Charlie Sheen 50


Charlie SheenCarlos Irwin Estévez néven látta meg a napvilágot 1965. szeptember 3-án New Yorkban. Oxigénhiánnyal született, az Irwin nevet a szülészorvos után kapta, aki megmentette őt. Édesapja, a színész Martin Sheen (Ramon Estevez) spanyol és ír ősöktől származik, édesanyja, Janet Sheen (született Templeton) – aki szintén a művészvilágból érkezett – pedig angol és skót felmenőkkel bír. Sheen familyHárom testvére van, mindegyikük színész. A legismertebb talán Emilio Estevez, Renée-t  és Ramont pedig számos olyan filmben láthattuk, melyekben Martin és/vagy Charlie is szerepelt (Az Elnök emberei, Nyugi Charlie!, A megtörhetetlen). A kis Charlie viszonylag korán az apja nyomdokaiba lépett, 1974-ben már láthattuk őt egy kisebb szerepben a The Execution of Private Slovik című filmben, melyben apja alakította Eddie Slovikot. Ott volt 1977. március 5-én az Apokalipszis most forgatásán is, mikor a 36 éves Martin Sheen szívrohamot kapott és újra kellett éleszteni. A forgatási naplóban hőgutát állt.

A középiskolában két dolog érdekelte, a baseball és a színészet. Barátaival (Sean Penn, Rob Lowe) rengeteg super8-as amatőr filmet forgattak. A baseball iránti érdeklődése később több filmjében is visszaköszönt. Míg a sportban sikeres volt, ugyanez már nem mondható el iskolai tanulmányairól.

A középiskola után még nagyobb elánnal vetette be magát a színészkedésbe, első szerepe egy főiskolás volt a Vörös hajnalban (1984.). Ezt tévésorozatok és alacsony költségvetésű mozik követték, mígnem A szakasz (1986.) meghozta számára az áttörést. Oliver Stone őt választotta következő filmjéhez, a Tőzsdecápákhoz (1987.) is, ahol apjával játszhatott együtt.

A Született július 4-én (1989.) főszerepére is esélyes volt, testvérétől, Emilio Esteveztől tudta meg, hogy Tom Cruise kiütötte őt a nyeregből. Hiába várta Stone jelentkezését. Többet nem dolgoztak együtt.

Ez persze nem szegte kedvét, olyan filmekben láthattuk őt, mint A Vadnyugat fiai (1988.), A nagy csapat (1989.) vagy a Nagy durranás (1991.).

A kilencvenes évek közepére aztán előjöttek a drog- és alkohol-problémák. A szakmai elismerések helyett már inkább partyállatként és nőfalóként tartották számon. Rövid ideig Donna Peele modell férje volt (1996-1997.). 1997-ben tanúskodni hívták Heidi Fleiss „Hollywood madámja” perében.

Charlie+Denise családA mélyrepülés tovább folytatódott, amikor volt barátnője, Brittany Ashland feljelentette őt bántalmazásért. 1996 decemberében letartóztatták, a bíróság két év próbaidőre bocsátotta. 1998 májusában drogtúladagolással kezelték. Saját apja záratta be, mert megszegte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. A hatóságok kötelezték, hogy rehabilitációs programon vegyen részt.

Ezen idő alatt a Galaktikus támadásban (1996.) és az Árnyék-összeesküvésben (1997.) láthattuk.

A 2000-es években tisztán és józanul fogott bele a filmezésbe. Michael J. Foxot váltotta a Kerge városban (1996-tól), amiért 2001-ben és 2002-ben ALMA jelölést, 2002-ben Golden Globe-díjat kapott.

2002-ben elvette Denise Richards színésznőt, akivel az Eltanácsolt tanácsadó (2001.) forgatásán találkozott először. 2004 márciusában született meg első gyermekük Sam. Mikor 2005 márciusában felesége a második gyermekükkel hat hónapos terhes volt, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva bejelentette válási szándékát. Lola lányuk 2006 júniusában született meg, a válást az év végén mondták ki.

CharlieA vadnyugat fiaiban (1988) testvérével, Emilioval játszott közösen.  A zöldfülű-ben Clint Eastwood oldalán játszott (1990.). A Nagy durranás (1993.) második részében is játszott A három testőr című filmben (1993.) Aramis szerepében láthattuk, majd  Nastassja Kinski oldalán a Végsebességben (1994.). Önmagát alakította a John Malkovich-menet című filmben (1999.), és felbukkant a Horrorra akadva 3. és 4. részében is, ez utóbbiban akkori felesége, Denise Richards is szerepelt.

16 évesen marihuána birtoklásért letartóztatták. Egy évvel később szintén.

Van egy 1984-ben született lánya is, Cassandra Jade Estevez, volt barátnőjétől, Paula Profittól.

Ő és Denise Richards szerepeltek a Jóbarátokban és a Haláli fegyverben is, de nem egyszerre.

Charlie SheenEsélyes volt Batman/Bruce Wayne szerepére a Batman – A denevéremberben (1989.).

Felesége, Brooke Mueller 2009. március 14-én két fiúgyermeknek, Bobnak és Maxnek adott életet. A változatosság kedvéért ő is családon belüli erőszakkal vádolta, amiért önként elvonóra vonult.

A Carlito útja, a Nagymenők, a Mementó, a Frászkarika – Veszélyes éj, a Másnaposok 2, A cég, a Drakula, a Keresztapa III, a Top Gun, a Holtpont, A remény rabjai, A karate kölyök, a Rémálom az Elm utcában és a Jay és Néma Bob visszavág főbb szerepeire is esélyes volt. Több olyan szerepről is lemaradt, amit végül Woody Harrelson kapott meg.

Majd jött a Két pasi – meg egy kicsi (2003-tól), amivel 2005-ben és 2006-ban egy-egy Golden Globe, 2009-ben pedig ALMA jelölést gyűjtött be. 2006 és 2009 között 4 Primetime Emmy jelölést is kapott Charlie Harper megformálásáért. 2008-ban megkapta az ALMA-díjat a szerepért.

Mikor megkapta a 350 ezer dolláros gázsit a Két pasi – meg egy kicsi minden egyes epizódja után, a legjobban fizetett komédia sztár lett. Később ez az összeg elérte a 1 millió 800 ezer dollárt epizódonként.

Később a Két pasi – meg egy kicsiből is kipaterolták, 2012. óta a Nyugi Charlie!-ban láthatjuk őt. 2012-ben Charlie Goodson megformálásáért ALMA-díjra jelölték.

Egy sokadik hollywoodi karrier, amiben talán még ennél is többet tartogatott, de kétséges, hogy már több kihozható.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Pokol Klub csak mozi ikonokkal
Következő cikk Transporter: A szállító - Örökség