Vissza a jövőbe kiskáté


Vissza a jövőbe maraton

Vissza a jövőbe maraton

Előzmények

Bob Gale az apja középiskolai évkönyvét lapozgatva kezdett el azon agyalni, mi történik, ha tinédzserként barátok lehettek volna. Sigmund Freudnak és Robert Zemeckisnek tetszett az ötlet, el is mentek a Disneyhez, ahonnan elhajtották őket, mert a saját fiába szerelmes anya Mickey egérnél kiverte a biztosítékot. Donald kacsa hezitált. Ezzel szemben más stúdiók az akkortájt moziba kerülő filmekhez képest vérszegénynek találták a sztorit, pedig az Alkonyat még sehol nem volt. A projektet végül az Universal karolta fel, de volt néhány kikötésük. Így lett Professor Brownból Doc Brown és Shemp csipmánzból Einstein kutya, ami nagyban hozzájárult a film majdani sikeréhez. Attól is féltek, hogy Vissza a jövőbe cím nem fogja bevonzani a moziba a nézőket, abban viszont egyet kellett érteniük, hogy az Űrhajós a Plútóról még annyira sem.

Sztori

Az ifjú Marty McFly elutazik a múltba… ugyan, ezt ti sem gondoltátok komolyan.

Zene

Alan Silvestri, ki más? A 85 tagú zenekar akkoriban a legnagyobbnak számított.

Szereplők és érdekességek

Michael J. Fox az utca másik végében forgatta Az ifjú farkasembert. Bár kezdettől fogva ő volt a kiszemelt Marty McFly szerepére, egyéb irányú elfoglaltsága miatt Eric Stolzra esett a választás. Négyhétnyi forgatás után azonban elváltak útjaik, mert a film felett bábáskodó és addig külföldön tartózkodó Spielbergnek teljesen más elképzelései voltak a karakterről. A nagy nehezen megszerzett Fox a film és a Családi kötelékek sorozat között ingázott napi 5 óra alvással. Az addig leforgatott jelenetek újraforgatása 3 millióval dobta meg a költségeket, még úgy is, hogy azokat, amikben Stolz nem látszik, végül felhasználták a filmhez.

Vissza a jövőbe maraton

Christopher Lloyd a karakterét Einsteinről (nem a kutya) és Leopold Stokowski angol karmesterről mintázta.

Bill Zane itt tűnik fel először a vásznon, mint Biff egyik haverja. Vannak ennél sokkal feledhetőbb alakításai is.

Wendy Jo Sperber, aki Linda McFlyt játssza, 3 évvel volt idősebb, mint az anyja, Lea Thompson és 6 évvel idősebb, mint az apja, Crispin Glover.

A gázsi körül kialakult vita miatt a George McFlyt alakító Crispin Glover helyére Jeffrey Weissman érkezik.

Marty barátnője, Claudia Wells magánéleti problémák miatt távozik, Elisabeth Shue veszi át a szerepét.

Az időgép

Rengeteg minden szóba került, még egy atomkísérletekhez hasznát hűtőszekrény is. Az alkotók elvetették az ötletet, mert nem akarták, hogy a kölykök otthon abban töltsék a nyári szünetet. (Ez végül az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában kapott szerepet.) Egy tudományos-ismeretterjesztő csatornán lemodellezték a dolgot, dr. Jones pedig csúnya halált halt. A választás végül a DeLoreanra esett, mert úgy gondolták, a felfelé nyíló ajtókról az emberek 1955-ben joggal hihetik azt, hogy űrhajó. Az amerikai – mint minden híres ember, magyar származású – mérnök, John DeLorean főleg a hazai piacra szánta a DMC-12-t, melynek főbb jellegzetességei a sirályszárnyas ajtó, az üvegszálas karosszéria és a szálcsiszolt rozsdamentes acélpanelek. A tervezésben a Lotus alapító és tulajdonos Colin Chapman és Giorgetto Giugiaro is részt vett. A gyártás Észak-Írországban folyt 1981 és 1983. között, amikor is a cég csődbe ment. A filmben a Peugeot-Renault-Volvo motor hangja helyett egy V8-ast hallunk. A nukleáris reaktor egy Dodge Polaris dísztárcsa. Hat autót használtak fel és készült egy teljesen üvegszálas „repkedő” változat is. Egyet a harmadik rész végén nulláztak le, kettő a szabad ég alatt lehelte ki a lelkét, az üvegszálast szétdarabolták. A megmaradt háromból kettő a stúdióé, egy pedig magántulajdonban van. A DeLorean Time Machine járművet Kaliforniában bejegyezték, az OUTATIME rendszámot 3CZV657-re cserélték. A gyártás állítólag újraindult, de nekem azóta sincs.

Pepsi

Sok van a filmben, annak ellenére, hogy az időgép eredetileg a konkurens termékkel működött volna.

Fogadtatás

Mindenki szerette és szereti ma is és lesznek olyanok, akik majd még csak ezután fogják szeretni. Sosem fogjuk megtudni, tényleg ott volt-e a folytatás Zemeckis fejében, minden esetre a to be continued a videokazin tűnik fel először. Az első rész 210 milliót hozott a konyhára, a második 118-at, a harmadik 88-at. Lloyd szeretett volna visszamenni az ókori Rómába is, de ez nem sikerült neki, vagy legalábbis nem tudunk róla.

Vissza a jövőbe maraton

Pletykák

Számos pletyka, találgatás és városi legenda is napvilágot látott, ezek egy része különböző beszélgetésekben, riportokban, kommentárokban aztán tisztázódott. Vagy nem.

I.
– Ronald Reagan szerette.
– Christopher Lloyd és Lea Thompson ebben a filmben és ennek is csak egy jelenetében szólnak egymáshoz, holott öt másik filmben és egy sorozatban is együtt játszottak.
– Marty a Darth Vader jelenetben egy Van Halen számot „teker”, amit a Szabadnak születtek című filmhez írt, és amelyben Lea Thompson is szerepelt.
– Az akkor 23 éves Lea Thompsont 3 órán keresztül sminkelték 47 évesnek. Vajon mennyi lett volna visszafelé?
– Biff Tannen szerepére Tim Robbinsot is felkérték, de ha jól megnézitek, nem ő van a filmben.

II.
– Fox megtanult gördeszkázni. Zemeckis azt nyilatkozta, hogy igazi légdeszkát használtak, amit a közönség meg is zabált.
– A Nike a mai napig nem gyárt saját magát bekötő cipőket, bár voltak ilyen törekvések.
– 1955. helyett 1967-be mentek volna vissza, de a hippikorszak bemutatását végül túl drágának találták.
– Eredetileg “Paradox” munkacímen futott, hogy a rajongók még véletlenül se tudjanak következtetni a történetre.
– A felhős jelenet Eastwood Tűzrókájához készült eredetileg.
– A filmben rengeteg koncepcióautó látható, valamint Utolsó csillagharcos StarCarja. Több járművet a Szárnyas fejvadászban is használtak.
– Az egyik jelenetben a piros pólós kisfiú Elijah Wood, akinek ez volt az első szereplése. Itt még zsák nélkül.
– A DeLorean valahányszor eltűnik, csinál egy bukfencet, ezért néz ki úgy a lángcsóva, mint egy fordított 99-es. Vélhetően az üléshuzat és a műszerfal mosható anyagból készült.

III.
– Itt mutatták be először az Universal stúdió új logóját James Horner zenéjével.
– A film forgatása a rendkívül ötletes 3 munkacím alatt zajlott.
– Doc ruhája az utolsó jelenetben az Óz, a csodák csodája alapján készült.
– Az autósmozis jelenetben Clint Eastwood első filmjének, a Revenge of the Creature-nek a plakátja látható, melyben egy labor technikust játszott.  A másik plakát a Tarantula, melyben Eastwood egy vadászgép századot vezet. Doc egyik alapján sem ismeri fel, amiből nem lett később sértődés.
– 1955-ben még leszaroztak mindent, ami Japánban készült. Ma is, de már irigységből.
– Brown doki eredetileg von Braun volt, így nem kizárt, hogy az időgép előtt a V2 rakétán dolgozott.

Szinkron

A régi. Egyértelmű.

Egy feldolgozás a sok közül

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Decemberben jön a meleg Csányi Sanyi
Következő cikk Ahová mi megyünk

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .