Like a Dragon: Infinite Wealth – játékteszt


 

LaD IW key art

Fejlesztő: Ryu Ga Gotoku Studio; Kiadó: SEGA; Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S/X

A Like a Dragon: Infinite Wealth tovább fényesíti a Yakuza sorozat amúgy is csillogó renoméját, garantálom, hogy ezt a nyaralást még megemlegetjük.

Mindig bajban vagyok, hogyan is álljak neki egy olyan játék bevezetőjének, mint a Like a Dragon: Infinite Wealth, mert ugye az ember nem akarja egyből ellőni az összes puskaport, de elmismásolni is kár lenne a dolgokat. A bejelentés óta folyó, egészen intenzív marketingkampány azért előrevetítette, hogy nem vették félvállról a széria fősodrának legújabb kalandját, de arra azért nem voltam felkészülve, hogy ennyire felkötik azt a bizonyos virágmintás rövidnadrágot. Le kell ugyanis már az első bekezdésben szögezni, hogy ennyire grandiózus és sokszínű még nem volt a sokat látott franchise egyetlen epizódja sem. Na de vágjunk is bele és megpróbálok egy kis összefoglalást, vagy inkább kedvcsinálót adni nektek ehhez a fantasztikus vakációhoz.

LaD IW screen01

A Like a Dragon: Infinite Wealth történetének fonalát a Yakuza: Like a Dragon és a Like Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name történései után vesszük fel. Nagyon méllyen nem kívánok belemenni a dolgokba, mert lesz itt meglepetés és fordulat már az elején is bőven, jobb ezeket személyesen átélni. Természetesen a korábbi részek nélkül is érthető lesz a történet nagyja, de azért nem árt tisztában lenni a karakterek motivációval és egymáshoz fűződő viszonyukkal. Főhősünk ismét Ichiban Kasuga, a megtért jakuza, aki újfent tisztára kell, hogy mossa nevét, ezúttal egy közösségi médiában terjedő lejárató kampány miatt, melynek hatására többedmagával elveszti munkáját. A tisztázó törekvések pedig egészen Hawaii-ig repítik, mely sziget lesz aktuális cselekményünk fő helyszíne. Visszaköszön rengeteg korábbi karakter, még a Yakuza franchise vajszívű, de kő öklű Kazuma Kiryu-ja is tiszteletét teszi, emellett pedig megismerhetünk számos új figurát, akiknek színészi játéka tovább öregbíti a játék hírnevét.

LaD IW screen08

Le kell szögezni viszont, hogy aki a korábbi részek beat ‘em up stílusú játékmenetére vágyik, az nem lesz boldog, a Yakuza: Like a Dragonban megismert, körökre osztott JRPG stílusú pofozkodás lesz mérvadó most is. Természetesen a korábbi részben megszokott foglalkozás alapú kasztrendszer is tovább öröklődött, szerencsére egy csomó kis reszelésnek hála a dolgok még jobban működnek és a Like a Dragon: Infinite Wealth tökéletes “ajándék” lesz az ezen kalandokra éhezőknek is. Továbbra is nagyon ajánlott az életerőt helyreállító tárgyak felhalmozása és a folyamatos küzdelem, melynek során karaktereink szintet lépnek, új tulajdonságokat és képességeket sajátítanak el, ezáltal egyre erősebbek lesznek. De soha nem látott mélységében variálhatjuk a fegyvereket, ruháinkat és egyéb tárgyainkat. Az alapot jelentő pofozkodás mellett van egy remek főtörténet és szinte végeláthatatlan mennyiségű mellékes szál amikben előfordulnak igazi agyeldobós missziók is. De komolyan, eddig is voltak fura dolgok, de itt mintha még a szokásosnál is jobban elgurult volna a gyógyszer.

LaD IW screen09

Jelen van tehát minden ami eddig volt, de minden egy kicsit jobb és nagyobb lett. Példának okáért visszaköszönnek a különböző foglalkozások, a minijátékok, de még a Sujimon Sensei is. Aki nem tudná ez egy perverz professzor, aki más perverzeket tanulmányoz. Persze a terepmunkát mi végezzük el számára bunyókon keresztül és győzelem után az adatok Pokédex stílusban, egy telefonos appban gyűltek. Na ugye a gyüjtögetés eddig is adott volt, de most már igazán Pokémon stílusban lehet csatázni egy underground klubban, ahol cserélhetjük, fejleszthetjük is a fent említett karaktereket. De bekerült egy röhejes randiapp és lehet mindenféle járókelővel is barátkozni egy Facebook szerű alkalmazásban. Tehát a Like a Dragon: Infinite Wealth tökéletesen hű marad az elborult gyökereihez. De előkerül egy tölthető segway is, hogy ne kelljen annyit szaladgálni, vagy éppen a Crazy Taxira hajazó módon állhatunk biciklis kajafutárnak, hogy egy kis mellékesre tegyünk szert. Egy szó, mint száz, a szórakozás garantált. Szokáshoz híven a főtörténethez legalább 40-50 óra játékidő szükséges, de mire mindennek a végére érünk valószínüleg belemegy majd a duplája is ennek az időintervallumnak.

LaD IW screen04

Technikailag a Like a Dragon: Infinite Wealth szinte hibátlan, a teszteléssel töltött idő alatt semmilyen problémával nem találkoztam. A grafika szemet gyönyörködtető, a színek élénkek és a képfrissítés is hibátlan volt Xbox Series X platformon. Hangok szempontjából is minden maga a tökély, a japán nyelvet nem szívlelőknek pedig jó hír lehet, hogy teljes angol szinkront is kapott a játék. A visszajáró vásárlók meg úgyis tudják, hogy itt az eredeti szinkron az igazi élmény. Hogy ne csak dicsérjem a játékot, azt meg kell említenem, hogy valamilyen érthetetlen okból a New Game + mód csak fizetős DLC-ként érhető el. E döntés előtt értetlenül állok és bízom benne, hogy hamarosan javítja majd a SEGA és ingyenessé teszi ezt a lehetőséget minden játékos számára.

A Like a Dragon: Infinite Wealth tehát minden amire a széria rajongói vágytak és talán még annál is több. A történet újfent zseniális, a szavatosság túlmutat a józan észen és technikailag is nagyon rendben van a játék. Természetesen a témaválasztás és a játékstílus miatt mindig is rétegjáték marad, de azért bízom benne, hogy a befektetett profi és odaadó munka meghozza a gyümölcsét és szélesebb körben is elterjeszti a Ryu Ga Gotoku jó hírét! 

Ne habozzatok hát, szörfre fel, ALOHA!

 

(A tesztpéldányt a CENEGA Hungary Kft biztosította.)

10 9

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

DreadOut 2 – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A 2024-es Oscar-jelöltek, meglepetések és nagy hiányzók
Következő cikk Szegény párák - kritika