V Generáció 1. évad – kritika


gen vV Generáció (Gen V); Amazon Prime Video; készítők: Evan Goldberg, Eric Kripke, Craig Rosenborg; szereplők: Jaz Sinclair, Chance Perdomo, Lizze Broadway, Maddie Phillips, London Thor, Derek Luh, Asa Germann; amerikai akció, kaland és vígjáték sorozat; 50 perc/epizód; 1. évad 8 rész; 2023

Nem degeneráció a V generáció

Amíg várunk A fiúk (The Boys) 4. évadára, az Amazon egy spin-off sorozattal jött elő, hogy betöltse a rajongókban tátongó űrt. Sokak kételkedtek abban, hogy jól fog elsülni az ötlet, de bátran állítható, hogy a V Generáció nemcsak egy meglepően jól sikerült „töltelék” két A fiúk évad között, hanem simán meghaladja a törzsszéria szintjét.

A V Generáció A fiúk 3. és 4. szezonja között, döntő részben a Godolkin Egyetem campusán zajlik, mely kitűnő környezetet ad ennek a nem mindennapi coming of age történetnek. Az intézményen belüli rivalizálás teljesen új szintet vesz, ugyanis a diákok között egy testület rangsort állít fel, mely alapján akár a Hetekbe is bekerülhetnek. Egyetemi tanulmányaik alatt a kezdő szuperhősök bűnüldözésre vagy – a kevésbé szerencsések – művészetekre szakosodhatnak, ez pedig megadja az alapfeszültséget a tanulók között. A fő szálat a történetben mégsem a fiatal szuperemberek közötti harc vagy a szponzoroknak és a nagyközönségnek való megfelelés kényszere, de nem is a civil életek megmentése adja, hanem az iskola alagsorában folyó „szuperkísérletek” és az azok által szült problémák.

Emma (Lizze Broadway) egy véres kaland után a V generációban
Emma (Lizze Broadway) egy véres kaland után | fotó: IMDb

Istenek egyeteme

A történet Marie Moreu (Jaz Sinclair) bemutatásával indul, kinek ereje, a vér mozgásának irányításában nyilvánul meg. Az első pár percben a lány tragikus eredettörténetével ismerkedhet meg a néző, ami megalapozza karakterének jellemét. Ereje felfedezése után egyetlen célja húga bizalmának visszanyerése azáltal, hogy olyan szuperhőssé válik, aki a jó oldalon, a jóért harcol. Mentalitása mondhatni egyedülálló lesz az egyetemen, hiszen a szuperhősjelöltek egyáltalán nem törődnek az átlagemberek életével, mindent tettüket és motivációjukat átitatja az önzés. A szuperhőstanoncok képesek bármit megtenni, hogy minél feljebb kerüljenek az iskolai ranglétrán közelebb kerülve így a Hetekhez. A diákok és a már befutott hősök között egyelőre csak annyi különbség, hogy a pénz, a hírnév és a szponzorok helyett a követőket és a lájkokat gyűjtik.

Aranyifjú és Marie Moreau a V generációban
Aranyifjú és Marie Moreau a V generációban | fotó: IMDb

A tanulói hierarchia legtetején lévő Aranyifjú erős, de mégis sebezhető és zavart karakterét remekül hozza Patrick Schwarzenegger, hitelesen nyújtja az elérhetetlen szupersztár és a meggyötört testvér szerepét. Bár Aranyifjú számára elérhető távolságba kerülnek a Hetek, a fiú csak akkor lelhetne nyugalomra, ha újra együtt lehetne öccsével, Sam-mel, akit a sorozatban Asa Germann hív életre. Amellett, hogy Sam karaktere bír talán a legerősebb képességekkel, ő az egyik legösszetettebb jellem a V Generáció alakjai között, megformálója pedig brillírozik a szerepben. Tökéletesen hozza az egyszer félénk és sebezhető kisfiú, máskor könyörtelen gyilkológép figuráját. A Sam viselkedésében percek alatt bekövetkező változások csak még nagyobb hangsúlyt adnak a karakter instabil létének, nehezen találja meg a helyét középen, többnyire szélsőségek között látjuk mozogni.

Az Asa Germann által megformált Sam egy ismerős arccal a háttérben
Az Asa Germann által megformált Sam egy ismerős arccal a háttérben | fotó: IMDb

A Golden Boy legjobb barátjaként megismert Andre Anderson már kevésbé érdekes, az őt alakító Chance Perdomo pedig kissé laposan formálja meg, az amúgy sem szimpatikus karaktert. Apjával való kapcsolata korántsem mondható felhőtlennek. Bár az idősebb Anderson minden erejével azon van, hogy fiából a legtöbbet kihozza annak érdekében, hogy egyszer a Hetekbe kerüljön, a titkolózás és az egészséges apa-fia kapcsolat hiánya miatt fia távolságtartóan viselkedik vele. A Maddie Phillips által megformált Cate Dunlop már egy üdébb színfoltja a szériának. Elsőre azt hihetnénk, egyetlen feladata az, hogy betöltse a „csinos barátnő szerepét”, ám ahogy telik az idő, kiderül jelenléte sokkalta meghatározóbb, karaktere pedig az egyik legérdekesebb a sorozatban.

A V generáció szereplői balról Andre Anderson (Chance Perdomo), Marie Moreau (Jaz Sinclair háttal), Aranyifjú (Patrick Schwarzenegger), Cate Dunlop (Maddie Phillips) és Jordani Li (Derek Luh)
A V generáció szereplői balról Andre Anderson (Chance Perdomo), Marie Moreau (Jaz Sinclair háttal), Aranyifjú (Patrick Schwarzenegger), Cate Dunlop (Maddie Phillips) és Jordani Li (Derek Luh) | fotó: IMDb

A Derek Luh és London Thor által megformált nonbináris Jordan Li –amellett, hogy A fiúk-univerzum egyik legerősebb „szuperembere”- női és férfi alakot is képes felvenni. Folyamatosan ingázik a két nem között, identitás-keresésében diáktársaival és édesapjával való viszonya meghatározó. Nehéznek tűnik saját maga elfogadása, így konstans a belső küzdelem a karakterben. A két színész hitelesen adja vissza a folyton őrlődő Jordant, aki bár próbál sérthetetlennek mutatkozni, az egyik legemberibb karaktere a sorozatnak. Emma (Lizze Broadway) több súlyos problémát is magában hordoz, köztük az étkezési- és testképzavarral, hiszen képessége  – mely a zsugorodás és a növekedés –  úgy működik, ha hánytatja magát összemegy, ha eszik megnő. Bár a lány elsőre a tipikus legjobb barát figurájának tűnhet, a történet előrehaladtával sokkal mélyebbé válik.

Szó sincs „generációs szakadékról”

Összességében a V generáció egy remek sorozat lett, képes értéket hozzáadni A fiúkhoz és bővíteni annak univerzumát. A széria dinamikus, nincs benne felesleges történetszál, a cselekmény könnyen érthető, a szezon végére pedig a karakterek motivációi is tiszták lesznek. A mellékszereplők hasonlóan jól vannak megírva, megformálóik pedig mint a főbb karakterek életre keltői remekül hozzák szerepeiket, viszont a párbeszédek néha üresnek hatnak. A karakterek és szüleik közötti kapcsolat többnyire hasonlóan mutatkozik meg, folyamatosan lebeg a levegőben az irántuk érzett harag és hiány is. Egyes szereplők elítélik gondviselőiket, amiért „szörnyeket” csináltak belőlük a V-komponens által, míg mások mindent megadnának azért, hogy újra a családjuk teljes értékű tagjai lehessenek.

A széria  remekül néz ki, a fényképezés kiváló, a speciális effektek hihetetlenül valódinak hatnak. A gore lényegi elem, viszont a készítők remekül egyensúlyozzák a véres jeleneteket. A sorozatban több jelenetet is “bábszínházi köntösben” valósították meg Muppetek közreműködésével. A zene tökéletesen egészíti ki a történetmesélést  és prímán teremti meg a sorozat alaphangulatát. (A „Heads Will Roll”  a Yeh Yeah Yeahs-től kiemelendő, hiszen a dal egy felrobbanó fej kíséretében csendül fel.) A cameók tekintetében sem lehet panasz, több ismerős is feltűnik, akiknek kilétét egyelőre ne fedjük fel azok előtt, akik még nem fejezték be a sorozatot.
Akárcsak A fiúk, a V generáció is kitartja a görbe tükröt a szuperhősfilmek és azok készítői elé, mindezt végtelenül szórakoztató módon, okosan és következetesen.10 9

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Leonardo DiCaprio 49 év 49 kép
Következő cikk A gyilkos - kritika