Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál – Május 11-16.


izraeli dokumentumfilm fesztivalIdén második alkalommal kerül megrendezésre az Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál május 11-től 16-ig az Izraeli Kulturális Intézet és az Odeon Lloyd Mozi közös szervezésében.

Az egy héten át tartó fesztiválon 8 filmet kerül bemutatásra, olyan alkotások melyek az elmúlt évek izraeli dokumentumfilmjeinek legjavából lettek kiválogatva. Elgondolkodtató társadalmi kérdéseket vetnek fel, betekintést nyújtva Izrael színes világába. Női sorsok egy zárt és a hagyományokat mélyen tisztelő közösségben, arab – izraeli konfliktus, a telepesek kérdése és a Holokauszt állnak a filmek középpontjában idén – igaz történetek, valós problémák és őszinte kérdések 8 izraeli dokumentumfilm egyéni tolmácsolásában.

Helyszín: Odeon Lloyd Mozi (1136, Hollán Ernő utca 7.)

Jegyár: 850 forint
Bérlet: 4900 forint (minden film vetítésén egyszeri részvételre jogosít)

Facebook…

A filmeket a fesztivál során minden este beszélgetés követi:

Május 11., 20:00 – téma: Az izraeli dokumentumfilm-ipar helyzete; vendég: Barak Heymann, izraeli producer, Heymann Brothers

Május 12., 21:30 – Delalamm koncert

Május 13., 20:00 – téma: Holokauszt; vendég: Dr. Pécsi-Pollner Katalin

Május 14., 20:00 – téma:Izraeli-arab konfliktus; vendég:Dr. Paragi Beáta, BCE Nemzetközi Tanulmányok Intézet

Május 15., 20:00 – téma:A nemiség kérdése Izraelben;vendég: Batsheva Oberlander és Dr. Peresztegi Ágnes

Május 16., 20:00 – téma:Kisebbségek Izraelben; vendég: Dr. Daniel Monterescu, CEU

Filmismertetők és vetítési időpontok:

Az álmodozók (The Dreamers)

A ‘The Dreamers’ két hétköznapi nő őszinte portréja, akik igyekeznek kitörni egy korlátozásokkal és tilalmakkal teli ultraortodox közösségben a nők eleve elrendelt szerepéből. Ruchama és Tikva tisztelik vallásukat, mégis úgy érzik, legfőbb vágyuk még nem valósult meg: Ruchama első forgatókönyvét írja, egyben filmjének producere is, míg Tikva első szerepére készül. Mindketten kísérletet tesznek a művészet segítségével valódi énjük kifejezésére, vállalva azt a kockázatot, hogy a szigorú rabbinikus cenzúra korlátaiba ütközhetnek.

(2011, rendező: Efrat Shalom Danon, héber nyelven, magyar felirattal)

Vetítési időpontok:
május 11.: 17:30
május 13.: 14:30
május 14.: 16:00
május 15.: 18:45

A szeretet nevében (Warrior of Love)

Egy történet a művészet politikai konfliktusokat átívelő erejéről és a származástól független barátságról. Omar Dalumi, az izraeli légierő egy pilótája ráébred, hogy a hazájában fennálló konfliktusokat nem bombázásokkal és háborúval kellene megoldani, így vesz egy lakókocsit, hogy valóra válthassa tervét: egy vándorcirkusz létrehozását. Elképzeléséhez hamarosan társakat is talál: a hozzá csatlakozó izraeli és nemzetközi művészek mellett egy palesztin menekülttábor bohóca is velük tart. Egy hónapon át tartó fáradhatatlan munkájuk eredményeként megszületik a vándorcirkusz előadása, így elindulnak, hogy eljussanak a művészettől és világtól egyaránt elzárt településekre.

(2008, rendező: Ido Glass, Yoav Kleinman, arab, héber és angol nyelven, magyar felirattal)

Vetítési időpontok:
május 11.: 18:45
május 12.: 16:00
május 13.: 20:45
május 14: 17:30

Morad és a delfinek (Dolphin Boy)

Morad izraeli-arab származású fiú, aki 17 éves korában olyan megrázó élmény áldozatává válik, mely gyökereiben változtatja meg életét: emlékezetéből kitöröl minden korábbi élményt, és elveszti a kapcsolatot az őt körülvevő világgal. A film bemutatja, hogyan változtatja meg Morad identitását, kialakítva egy új életet Eilat tengerpartján, és hogyan talál újra haza az eilati delfinek segítségével. Megható történet a természet és az apai szeretet csodálatos erejéről, és arról, hogy mindez hogyan segíthet egy darabjaira hullott élet újjászületésében.

(2011, rendező:Dani Menkin and Yonatan Nir, 72 perc, arab, héber, francia és angol nyelven, magyar felirattal)

Vetítési időpontok:
május 11.: 16:00
május 12.: 20:00
május 13.: 13:30 (angol felirattal)
május 13.: 17:30
május 16.: 20:45

Zubin Mehta, karmester (Zubin and I)

Zubin Mehta neve több mint 40 éve egyet jelent az Izraeli Filharmonikusokkal. A film meghitt és gyönyörű portré egy férfiról, a zenéről és a hazájával való szoros kötelékéről. A nézők a film alkotója és Mehta közti beszélgetésnek lehetnek tanúi. Ennek során a dokumentumfilm úgy bontakozik ki, mint egy zenemű: ahogy épül, úgy kerülünk egyre közelebb a mester és zenekara közti különös viszony megismeréséhez.

(2010, rendező: Ori Sivan, 54 perc, angol és héber nyelven, magyar felirattal)

http://youtu.be/vpUJ4-qqV-I

Vetítési időpontok:
május 11.: 20:45
május 12.: 18:45
május 13.: 12:15 (angol felirattal)
május 13.: 16:00
május 15.: 17:30

Arab szépség (Lady Kul el-Arab)

Duah Fares az első drúz származású nő, aki megpróbál betörni az izraeli divatvilágba. A maga választotta út azonban áldozatokkal jár, és Duah hamar szembe találja magát társadalmának értékeivel és tradícióival. A „Lady Kul el-Arab” lenyűgöző filmként indul egy szépségversenyről, ami aztán megindító történetté válik egy olyan családról, amely kultúrák kereszttüzébe került. Harmadik filmjében Ibtisam Mara’ana-nak sikerül finoman megrajzolnia egy érzékeny fiatal nő portréját, aki egy drámai küzdelem kellős közepén találja magát.

(2008, rendező: Ibtisam Mara’ana, 56 perc, arab és héber nyelven, magyar felirattal)

Vetítési időpontok:
május 12.: 14:30
május 13.: 10:00 (angol felirattal)
május 14.: 20:45
május 15.: 16:00
május 16.: 18:45

Harc a hegyekért (The Hilltops)

Hogyan élnek Jordánia nyugati partjának hegycsúcsain a zsidó telepesek? Mi készteti őket arra nap mint nap, hogy harcoljanak a földjükért? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a film rendezője, Igal Hecht, aki három telep vezetőjével készített interjún keresztül, testközelből mutatja be a telepesek életét és azt a konfliktust, amely a nyugati világ szerint a közel-keleti békefolyamatok jövőjét veszélyeztetheti.

(2011, rendező: Igal Hecht, 45 perc, héber és angol nyelven, magyar felirattal)

Vetítési időpontok:
május 12.: 17:30
május 13.: 11:15 (angol felirattal)
május 14.: 18:45
május 16.: 16:00

Hanuszka (Hanuszka)

A lengyel gettóból megszökött Hanna Mandelberger élelem és menedék után kutatva végül egy kolostorhoz ér, ahol 15 éves lengyel katolikusnak adva ki magát bebocsájtást nyer. Hannából így lesz Anna, aki megtagadva korábbi életét és zsidó származását, megkeresztelkedik. A következő pár évet Karol Wojtyla atya védelmezésében a kolostorban tölti. Negyven évvel később Hanna Avrutzky végigjárja a kislánykorában megtett útját, majd a Vatikánba látogat, hogy találkozzon egy régi jó barátjával, Karol Wojtyla atyával…

(2006, rendező: Nurit Kedar, 65 perc, héber és lengyel nyelven, magyar felirattal)

Vetítési időpontok:
május 13.: 18:45
május 15.: 20:45
május 16.: 17:30

Határvonalak (Drawing the Line)

A ’Drawing the Line’ egy rövidfilmsorozat, mely egy dokumentarista animációs óra keretében született a Sapir College Animációs tanszékének Film- és Médiaiskolájában. A rövidfilmek középpontjában a „Borderline”, vagyis a „határvonal” kifejezés áll, mely rengeteg jelentést és ötletet hordoz magában. Minden egyes diák a saját szabad felfogásában és képzeletének megfelelően készített el egy olyan rövidfilmet, amely ennek a kifejezésnek egy különböző és ritka szeletéhez kapcsolódik.

(2011, 15 perc, rendezők és animátorok: Boaz Lederer, Einat Bar-Yosef, Tal Remba, Gali Dueck, Shany Erez, Ori Daniel, Gil Ben-Praz, Ariad Shiknagi, Tzlil Bendrihem, Tom Kless, Luna Matar, Jonathan Hashiloni, héber nyelven, magyar felirattal)

Vetítési időpontok:
május 13.: 13:15 (angol felirattal, az egész rövidfilmgyűjtemény bemutatásra kerül)
Minden vetítést a Határvonalak című rövidfilmsorozat egy-egy darabja előz meg.

A műsorváltozás jogát fenntartják!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Star Wars az egész világ és benne minden...
Következő cikk Láss messzebb a Lánchídnál!