20. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 22-29.


verzio
Aranyfonál (r. Nishtha Jain)

Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. November 22-29. között kivételesen gazdag programmal, több, mint 80 filmmel jelentkezik a prominens filmfesztivál, aktuális világunk filmes lenyomata. Az idei kulcskérdés: Merre tartunk?

A Verzió Magyarországon minden évben nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket – idén immár 20. alkalommal. A Verzió a legújabb díjnyertes filmek mellett kísérleti műveket is elhoz, amelyek megmutatják a nézőnek a dokumentumfilmezésben rejlő műfaji sokrétűséget. Az itt bemutatott filmek elgondolkodtatnak a lehetséges jövőről, a megőrzendő emberi értékekről, és azokról a dolgokról is, amiken szeretnénk változtatni.

Az idei jubileumi Verzió rendkívül változatos programot kínál, egy virtuális utazást több mint 40 országon keresztül, 80 alkotás segítségével. A világszerte elismert Mark Cousins, Nikolaus Geyrhalter, Alexander Nanau, Margreth Olin és Mila Turajlić legújabb alkotásai mellett láthatóak lesznek a kínai dokumentumfilm rendezőlegendái, Zhao Liang és Wang Bing mesterművei, valamint a Sinéad O’Connor életéről szóló sokszorosan díjazott Nothing Compares.sineadFókuszba kerülnek fiatal ukrán dokumentumfilmesek alkotásai, mint Alisa Kovalenko idén a Berlinale Generation szekciójába beválogatott filmje, a Nem tűnünk el (We Will Not Fade Away), ami a Verzió nyitófilmje is egyben. Emellett bemutatkoznak olyan Szarajevóban díjazott magyar filmek, mint a Fanni kertje (Fairy Garden) és a Falling.

Retrospektív válogatás lesz látható a Svédországban élő német dokumentumfilmes, Peter Nestler filmjeiből. A New York-i Lincoln Center, a MOMA, a Tate Modern és a barcelonai CCCB után először lehet Magyarországon megtekinteni a rendező műveit.
A Peter Nestler retrospektív, a Verzió Specials és a Budapesti város/arc/képek szekció filmjei ingyenesen, regisztrációval tekinthetők meg. A férőhelyek száma korlátozott, ezért az érdeklődőknek érdemes időben regisztrálni. A regisztrációról további részletek a Verzió honlapján lesznek olvashatók.

peter nestler
Peter Nestler retrospektív

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált Budapesten november 22-29. között rendezik (A Toldi mozi mellett idén új helyszínként kapcsolódik be a Corvin mozi.), vidéken Szeged, Szombathely, Debrecen, Kecskemét, Miskolc és Pécs városokban lesz Verzió.
A fesztivál online filmtára, a Verziótéka pedig november 30. – december 10. között várja azokat, akik online szeretnének csatlakozni a 20. Verzióhoz.

szola
Szolasztalgia (r. Szymon Rogiński, Agnieszka Tarasiuk)

A jegyvásárlás már november 9-től tart!
A részletes programért irány a honlap: www.verzio.org.

Néhány erős darab kiragadva:

2o nap Mariupolban

Az Ukrajna elleni orosz támadás előestéjén egy csapat ukrán újságíró érkezik a stratégiai helyzetű keleti kikötővárosba, Mariupolba. Az ezt követő támadás és ostrom során bombák hullanak, a lakosok elmenekülnek, egyre nehezebb elektromos áramhoz, élelemhez, vízhez és gyógyszerhez jutni. A csapat – a városban maradt egyedüli nemzetközi újságírók – igyekszik dokumentálni a háború borzalmait és kijuttatni felvételeiket az ostromlott városból. Mikor végül körbeveszik őket az orosz katonák, egy kórházban lelnek menedékre, de fogalmuk sincs, hogy fognak kijutni.

2020. augusztus 4-én katasztrofális robbanás történik a bejrúti kikötőben, amely a libanoni főváros nagy részét romba dönti. A káosz közepette egy összezavarodott filmes stáb fontos döntés előtt áll: folytassák-e filmjük készítését vagy adják fel? A katasztrófa utóhatása alatt vívódnak a filmművészet megváltó erejébe vetett hitük és a cinizmus között, hogy vajon képes-e a film változást hozni egy gazdasági válsággal és társadalmi összeomlással küzdő országban. A Tánc a vulkán peremén az ő küzdelmeiknek krónikája, amely hangsúlyozza a filmesek rezilienciáját, ahogy igyekeznek értelmet és célt találni munkájukban a pusztítás közepette.

Bár nagyon keveset tudunk a mélytengeri ökoszisztémákról vagy a mélytengeri bányászat következményeiről, egy vállalat a zöld gazdaságra való hivatkozással lobbizik anyagi támogatásért, hogy hatalmas mennyiségű fémet bányásszon ki az óceán fenekéről. Jason Momoa narrációjával ez a film geopolitikai, tudományos és vállalati intrikákról szól, és rávilágít az óceán mélye és a földi élet fennmaradása közötti létfontosságú kapcsolatra.

Fanni kertje  

Budapesthez közel, az erdő szélén rejtőzik egy kunyhó, amelyben két, a társadalomból elmenekült, szinte mesebeli lény éli mindennapjait. Egyikőjük Fanni, a családjából kitaszított 19 éves transz tinédzser, a másik Laci a keménykötésű, egykori gyári munkás. A két egymásra utalt ember egyfajta apa-lánya kapcsolatban próbál családot és otthont létrehozni, együtt harcolnak a körülményekkel. Az intim hangulatú film egy ismeretlen világba enged bepillantást, miközben egy különös felnőtté válás történeten keresztül mesél az emberi kapcsolatok fontosságáról és a feltétel nélküli elfogadásról.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (498.)
Következő cikk An Arcade Full of Cats – játékteszt