Worldless – játékteszt


worldless0Fejlesztő: Noname Studios; Kiadó: Coatsink, Thunderful Games; Platform: PC, Switch, Xbox One & Series X|S, PS4|5

Egy születés soha nem egyszerű dolog, pláne, ha mindez egy univerzummal történik, a Worldless pedig ügyességi játékban mutatja ezt be.

Még platformerhez képest is szokatlanul páratlan történettel spékelték meg a Worldless című játékot: egy entitást irányítunk, aki polarizáló természete miatt más hasonló egyedekkel áll örök konfliktusban. Az ellentétes erők gyakran felcserélésre kerülnek, s ez nem várt eredményhez vezethet. A kozmosz keletkezésének egyedi tálalásának lehetünk közreműködői a spanyol fejlesztők debütáló alkotásában, ami a metroidvania alműfaját erősíti, miközben körökre osztott harcrendszere újdonságként hat.

worldless1

Az utóbbi valószínűleg sokak kedvét elveszi attól, hogy nekiveselkedjenek a Worldless-nek, ugyanis az egyébként gördülékeny játékmenet egy-kettőre képes bosszantóvá válni a lényegében kétgombos, de első látásra túlbonyolítottnak tűnő harcrendszere miatt. Az alig 3-4 óra alatt végig játszható kaland során a küzdelmek helyszínenként változó mennyiségben jelentenek kihívást és az adok-kapok csata oda-vissza stílusban zajlik. Tehát egyszer a játékos sorozza meg az AI-t, majd néhány másodperccel később ez megfordul.

worldless2

Utóbbi esetében igencsak fontos odafigyelnünk nemeziseink offenzív mozdulataira, mert a két gomb ugyanennyi védekezési műveletet takar. Ha kicsit tanulmányozzuk az egyébként villámgyorsnak tűnő fényjátékokat, könnyedén kikövetkeztethetjük, majd memorizálhatjuk, hogy riválisaink miként akarják nullára csökkenteni az életerőnket. Szerencsére mindössze egyszer kell legyőznünk valamennyi különös teremtményt, szóval az ide-oda mászkálás, főleg a korábban átfésült területek bejárásakor főként ugrálásban és rohangálásban teljesedik ki.

worldless3

HP növelőt és egyéb kiegészítőket, mint például kombókat vagy spéci ugrási/teleportálási képességeket egyaránt felszerezhetünk, melyeket kizárólag a klasszikus ügyességi játékmenet apropóján kamatoztathatjuk. A térkép előre haladásunkat tekintve remek mankót nyújt és eltévedni sem igen fogunk, olyannyira, hogy az események teljesen érthetően haladnak előre, noha, nem biztos, hogy mindig értelmezni tudjuk azt, amit a képernyőn vizslatunk – de ez nem is csoda, hiszen ilyen a lehet a végtelen űr, egy az emberiség számára különleges tudomány. Mindenesetre a Worldless látványvilága – visszafogottságától függetlenül – nagyon érdekes és a csillagászat iránt érdeklődök számos remek utalást találnak benne.

Egyszerűen nagyszerű, mi több, s mindezzel párhuzamosan pihentető és érdekfeszítő játék a Worldless, tele unikális, de olykor hozott ötletekkel és rövidsége ellenére pont addig tart, ameddig kell. Nincsenek benne repetitív, fölösleges időhúzások és töltelék mellékküldetések.

7 szék

 

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Call of Duty: Modern Warfare III – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A kopasz Nic Cage jelenik meg mindenki álmában, itt az Álmaid hőse szinkronos trailere
Következő cikk Robert De Niro és Asa Butterfield autókáznak és barátkoznak egy hangulatos reklámban