Szegény párák – kritika


szegeny parakSzegény párák (Poor Things), rendezte: Yorgos Lanthimos, szereplők: Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo, amerikai-ír-angol filmdráma, 141 perc, 2023., 18 éven aluliaknak nem ajánlott!  

Istent játszva

Emma Stone mindent bevet az Oscarért, hol kisbabát játszik, hol a férfiakat az ujja köré csavaró ravasz és csábító kurtizánt. A homár, a Kutyafog, az Egy szent szarvas meggyilkolása és A kedvenc rendezőjének legújabb alkotása, a Szegény párák tökéletesen illik a sorba, megosztó és sokkoló, de öncélúsággal egyáltalán nem lehet vádolni. 11 arany szobrocskára jelölte az Akadémia (végül 4-et el is nyert), szoríthatunk Mihalek Zsuzsának és eleve gratulálhatunk a rengeteg honi filmesnek, aki beletette a tehetségét a jórészt nálunk forgó alkotásba.

willem dafoeEgy állapotos fiatal lány veti magát a hídról a haragos vízbe, hogy véget vessen sanyarú életének. Egy torz külsejű sebészprofesszor, Dr. Golwin Baxter (Willem Dafoe) szerzi meg a testet és a lány agya helyére annak magzata agyát ülteti. Az így létrehozott teremtményt Bellának (Emma Stone) nevezi el és saját lányaként neveli. A bizonytalan mozgású Bella Baxter szellemi képességei egy csecsemőének felelnek meg, de napról-napra rohamosan fejlődik. Mivel Bella végtelen türelmet kíván, a különc doktor az egyik tanítványát, Max McCandlest (Ramy Youssef) bízza meg a lány megfigyelésével és a bizarr kísérlet dokumentálásával. Max és Bella gyengéd érzelmeket táplálnak egymás iránt, ezért Dr. Baxter házasságot ajánl kettejüknek. A frigyre lépéssel kapcsolatos feltételeit a zugügyvéd Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo) foglalná szerződésbe, az élvhajhász férfi ehelyett inkább megszökteti a lányt, hogy erotikától túlfűtött, kalandos utazásra induljon vele.mark ruffalo 1Bella és Wesserburn bejárja Lisszabont, Alexandriát és Párizst, de ezek a helyszínek máshogy néznek ki, mint a valóságban. Minden steampunkos külsőt kapott, a jelmezek, a díszletek, de még a tenger és az ég is. A különleges tartalom különleges atmoszférát érdemel, amihez a film zenéje is nagyban hozzájárul.
A középpontban Bella áll, aki akarva, akaratlan fittyet hány a társadalmi normákra. Gyermeki őszintesége és ártatlansága gyakran sodorja bajba őt, de ahogy elméje élesedik, úgy válik egyre inkább a saját maga urává. Nem készíti fel senki az életre, ezért mindent a saját bőrén kell megtapasztalnia, mindehhez egy csinos és érett felnőtt nő testébe van zárva. Egy nagyon szokatlan és bizarr felnövéstörténet ez, amiben döntő szerephez jut a szexualitás, már-már állati szinten.szegeny parak 1A cselekmény abban az időben játszódik, amikor az ember erőteljes gépesítésbe kezdett az élet minden területén és egyik tudományos felfedezés követte a másikat. Élénk érdeklődést mutattunk az emberi szervezet működésének titkai iránt, beleértve az agy és a szív fontosságát, de az embereket a lélek, az elme, a teremtés, a halál és az újjászületés kérdésköre is foglalkoztatta, felülvizsgálva korábbi viszonyunkat a vallással, az egyházzal és magával a Teremtővel is. Az elektromosság világosságot hozott az életünkbe, társadalmi, gazdasági változások, tudományos áttörések kísérték ezt a korszakot és az élet teremtését Istentől átvéve az irodalom is feldolgozta a témát új műfajok megszületése révén. Talán nem véletlen, hogy Bella Dr. Baxter megszólításakor a God szót használja az Úr megfelelőjeként, neki pedig esze ágában sincs kijavítani őt.

Yorgos Lanthimosnak filmjének mondanivalója és látványvilága ezúttal is jócskán túlmutat az átlagoson, a mit és a hogyan tökéletesen illik az életműbe, vitatkozni legfeljebb azon lehet, hogy a Szegény párák a legkiforrottabb alkotása-e vagy sem. Emma Stone-nak mindenképpen járna az Oscar, amin ebben a filmben keresztülmegy, az a 35 éves színésznő eddigi karrierjének csúcsa, de a többiek is aktív résztvevői ennek az erotikával túlfűtött steampunk testhorrornak.
Ha valamit fel lehet róni a filmnek, az talán a hosszúsága, mert bizony olykor elmereng saját magán és a sztorit el lehetett volna mesélni bő másfél órában is bármiféle hiányérzet nélkül. Megosztó, szürreális filmélmény erős gyomrúaknak és idegzetűeknek, akik meglátják a mozivászonra festett bizarr alkotásban rejlő szépséget és bölcsességet.10 9

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Like a Dragon: Infinite Wealth - játékteszt
Következő cikk Az Országúti diszkó újrájában Jake Gyllenhaal rak rendet – trailer