Terrence Malick csodálatos rendezése, az Egy rejtett élet most moziban is megtekinthető!


Terrence Malick A Hidden Life (Egy rejtett élet) című filmje minden kétséget kizáróan nagyvászonra kívánkozik. Magyarországon korábban elkerülte a mozikat, most a A Cinema Niche vetítéssorozat keretében háromszor lehet pótolni ezt az elmaradást Budapesten (Corvin, Uránia) illetve a pécsi Apollóban. Ne hagyjátok ki!

Szinopszis:

A megtörtént eseményeken alapuló A Hidden Life (Egy rejtett élet) Franz Jägerstätter történetét meséli el, aki megtagadta, hogy a náci Németország oldalán harcoljon a II. világháborúban és hűségesküt tegyen Adolf Hitler háborús agresszornak. Az osztrák földművest először meghurcolták kiállásáért, majd hazaárulásért haditörvényszék elé állították és halálbüntetést kértek rá.
Terrence Malick, az amerikai kortárs film egyik legrejtélyesebb rendezője gyönyörű kiállítású történelmi allegóriájában méltó emléket állít egy embernek, akit hitében még a legkilátástalanabb helyzet sem tudott megingatni.

Vetítések:

november 25. péntek 20:00 Corvin Mozi

december 16. péntek 19:00 Pécs Apolló

december 18. vasárnap 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház

„Lélegzetelállító”, „költői”, „lírai” – nem túlzás azt mondani, hogy bővelkednek az ilyen és ehhez hasonló jelzőkben a Terrence Malick munkáját magasztaló vélemények a nemzetközi szaksajtóban. A rendező filmjeinek vizuális szépségéhez, felkavaró és álomszerű minőségéhez aligha fér kétség. Alejandro González Iñárritutól Paul Thomas Andersonon át Chloé Zhao-ig számtalant filmest inspiráló művészete az ember a világegyetemben betöltött helyének meditatív, filozófiai vizsgálataként értelmezhető. Pályafutása során Malick főként a kétértelműen sodródó mozgóképes univerzumairól vált nevezetessé, a szereplők között bolyongó kamerája gyakran ütközik egzisztenciális kérdésfelvetésbe, alkotásai tobzódnak a
természetről, borongó sötétségről és vakító fényekről, hajnalról és alkonyatról készült felvételekben.
Terrence Malick 1973-ban készítette első nagyjátékfilmjét Badlands címmel a dakotai síkságok vesztükbe menekülő szerelmeseiről. Martin Sheen és Sissy Spacek kultikussá vált alakítása után a Days of Heaven (1978) legjobb rendezőnek járó díja következett a Cannes-i
Filmfesztiválon, hogy aztán Malick húsz évre teljesen eltűnjön a nyilvánosság elől. 1998-ban azonban minden korábbinál zajosabb sikerrel tért vissza, a guadalcanali konfliktust feldolgozó Az őrület határán című film Oscar jelölések sorát, berlini Arany Medvét és a háború egy olyan arcát mutatta fel, amelyet azóta is borzongva, tátott szájjal figyelünk a mozivásznon. A 2005-ös The New World még Pocahontas meséjét helyezte korábban nem látott megvilágításba, de ezután Malick elkanyarodott a klasszikusan építkező történetmeséléstől. A 2010-es években Emmanuel Lubezki operatőr segítségével több
kísérletibb jellegű, töredezett struktúrájú, misztikus hangvételű alkotással jelentkezett; Az élet fája (2011), To the Wonder (2012), Knight of Cups (2015), Song to Song (2017). Azonban 2019-ben az amerikai filmművészet nagy filozófusa ismét visszakanyarodott korábbi sikereinek helyszínére, a nagy történelmi narratívákhoz.

Mi az a Cinema Niche?

A CINEMA NICHE (nís) egy olyan vetítéssorozat, ahol itthoni mozikban be nem mutatott,kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. Keressük azokat a kíváncsi embereket, akiknek elhozhatjuk a nemzetközi fesztiválokon látott korszakos mesterműveketés más személyes kedvenceinket. Segítünk az óriási zajban felhívni a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak afejlődése vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni.

A sorozat korábbi vetítései:
01. Pablo Larraín / The Club
02. Jia Zhangke / A Touch of Sin
03. Carlos Reygadas / Our Time
04. Apichatpong Weerasethakul / Memoria
05. Gaspar Noé / Vorte

https://www.facebook.com/CinemaNiche
Instagram

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Martin Scorsese kedvenc filmjei, a lista már 1200-nál is több címet tartalmaz
Következő cikk Volt egyszer egy téka online premier hamarosan!