Skandináv és balti Szent Iván-nap a Millenárison


skandinav_balti_szent_ivan_

skandinav_balti_szent_ivan_Régen a hajadonok jól tudták, hogy Szent Iván napjának előestéjén 7 különböző virágot kell tenniük a párnájuk alá, s álmukban meglátják a jövendőbelijüket. Az egész napos sokadalom szervezői 7 olyan ország kultúrájába kínálnak betekintést, ahol máig élő Szent Iván-nap ünneplésének hagyománya (bár a hajadonok ma már más módon választanak párt maguknak…).

Június 23-án a Millenárison az apróságok lett útmutatással font Szent Iván-napi virágkoszorúval a fejükön táncolhatnak a svéd májusfa körül, a szüleik megkóstolhatják, hogy ízlik a finn halleves dán nyárson sült kenyérrel, lett sajttal és litván sörrel, este hattól pedig mindenki belerévedhet a fellobbanó szentivánéji máglya fényébe. De addig még sok minden történik…

Lesz norvég meseregény-adaptáció a Holle anyó Színház jóvoltából és egy Andersen-mese feldolgozása a Furfangos Paraván Bábszínház előadásában; az Európa Pontban a gyerekek Lotte, az Észtországban hatalmas népszerűségnek örvendő rajzolt kutyalány kalandjain izgulhatnak (magyar hanggal) és dialógus nélküli bájos lett gyurmafilmeket nézhetnek. Délután a balti és skandináv gyermekirodalomhoz kötődő kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, majd miután a kicsiket hazarimánkodták a szüleik, színre lépnek a meztelen finn férfiak, Az élet gőze című szauna-dokumentumfilm szereplői. Ezalatt a parkban a Soha nem látott Litvánia című fotókiállítás és egy észt kovácsmester szomszédságában magyar-dán tuba-kvartett, lett népzenészek, skandináv dalokat előadó kórus, fergeteges ukrán-észt „tűzfolk” zenekar és egy litvániai jazzdobos válják egymást a két színpadon. Az estet a Funk Iván Társulat zárja a Fogadóban a svéd August Strindberg Julie kisasszony című, szentivánéjen játszódó darabjával. A nap egyik különlegességének ígérkezik a vándorló finn designszauna, amely július 8-ig lesz látható a Millenáris Parkban. A szaunát a 7 résztvevő ország nagykövetei avatják fel 4 órakor, s ezt követően – előzetes bejelentkezéssel – hétvégi időpontokban bárki kipróbálhatja (jelentkezés és információ: www.finnagora.hu).

A programokra a belépés ingyenes.

A rendezvény szervezői: Dán Kulturális Intézet, Finnagora, Lett Köztársaság Nagykövetsége, Litván Köztársaság Nagykövetsége, Magyarországi Észt Intézet, Norvég Királyi Nagykövetség, Skandináv Ház Alapítvány, Svéd Nagykövetség, Millenáris

Részletes program: www.millenaris.hu

Filmes programok:

10.00-11.05, Európa Pont
LOTTE UTAZÁSA (észt animációs film magyar hanggal, 2000, 64 perc)
Rendezte: Heiki Ernits, Janno Põldma, forgatókönyv:  Andrus Kivirähk, gyártó:  Eesti Joonisfilm
Az észt Lotte-filmek főhőse egy kíváncsi és nyughatatlan kutyalány, aki különféle izgalmas kalandokba keveredik. Nemrég az észt film 100 éves jubileuma alkalmából tartott szavazáson elnyerte a „filmévszázad animációs sztárja” címet.
A madarak őszi vonulása nagy látványosságnak számít Lotte falujában. Amikor egy kimerült kismadár lemarad a dél felé tartó társaitól, Lotte édesapjával és Klausszal, a vándorkutyával repülő masinán felkerekednek, hogy a Pipót a rokonai után vigyék. Útjuk során fura lényekkel ismerkednek meg…

11.15-12.40, Európa Pont
VÁLOGATÁS LETT ANIMÁCIÓS FILMEKBŐL GYEREKEKNEK (85 perc)
– Szentjánosbogár (gyurmaanimáció, 2002, 12 perc)
– A malac boldogsága (bábanimáció, 2009, 12 perc)
– Hallod, nyuszi? … A papa Londonba megy! (agyaganimáció, 2004, 8 perc)
– A makkfiúcska (bábanimáció, 2010, 10 perc)
Új fajok (bábanimáció, 2008, 10 perc)
Amikor az almák gurulnak (rajzfilm, 2009, 7 perc)
Varázsvíz (bábanimáció, 2009, 10 perc)
Csodálatos nap (agyaganimáció, 2010, 14 perc)

12.50-14.05, Európa Pont
BARKÁCSFALVI LOTTE (észt-lett animációs film magyar hanggal, 2006, 75 perc)
rendezte: Janno Põldma, Heiki Ernits, forgatókönyv: Heiki Ernits, Andrus Kivirähk, Janno Põldma, Alvis Lapins, gyártó:  Eesti Joonisfilm, Rija Films
Barkácsfalva lakói az éves feltalálóversenyre készülőnek. A falu egyik leghíresebb feltalálója Lotte apja, Oskar. A verseny előestéjén Lotte és legjobb barátja, Bruno egy nagyon régi könyvet találnak a hullámok közt. Az elázott könyv lapjai közül előmászik egy méhecske, Szuszumu, aki kertész a távoli Japánban, és a dzsúdóban is jártas. A falubéliek megtanulnak tőle néhány fogást, amiket előszeretettel alkalmaznak a mindennapi életben. Lotte és Bruno kidolgoznak egy tervet, hogyan juthatna vissza Szuszumu a hazájába…

20.00-21.30, Európa Pont
AZ ÉLET GŐZE (Miesten vuoro, finn dokumentumfilm angol felirattal, 2010, 81 perc)
Rendezte és forgatókönyv: Joonas Berghäll és Mika Hotakainen, gyártó: Oktober OY
Meztelen férfiak ülnek a szunában és őszintén beszélgetnek. A finn férfiak testileg-lelkileg megtisztulnak a rozsdás szaunakályha ontotta forróságban.
A film készítői egész Finnországot beutazták, és sokféle  szaunánál megálltak, hogy szívszorító élettörténeteket hallgassanak szerelemről, halálról, születésről és barátságról. A kamera a tájat és a szaunát azok egyszerűségében, a férfiakat csaknem mágikusan ábrázolja. A főszereplők jelenléte és az érzelmek mélysége a nézhetőség határát súrolja. A film sajátot portrét rajzol a finn férfiakról, felfedve a nézők előtt a lelkivilágukat.

21.00-22.00 (nagyszínpad)
ARKADIJUS GOTESMANAS (ütőhangszerek, zongora) Georges Melies rövidfilmjeit kíséri
Az ungvári születésű Arkadijus Gotesmanas 30 éve él és dolgozik Litvániában. Az egyik legsokoldalúbb dobos és ütőhangszeres: nemcsak jazzt, hanem kortárs komolyzenét is játszik, emellett forgatókönyveket ír előadásokhoz és installációkhoz, zenét szerez, zenei felvételeket készít színházi produkciókhoz, némafilmek megzenésítésében működik közre.
A Vilniusi Klezmer Zenekar alapítója és tagja, a Klezmer Zenei Fesztivál szervezője. Számos kiemelkedő művésszel dolgozott együtt, mint például Davidas Geringas (cselló), John Zorn (szaxofon), Dave Douglas (trombita), Petras Vyšniauskas (szaxofon), Viačeslavas Ganelinas (zongora), Vladimir Volkov (bőgő), Kaspar Tranberg (cink), Changuito (ütős hangszerek), Los Van Van Zenekar, valamint Vladimiras Prudnikovas (basszus énekes), Judita Leitaitė (mezzoszoprán), Joseph Malovani (kántor) klasszikus énekesek.
A vetített filmek: A Trip to the Moon (1902), The Mermaid (1904), The Untamable Whiskers (1904), The Hilarious Posters (1906), The Eclipse: Courtship of the Sun and Moon (1907), An Impossible Voyage (1904)
A koncert támogatója a Litván Köztársaság Nagykövetsége és az Unicum concerts.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Final Cut az egész világ (4.)
Következő cikk Amikor a filmek, sorozatok börtönbe mennek: A remény rabjai, Halálsoron, Oz

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .