Cricket Through The Ages – játékteszt


desktop background

Fejlesztő: Free Lives; Kiadó: Devolver Digital; Platform: PC, Nintendo Switch, iOS

A britek népszerű ütögetős játékával indít a Cricket Through The Ages, hogy aztán más sportágakat is kereszttűzbe vegyen – azonban egy dolog közös: ne maradj komoly és érezd jól magad!

Egyáltalán nem ismerem a krikett szabályait, csak annyit tudok mint mindenki: néhányan ütővel kergetnek egy lasztit egy nagy zöld gyepen, aztán lesz valami. Az egész nagyon hasonlít a baseballra, amiben szintén nem vagyok profi, de ismerkedés már legalább történt. “Hát ez jól kezdődik, nem valami professzionális” – mondhatja a csalódott olvasó, azonban ha kicsit kikacsint a képekre, valamint megsasolja a kiadót (Devolver Digital), akkor leeshet, hogy itt profizmusra nem is lesz szükség.

Poénjátékról van szó ugyanis, a Cricket Through The Ages egy percig sem veszi magát komolyan, sőt! Mindez már a szupermód elnagyolt grafikán is tetten érhető, de a “sztori” is elég nagyokat, évszázadokat, néha évezredeket ugrik. Kezdve a dinoszauruszokkal, hogy az angol királynő délutáni teázgatásán át betekintést nyerjünk a krikett jövőjébe, ahol hatalmas rákok űzik eme nemes sportot. Az őrületet az irányítás csak tovább fokozza: egyetlen gombot nyomkodhatunk ugyanis, amelynek hatására egyszerre mozog a karakter és lendíti a karját is (de legalább a lenyomás időtartamával játszhatunk). Az egész a Bennett Foddy féle játékokra emlékeztet (QWOP, Getting Over It), ahol egy futóval bénázhattunk hasonlóképp, vagy egy fickóval aki beszorult egy üstbe és egy kalapács segítségével próbál boldogulni a nagyvilágban.

sc90hc
Érdekesség azonban marad a (meglehetősen rövid) fő kampány mókázása után is. Ekkor nyílnak meg ugyanis a különféle egyéb játékmódok. A legtöbb ugyanazt a vonalat viszi tovább, csak éppen egy angol bajnoki formájában, vagy tollaslabdával helyettesítve a címadó sportot, esetleg a világháborúk környezetébe áthelyezve az egészet, hogy a kvantum krikettről már ne is beszéljünk. Kétségkívül azonban az olimpia a legérdekesebb, ahol a futástól, az úszáson át a levegő akrobatákig minden képbe kerül – hol vagyunk már a krikettől ekkor. A lényeg a nagybetűs vidámság és hogy egyetlen gombot nyomkodva káromkodhassunk, közben önfeledten vigyorogva.

Sejthető, hogy a Cricket Through The Ages a mobilplatformokat is szem előtt tartva készült el, az egygombos irányítási metódus ideális akkor is, ha egy iPhone-on, vagy egy iPaden esünk neki a játéknak. Továbbá a grafika sem aknázza ki a legdrágább videokártyákat (hogy finoman fogalmazzunk), így nem szükséges drága játékgép sem a futtatáshoz. A legnagyobb ziccer persze nem lett kihagyva: ketten is nyomhatjuk egymás ellenében bármelyik játékmódot és közben mehet az önfeledt kacagás. Mert ez a játék erről szól, semmi másról.

10 7

Legutóbb ezt teszteltük:

Top Racer Collection – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az első ómen hivatalos trailere nem azt sugallja, hogy felnő a klasszikushoz
Következő cikk Nem Robert De Niro írja Trump kampánybeszédét