Szexoktatás 3-4. évad – kritika


A Szexoktatás főszereplői (balról): Connor Swindells (Adam), Ncuti Gatwa (Eric), Aimee Lou Wood (Aimee), Asa Butterfield (Otis), Gillian Anderson (Jean), Kedar Williams-Stirling (Jackson), Emma Mackey (Maeve) és Mimi Keene (Ruby) | fotó: Netflix
A Szexoktatás főszereplői (balról): Connor Swindells (Adam), Ncuti Gatwa (Eric), Aimee Lou Wood (Aimee), Asa Butterfield (Otis), Gillian Anderson (Jean), Kedar Williams-Stirling (Jackson), Emma Mackey (Maeve) és Mimi Keene (Ruby) | fotó: Netflix

VégetSzexoktatás (Sex Education), készítő: Laurie Nunn, szereplők: Asa Butterfield, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Emma Mackey, Connor Swindells, Kedar Williams-Stirling, Aimee Lou Wood brit tinivígjáték, dráma, 47-85 perc/epizód, 4 évad 32 rész, 2019 – 2023

Erős kezdés, gyenge befejezés, mégis hiánypótló sorozat

A 2019-ben elindult Szexoktatás 1. és 2. szezonja kiemelkedően jól sikerült, így érthető módon hatalmas rajongótáborra tett szert a sorozat. Az alkotók remekül mutatták be a Moordale Gimnázium diákjainak mindennapi problémáit, ébredő szexualitásukat és mindazon kihívásokat, melyekkel egy brit tinédzsernek szembe kell néznie felnőtté válása alatt. Olyan súlyos témákat boncolgatnak a sorozatban, mint a szexuális zaklatás, a szülő-gyermek kapcsolat, az LMBTQ+ közösség vagy éppen a vallás helyzete. A rajongók óriási elvárásokkal várták a folytatást, és bár a 3. évad még tudta hozni a kívánt színvonalat, a befejező 4. szezonra azért elfáradt a sorozat.

Az új tanév egy elég nagy változással indult 2021-ben, hiszen Michael Groff igazgatót a Jemima Kirke által megformált Hope Haddon váltotta posztján. A Moordale új vezetője céljának azt tűzte ki, hogy megreformálja a „szexsuli” néven elhíresült gimnáziumot, és csírájában fojtsa el a diákok szexuális életét, ám folyamatosan akadályokba ütközik. Mrs. Haddon laza karakterével első körben szimpatizál a néző, ám az átalakulást a diákok korántsem egy új virágkor kezdeteként élik meg. Sokkal inkább úgy érzik egy dogmatikus, korlátozó rendszer épül ki körülöttük, hiszen bevezetik az egyenruhát, megtiltják a testékszereket és a szexuális felvilágosítást is az önmegtartóztatást hangsúlyozva végzik. Az igazgatónő karaktere konstans harcot folytat az iskola tanulóival és diákjaival, mely az évad utolsó részekben csúcsosodik ki.

Hope Haddon (Jemima Kirke), a Moordale Gimnázium új igazgatója | fotó: IMDb
Hope Haddon (Jemima Kirke), a Moordale Gimnázium új igazgatója

Noha behálózta az iskolaelső Vivienne Odusanya-t (Chinenye Ezeudu), a lány egyfajta „lázadást” szít az igazgatónő ellen, és a nyílt napon földbe tiporják Mrs. Haddont az elveivel együtt. Bár a Hope Haddon és Ruby Matthews (Mimi Keene) közötti „összecsapás” kicsit kellemetlenre sikerült, a történetszál végig fenn tudta tartani a néző érdeklődését, jó alapot adva az egész évadnak. Az új igazgatónő karaktere akár Jean Milburn (Gillian Anderson) ellentéteként is értelmezhető, ennek pedig még nagyobb súlyt ad Hope meddősége Jean késői terhességével szemben. Jemima Kirke jól hozza a befásult igazgató szerepét, de akkor is hiteles, amikor a karakter emberi oldalát kell mutatnia. Bár az ellene folytatott harcban a diákok emelkednek felül, a csatában végül alul maradnak, hiszen produkciójuknak köszönhetően bezár a Moordale Gimnázium.

Van, ami nem változik

Az egyik legnagyobb negatívuma az évadnak, hogy Otis (Asa Butterfield) jelleme szinte semmilyen irányba nem indult el, ugyanaz a „gyerekes felnőtt” maradt, kit anno az elsőben megismertünk. Viselkedése szinte kizárólag abból áll, hogy vagy iszonyúan gyerekesen viselkedik vagy pedig felnőtteket meghazudtoló életbölcsességekkel okítja társait. Ez a folyamatos ingázás e szélsőségek között kissé unalmassá teszi a karaktert, ennek ellenére nem válik kevésbé szimpatikussá vagy szerethetővé (kivéve mikor nem viszonozta Ruby „szeretlekjét”), csupán az az érzése a nézőnek, hogy Otis megrekedt.

Otis (Asa Butterfield) és Ruby (Mimi Keene) a Szexoktatás 3. szezonjában | fotó: IMDb
Otis (Asa Butterfield) és Ruby (Mimi Keene)

A történet előrehaladtával visszatérünk a sorozat origójához, a Maeve (Emma Mackey) és Otis közötti bonyolult kapcsolathoz. Maeve ebben az évadban nem ad sokat hozzá a sztorihoz, történetszála kissé szürke, egyedül anyjával és Isaac-kel (George Robinson) való kapcsolata teszi érdekesebbé. Bár úgy tűnt Maeve és Otis egyaránt túlléptek egymáson, akár boldogok is lehetnének mással, de mindkettőjük elszúrja, így újra összefonódhatnak sorsuk szálai.

Problémák a Milburn-házban

Jean terhessége miatt Jakob (Mikael Persbrandt) és Ola (Patricia Allison) újra Otis és édesanyja életének része lesz, több szempontból is feszültséget okozva a karakterek között. Az újdonsült testvérek nehezen birkóznak meg a másik jelenlétével, a felnőttek pedig kapcsolatuk helyrehozásán dolgoznak. Jakob teljes vállszélességgel kitart a születendő gyermeke édesanyja mögött, és próbálja segíteni Jeant, akinek karakterébe úgy tűnik bele van kódolva az, hogy eltaszítsa az embereket maga mellől. Bár terápiára is járnak, Jakob és Jean kapcsolata teljesen összeomlik, mikor a férfi megtudja, valószínűleg nem ő a születendő gyermek édesapja. Az, hogy a svéd ezermester elkezd faházat építeni az újszülöttnek, talán kicsit előrevetíti a Jean és közte lévő kapcsolat megromlását, hiszen Otis édesapja sem fejezte be a fiának szánt faházat.

A Gillian Anderson által megformált Dr. Jean Milburn | fotó: IMDb
Dr. Jean Milburn (Gillian Anderson)

A fiú-anya kapcsolat sem felhőtlen Milburnéknél, Otis elég távolságtartóan viselkedik anyjával szinte az egész évad alatt. Ez gyakorlatilag csak akkor változik, mikor édesanyja a korai szülés után életveszélyes állapotba kerül, és Otis (teljesen érthető módon) átértékeli viszonyát anyja és saját maga között. Miután kiderül, hogy Jean jobban van, az édesanyja elvesztésétől való félelmet az újszülött testvére érkezésének öröme váltja fel, aki egészen találóan – Ola ötletére – a Joy nevet kapta. Az évad végén a Jakob által kért DNS-teszt eredménye is megérkezik, és Jean reakciója szinte elmondja a nézőnek, hogy gyermekének nem a svéd ezermester az apja, megalapozva ezzel a következő évad egyik fontos témáját.

Szerencsére van, ami változik

A szezon legjobb szála egyértelműen Eric (Ncuti Gatwa) és Adam (Conor Swindells) kapcsolatáé. Otis legjobb barátja, a néző szeme láttára válik felnőtté, közte és Adam között pedig forr a levegő. Bár Eric, ahogy ő fogalmaz már „szárnyalna”, Adam „még csak most tanul járni”, így kettőjük kapcsolatának sorsa sajna megpecsételt. Eric felismerve ezt a kettőjük közti különbséget véget vet szerelmüknek, emiatt  Adam teljesen magába zuhan, karaktere viszont jó útra lép ahhoz, hogy megtalálja önmagát. Az egyik legérdekesebb és talán egyik legösszetettebb figurája a szériának, hiszen nemcsak a szexuális identitása elfogadása, hanem a társadalom és apja által felállított elvárások között őrlődik, úgy, hogy közben egy sokkal emberibb karakterévé válik a sorozatnak.

Adam (Connor Swindells) és Eric (Ncuti Gatwa) | fotó: IMDb
Adam (Connor Swindells) és Eric (Ncuti Gatwa)

Az idősebb Groff-nak a munkanélküliséggel, és családja elvesztésével kell megbirkóznia, miközben fiához hasonlóan ő is keresi önmagát. A volt igazgató karaktere szintén hatalmasat fejlődik, a merev és szigorú apát egy sokkal érdeklődőbb és nyitottabb ember látszik felváltani. Miközben próbálja visszahódítani volt feleségét, Maureent, arra is rájön, hogy fiával való viselkedése saját édesapjával és testvérével való rossz kapcsolatából fakad. Az évad végére kiderül, hogy örömét leli a főzésben, sőt az ízek és a gasztronómia iránt újdonsült fellángoló szerelem kihúzza Michaelt abból a gödörből, melynek alján talán a mély depresszió és a reménytelenség lapult.

Michael Groff (Alistair Petrie) a Szexoktatás harmadik szezonjában | fotó: IMDb
Michael Groff (Alistair Petrie)

Lily (Tanya Reynolds) összeomlása majd jellemének újjáépülése érdekes volt, valamint Aimee (Aimee Lou Wood) harca az őt érő szexuális zaklatás életére gyakorolt utólagos hatásaival is említésre méltó. Jackson (Kedar Williams-Stirling) és Cal (Dua Saleh) kapcsolata kissé erőltetettnek hatott, a non-bináris karakter pedig már elég zavaró is volt. A Robyn Holdaway által megformált Layla például sokkal hitelesebben adta át a nembináris szexualitású emberek problémáit csekély képernyőn töltött ideje ellenére is.
A 3. évad tudta hozni az elvárt minőséget, szórakoztatóan, mégis őszintén tudott szólni a tinédzserek szexuális problémáiról és mindennapi kihívásairól. Továbbra is érthetően és támogatóan taglalt olyan kérdéseket, mint az identitásválság, a homo- és heteroszexuálisok szerelmi élete vagy a szülő-gyermek kapcsolat.

A Szexoktatás elfáradt lezárása

Idén szeptemberben két év kihagyás után visszatért a Szexoktatás a Netflixre a 4. egyben utolsó szezonra. A remekül nyitó széria sajnos elfáradt a véghajrában, és már nem tudta hozni a már megszokott minőséget. A Szexoktatás cselekménye új helyszínen zajlik, mivel a Moordale bezárása után a diákok másik iskolába voltak kénytelenek jelentkezni, így többnyire a Cavendish Gimnáziumban zajlik a történet.
Az új hely új arcokat is hoz magával, az általuk megformált problémák mellett viszont a régiek is megmaradnak, így a cselekmény sokszor ugrál a témák között. A legtöbb ismert arcnak fura az új iskola szupermodern mentalitása és környezete, ám olyanok is vannak, akik komfortosabban érzik magukat, mint a Moordale-ben.

A sorozat új szereplői: a Felix Mufti által megformált Roman, az Anthony Lexa alakította Abbi, valamint Aisha, akit Alexandra James hív életre | fotó: IMDb
A sorozat új szereplői: a Felix Mufti által megformált Roman, az Anthony Lexa alakította Abbi, valamint Aisha, akit Alexandra James hív életre

Ilyen például Eric is, aki jól érzi magát az új gimiben, viszont részben emiatt, kissé elhidegül Otistól. Ncuti Gatwa mindig vidám karaktere ennek az évadnak is üde színfoltja,  képes fejlődni és a szezon végére ki is teljesedik karaktere. Vele ellentétben Otis még mindig a végtelenül gyerekes tinédzser és az eszméletlenül bölcs felnőtt szerepei között ingázik, várva várt kapcsolata Maeve-vel pedig nem a reméltek szerint alakul. Anyjával való viszonya ugyanazon sémán vonul végig, amit a korábbi évadokban is láthattunk. Az utolsó szezonban Maeve sem ad hozzá túl sokat a történethez, karaktere kissé háttérbe szorult, egyedül akkor mondható központi szereplőnek, mikor visszajön családi szála a sztoriba. A zárásban fontos szerepet kap, monológja erős és talán kijelenthető, Maeve végre lerombolta a saját maga által felállított falakat.

Két terapeuta

A zárószezon cselekményének egyik központi eleme a Cavendish régóta „praktizáló” szexterapeutája, O és a Moordale „szexarca” Otis közötti rivalizálás, mely bár végül egy ponton kiéleződik, békésen ér véget. O karakterével a gyerekek közti zaklatás problémáját hozza be a sorozat, Ruby múltjával kiegészülve. A Szexoktatás dívájának karakterfejlődése kétségkívül az egyik legnagyobb a négy szezon alatt, a kiállhatatlan tiniből a sorozat egyik legszerethetőbb egyéniségévé nőtte ki magát. Hozzá hasonlóan Aimee is sokat fejlődik, végre elérkezik önmagához, emellett az Isaac-kel való kapcsolata is egy kiemelkedően remek szála a sztorinak.  A karakterfejlődés tekintetében hiba lenne kihagyni Adam-et, aki úgy tűnik túl tudott lépni Eric-kel történt szakításán és minden erővel azon van, hogy saját és édesapja szemében egy jobb ember lehessen.

Alistair Petrie és Connor Swindells, mint Michael és Adam Groff | fotó: IMDb
Alistair Petrie és Connor Swindells, mint Michael és Adam Groff

Hozzá és édesapjához kapcsolható talán a Szexoktatás egyik legérzelmesebb jelenete is, hiszen szinte teljesen eltűnik a feszültség az idősebb és fiatalabb Groff között. Az, hogy újra egyesül-e családjuk nem derül ki a véghajrában, azonban Michael Groff is rengeteget fejlődik. Képes beismerni korábbi hibáit és erején felül dolgozik saját magán, hogy elérje kitűzött céljait és hátrahagyja a korábban megismert merev és szigorú férfit. A szereplőválasztást tekintve továbbra is hihetetlen, hogy nincs rokoni kapcsolat Connor Swindells és Alistair Petrie közt, mert a külső hasonlóságok mellett a két színész egymásra hangolt játéka is elfeledteti a nézővel, hogy nem egy igazi apa-fia viszonyt néz.

Ki a gyerek apja?

Jean fonalát az utolsó évadban újszülött gyermekének édesapját övező köd veszi körül, ugyanis a néző egy darabig nem lehet biztos abban, ki Joy édesapja. Az újdonsült anyuka életébe becsöppen rég nem látott testvére is, Joanna, akit Otis hív segítségére, hiszen látja, Jean-t kezdi felemészteni a szülés utáni depresszió. A szexterapeuta és húga között nem kifejezetten rózsás a viszony, az együtt töltött idő alatt régi sebeket szakítanak fel, holott mindketten a legjobbat akarják a másiknak. Kapcsolatuk érzelmekkel teli, a két színésznő kiválóan játszik, hitelesen adják át karaktereiket. Jean elé testvére és újszülött gyermeke mellett új munkahelye is kihívásokat, ám az édesanya próbálja a lehető legjobbat kihozni magából.

Jean Milburn és gyermek Joy | fotó: IMDbTöbb új karaktert is beemeltek a zárószezonra, de Roman (Felix Mufti), Abbi (Anthony Lexa) és Aisha (Alexandra James) nem kifejezetten erősítik a Szexoktatást. A velük érkező témák inkább zsúfolttá teszik a sorozatot. Bár a színészek jól hozzák a karaktereket, az egy évadnyi szereplés nem elegendő ahhoz, hogy kellőképp kiteljesedjenek. Az új arcok mellett több régi ismerős is visszatér a búcsúra, például a Moordale két korábbi tanára Colin (Jim Howick) és Emily (Rakhee Thakrar) is tiszteletét teszi, de Sean Wiley (Edward Bluemel) szintén feltűnik.

Viv (Chinenye Ezeudu) és Jackson (Kedar Williams-Stirling) a Szexoktatás utolsó szezonjában | fotó: IMDb
Viv (Chinenye Ezeudu) és Jackson (Kedar Williams-Stirling)

Véget ért a Szexoktatás

Összességében a Szexoktatás még így is a Netflix egyik legjobb produkciója volt a haloványabb záróévad ellenére is. A 4. szezon legfőbb problémája talán a témák sokasága volt, hiszen a rendelkezésre álló nyolc részben szinte lehetetlen volt kibontani a karaktereken keresztül beemelt társadalmi kérdéseket. A történetmesélés kissé zavaros lett, ugrált egyik elemről a másikra. A karaktereknek nem tett jót az idő,  egy részük ellaposodott, de őket ellensúlyozták azok, kik folyamatosan képesek voltak megújulni. A zenék és a képi tálalás ebben az évadban is kiváló, a színészi játék pedig a már megszokott minőséget hozták. A Szexoktatásban feltűnt mellékszereplők szintén képesek voltak súlyos társadalmi problémákat beemelni a sorozatba, elég Maeve édesanyjára vagy Haddon igazgatónőre gondolni.

A Szexoktatás főszereplői (balról): Connor Swindells (Adam), Ncuti Gatwa (Eric), Aimee Lou Wood (Aimee), Asa Butterfield (Otis), Gillian Anderson (Jean), Kedar Williams-Stirling (Jackson), Emma Mackey (Maeve) és Mimi Keene (Ruby) | fotó: Netflix
Connor Swindells (Adam), Ncuti Gatwa (Eric), Aimee Lou Wood (Aimee), Asa Butterfield (Otis), Gillian Anderson (Jean), Kedar Williams-Stirling (Jackson), Emma Mackey (Maeve) és Mimi Keene (Ruby)

A 2019-ben elindult sorozat hiánypótlóan feszegeti azokat a fontos témákat, melyek nemcsak az brit, hanem akár a magyar tinédzserek életében is jelen vannak. Szórakoztatóan, de egyben őszintén szól az ébredő szexualitásról, a párkapcsolati problémákról, a vallásról vagy az LMBTQ+ közösségeket érintő kérdésekről. A készítők három évadon keresztül voltak képesek fenntartani a sorozat dinamikáját, és bár a 4. évadra elfáradt a Szexoktatás, kijelenthető, hogy kiemelkedően fontos darabja a sorozatok világának. Érthetően adja át üzenetét, mely szerint a tinédzserek nincsenek egyedül problémáikkal.8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Magasmentés - kritika
Következő cikk WarioWare: Move It! - játékteszt