The Talos Principle II – játékteszt


talos20

Fejlesztő: Croteam; Kiadó: Devolver Digital; Platform: PC, Xbox Series X|S, PS5

A The Talos Principle II megújult feladványokkal, de a 9 évvel ezelőtti első részhez hasonlóan filozofikus és emberiséget érintő kérdésekkel érkezett.

Olyan világba csöppenünk a The Talos Principle II-ben, amelyben az emberiség már régóta kihalt, ám robotok maroknyi csoportja révén a szellemisége tovább él az általuk megalkotott városban. Egy kisebb alakulatot a játékos által irányítható, s társainál jóval intelligensebb 1K vezérletével egy titokzatos sziget különböző tájegységeire vezénylik, aminek létrejöttéről kevés információ áll rendelkezésükre. A kilenc esztendővel ezelőtt debütált játék folytatása beígérte a hangzatos szlogeneket, s meglepetésünkre ezúttal tényleg bejöttek magasztalások, olyannyira, hogy a horvát fejlesztők rendkívül érdekes és kreatív rejtvényekkel megspékelt játékkal rukkoltak elő.

talos21

Az utóbbi években enyhén szólva megszaporodtak az eltérő minőségű fejtörő játékok, s bármily meglepő is, hasábjainkon is megvizsgáltunk közülük néhányat. A teljesség igénye nélkül ilyen volt például a Q.U.B.E. 1-2 felturbózott változata, a The Entropy Centre, a Kredolis vagy a Faraday Protocol. A felsorolt címek között találtunk izgalmas darabokat, de még olyat is, ami intellektualistását tekintve egészen elgondolkodtatónak bizonyult. A Croteam legfrissebb alkotása is ilyen távlatokba evickél és ha lehet mondani, a 2014-ben kiadott első rész filozofikus történetvezetése teljesen eltérő, noha mégis ismerős gondolatokat ébreszthet a játékosokban.

talos22

Ordas nagy hiba volna, ha a The Talos Principle 2 nekirugaszkodása előtt az érdeklődők nem a zongoráznák le elődjét és a hozzá passzoló DLC-t. Ha az olvasó mégsem veselkedne neki a nem hétköznapi utazásnak, jó hírem van számára, ugyanis ahogyan szép lassan haladunk egyik feladványról a másikra és megismerhetjük a szereplőket, illetve személyes küldetéseiket, tesztalanyunk megemlékezik a korábbi események történéseire és emészthetővé teszi azokat, mivel alapos részletességgel említésre kerülnek. Az első Talos fejtörőiről bemelegítés gyanánt szintén belekóstolhatunk, de a játék lényegében nem teketóriázik és sebtében a mélyvízben találjuk magunkat.

talos23

A puzzle elemek közel teljes megújuláson mentek keresztül úgy, hogy lényegét tekintve hű maradt a korábbi mechanikához. Nem igazán mennék bele abba, hogy eme területen konkréten milyen klassz újdonságokkal hozakodtak elő a készítők, ezért maradjunk annyiban, hogy legkevésbé sem támadhat olyan érzésünk, mint korábban, vagyis, hogy apró eltéréssel kétszer kell teljesítenünk ugyanazt. Sokak számára tán hátrányként aposztrofálható, hogy az első epizóddal szemben most már nem ugrálhatunk fel a falakra, vagyis a megoldási lehetőségek száma pályánként lecsökkent 1-re – persze jól tudom, hisz nyilvánvaló, hogy eme „hiba” a korábbi, idén nyolcaik életévét betöltő, kissé megfáradt Serious Engine 4-nek volt köszönhető. Ezúttal viszont az Unreal Engine 5 hajtja a Talos kettőt, ami egyfelől azért meglepő, mert a Croteam eddig mindig saját motor felett bábáskodva villantott, másfelől pedig a látványvilág ugyan lehengerlő, de egyáltalán nem olyan egetverő a fejlődés.

Sokat lehetne dicsérni a The Talos Principle II-t, de rövidre fogva legyen elég összegzésként csupán annyi, hogy egy bámulatos sztori mellé roppant hangulatos megbízatások párosultak, zeneileg pedig a cég ügyeletes zeneszerzője, Damjan Mravunac – Chris Christodoulou-val kooperálva – hozta sokadjára a kötelezőt.

10 9

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Evil Diary – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 74 fotó a 74 éves Jeff Bridges fényképalbumából
Következő cikk Még egy utolsó előzetest kaptunk a True Detective 4. évadához