Red Matter / Angry Birds VR: Isle of Pigs – játékteszt


DFQojP02tGJd71ImCaYJNpYvrOYyLjyy

Egyensúlyt áraszt a legfrissebb VR ajánlónk, mert a Red Matter hidegháborús feszültséget, az Angry Birds VR: Isle of Pigs meg önfeledt kacagást hoz a nappaliba.

Mai összeállításunkban sem új játékokról lesz szó, szóval az antifanek már élezhetik a kaszát, hogy PSVR2-re még mindig nincs igazi újdonság. Mindenki más azonban örülhet, mert két remek játék kerül terítékre. Az egyik egy fantasztikus sétaszimulátor első részének kipofozása, a másik meg egy örökbecsű(?) klasszikus virtuális valóság verziójának a leporolása (ez utóbbi igazi újdonságot mellőzve, de feltétel nélküli mókázást hozva).

Red Matter

Fejlesztő, Kiadó: Vertical Robot; Platform: PC, PS5

Pár hónapja, nyáron teszteltük a Red Matter folytatását, s már akkor sutyorogták a madarak, hogy bizony az első rész átirata is készülőben van az új Sony headsetre. Minden pletykának van alapja, esetünkben pedig be is igazolódott a dolog, hiszen a tetszetős és hangulatos sétaszimulátornak most az eredetije is megérkezett PSVR2-re. Mivel már a korábbi tesztben is elárultam, hogy ezt a kalandot nem toltam, így nem tudtam, hogy mire is számítsak. Nos ha röviden kellene válaszolni, akkor nagyon szépen rendbe szedték és felhúzták a második rész szintjére – 4K-s textúrák, foveated rendering, újragondolt irányítás, 90 FPS-es sima képfrissítés.

Olyannyira szép a végeredmény, hogy inkább tűnt egy DLC-nek a dolog, mint előzménynek. Sajnos ez a hosszra is igaz, mert nagyjából fele annyi idő alatt (tehát 2-3 óra) végezni lehet vele. Cserébe az élmény ugyanolyan lenyűgöző, a fejtörők kellemesen nehezek, a sztori pedig visszavisz a disztópikus Volgravia hidegháborús környezetébe, ahol ezúttal is a Vörös Anyag után kell kutatnunk, na meg hogy mi történt asztronauta társainkkal. Eszközeink nagyjából ugyanazok, vagyis két erős robotikus kar és egy scanner, de jetpackezni ezúttal nem tudunk (tehát a fizikai alapú feladatok kevésbé vannak erőltetve). A többi fejtörő azonban hasonlóan fifikás mint legutóbb, egészen összetett feladatsorokat kell néha teljesíteni az elvárt siker érdekében – s persze a hintek mindig ott vannak a környezetben, csak éppen lehet cirill betűkkel leírva, amelynek megfejtéséhez meg folyamatosan találunk nyelvi adatbank fejlesztéseket. Nagyon negatív dolgot nem is tudnék hirtelenjében említeni, talán csak a játék már említett rövidségét. De ha ezen túltesszük magunkat, akkor értékelhető például az, hogy egy sokkal szebb minőségben lehet átélni az előzményt. Aki nem játszotta ezt teheti el kellemes emlékként, aki meg igen, az pedig hogy ingyenes update-ként juthat az új változathoz.

8.szék

Angry Birds VR: Isle of Pigs

uREqQqk4

Fejlesztő: Resolution Games; Kiadó: Resolution Games, Rovio Entertainment; Platform: PC, PS4, PS5

Vannak játékok, amelyeket nem szükséges bemutatni, mert mindenki ismeri. A Mérges Madarakat mindenki játszotta a telefonján, vagy Facebookon, így tulajdonképp az Angry Birds VR: Isle of Pigs bemutatójában mindössze annyi a kérdés, hogy működik-e a klasszikus recept a virtuális valóságban is. A rövid válasz az, hogy igen. Habár ezt már rég tudni lehet, hiszen maga a játék nem új, hanem egy átirat – PSVR-ről és  PC-s headsetekről érkezett meg most PSVR2-re.

Az alapok tehát maradtak ugyanazok – piros madár a basic lövedék, a kék, a sárga, meg a fekete pedig olyan extrákat tudnak mint régen (jégtörő, gyorsított, robbantó). Az viszont, hogy az egész háromdimenziós lett, egy újabb stratégiai mélységet ad a nagy rombolásoknak. Arról nem is beszélve, hogy a csúzlizásunk helyét is megválaszthatjuk. Az élmény ugyanolyan addiktív és szórakoztató, mint 2D-ben, egyedül azzal volt bajom, hogy gyakorlatilag egy délután alatt lepörgött a kétszer négy kampány, melyek egyenként 13 pályát tartalmaznak. A Vacation Levels számomra szimpibb volt, mert az eredeti báját hozta, a Spooky Levels tematikus szintjei sokkal inkább scripteltnek hatnak, kicsit kevesebb egyedi megoldást engednek. Ezzel együtt is remek szórakozás az Angry Birds VR: Isle of Pigs akkor is, ha már mostanára mindenkinek a könyökén jön is ki. A térbeliség ad ugyanis egy olyan ismeretlent a képletbe, amitől egyszeriben újra izgalmas lesz a recept és a hosszúsága meg pont annyi szórakozást ad, ami még egészséges. A játék PSVR tulajdonosai ráadásul 10 USD-nek megfelelő összegért upgrade-elhetnek PSVR2-es a változatra, így még költségekbe sem kell igazán verniük magukat.

8.szék

Legutóbb ezt teszteltük:

Ion Fury: Aftershock – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Wonka új traileréből kiderül, hogy Hugh Grant lesz az aduász és nem Timothée Chalamet
Következő cikk 20 éves a Kill Bill 1. - Újranéztük és nosztalgiáztunk