Amikor a filmek, sorozatok börtönbe mennek: A remény rabjai, Halálsoron, Oz


tetsvér 001A mozinak mindig is közkedvelt játszótere volt ez a rácsoktól, puskás őröktől, magas kőfalaktól körülzárt hely. Itt például egy egész oldalt szenteltek csak az ilyen témájú moziknak. A külföldi kollégák összefoglalták, hogy némi filmes előtanulmánnyal, bármelyikünk megléphet akármelyik fegyintézetből.

Mindenki máshogy éli túl

A remény rabjai (1994) kikerülhetetlen klasszikus a témában, rendezője Frank Darabont ezt később aztán megtoldotta a Halálsoronnal (1999), meggyőzve a nézőt, hogy egyaránt emberek vannak rácson innen és túl. Talán ebben a két filmben a legmagasabb a szimpatikus törvényszegők száma.

9 érdekesség A remény rabjairól

Őszintén minden idők egyik legjobb filmjéről, A remény rabjairól

Sittből is csak a hazait!

Mert az egzotikus országokban általában nem marad idő az elmélkedésre vagy a megbánásra. Az Airplane!-ben faarccal tette fel a kapitány a kérdést: “… voltál-e már török börtönben?”, erről mesélt a kábítószer-csempészésért harminc évre ítélt Billy Hayes az Éjféli expresszben (1978), igaz történetét Alan Parker adaptálta vászonra.

Nők a rács mögött 

A Bangkok Hilton (1989) hatrészes minisorozat női szemmel mutatta meg a thaiföldi büntetés-végrehajtás kegyetlen mivoltát. Nicole Kidman karrierjében fontos állomásnak számított, a széria sikere később egy moziváltozatot is ihletett Börtönpalota (1999) címmel. Sharon Stone pályája egyik legmeggyőzőbb alakítását a hűvösön töltve nyújtotta Az utolsó táncban (1996).

Tévébe zárva

Az elmúlt évtizedben két remek börtönsorozatot is készítettek kisképernyőre az egyik a tetovált öcskös mentőakciója  a pergő ritmusú Szökés (2005-2009+ az 5. évad (2017)), a másik a megannyi társadalomkritikát magában hordozó Oz (1997-2003).

Oz 1-6. ÉVAD – Kritika

Röhögve megúszni

Mindenből lehet viccet csinálni, és egy-két kivételes komikusnak (Leslie Nielsen) bizony sikerült maradandót produkálni a zuhanyzóbanDutyi dili (1980) Gene Wilder és Riychard Pryor párosa felejthetetlen, ám a mögéjük settenkedő mellékszereplők is jócskán növelték a humorfaktort.

Woody Allen a Fogd a pénzt és fuss! (1969) lebilincselő jelenetében egy szappannal kísérelt megszökni.

Többnyire monoton telnek a napok, azonban olykor színesítik kulturális programok és sportesemények: A nyughatatlan (2005) – Johnny Cash (Joaquin Phoenix) adott anno egy híres koncertet a Folsom Prison-ben.

A bosszú börtönében (1989) – Stallone amerikai focizgatott rabtársaival, ennek a brit reprodukciója volt a Gépállat SC (2001).

Hurrikán (1999) is elvesztegetett pár évet bent.

Bár a Bilincs és mosoly (1967) fegyenctelepen játszódik, ám Paul Newman szememben a legcoolabb elítélt, többek között emiatt…

A közelmúlt legjobbjai

A próféta (2009), Éhség (2008), Carandiru (2003), a többi figyelemreméltó darab csupán DVD forgalmazásban kapott szabad utat, ilyen a Bronson (2008) vagy Az elítélt (2008).

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Skandináv és balti Szent Iván-nap a Millenárison
Következő cikk Ezekből áll a Mindörökké rock

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .