepe tájékán a Disney mellett számos korábban neves, de régóta szétszéledt brigád adta nevét. Példának okán az Aladdint a néhai Virgin Games-szel készítették koprodukcióban, míg Az oroszlánkirályt a Westwooddal együtt fejlesztették. Remélem, nem veszik tiszteletlenségnek, de nem soroltam fel a többi közreműködő cég nevét, hiszen tesztalanyunk esetében a Digital Eclipse aratja le a babért.

disneycalssic1

Mégpedig egy közel minden igényt kielégítő átirattal, ami a konzolos megjelenésekre, úgymint a Super Nintendós, Sega Mega Drive-os és gameboyos változatokra összpontosul. Nekem anno volt szerencsém szinte valamennyi elérhető verzióhoz, mivel ismerőseim körében és a saját polcomon fellelhető volt mindhárom tálalás, melyek közül hangulatában nem meglepő módon az ezúttal mellőzött PC-s kiadás nyújtotta legtöbbet. Zenei hangszerelés tekintetében például sokkal szebb dallamokat hallhatunk Hans Zimmer, Alan Menken vagy éppen George Bruns ismert dallamainak feldolgozásakor, de külcsín szempontjából is jóval kidolgozottabb látványvilág tárul elénk. Ezen felül az irányítás és a kameramozgás, főleg a The Lion King és az Aladdin apropóján sokkal gördülékenyebben sikerült.

disneycalssic2

De térjünk vissza a 16-bites „kazettás” variánsokra, amik lényegében 100%-ban átírásra kerültek és immáron (hivatalosan) személyi számítógépeken és modern kori konzolokon is nyüstölhetjük őket. A Digital Eclipse szemlátomást a legnépszerűbb címmel, vagyis az Aladdinnal szimpatizált legjobban, ugyanis Final Cut címén kijavították a Mega Drive-os kaland hibáit, tehát a kameramozgást és az ellenségeink helyenként idétlen mozgását is, de a pakk részét képezi a SNES-es Aladdin is, ami küllemét és játékmenetét tekintve egészen más játékot jelent, az tudniillik a Capcom boszorkánykonyhájából származik.

disneycalssic3

A játékok oly hosszú idő után könnyebbek lettek, és nem azért, mert sok ideje mindegyiket végigjátszottam, hanem most már „csalni” is tudunk: mégpedig úgy, hogy bármikor és bárhol lementhetjük a játékot, valamint a Digital Eclipse előző két kiadásához hasonlóan visszatekerhetjük az történéseket is. A Museum menüben pedig visszanézhetünk korabeli reklámokat és interjúkat, de szöveges és illusztrált formában átböngészhetjük például Maugli, Abu vagy Szimba születésének folyamatát a korai tervektől a végső megvalósításig. A játékokhoz alapvetően egyetlen említett esetet leszámítva nem nyúltak hozzá, viszont a megjelenítést beállíthatjuk pompázatos Full HD-ra.

A Disney Classic Games Collection az egeres cég régi vágású ügyességi játékainak elnyűhetetlen gyűjteménye. Valamennyi rajongónak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt klassz szórakozási lehetőséget kínál.

75

 

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Enchanted Portals – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A három testőr újabb feldolgozásának szinkronos előzetese, Vincent Cassel Athos
Következő cikk Miyazaki visszatért egy utolsó rajzfilmre, itt a csodaszép előzetese