A tenger szívében – kritika


A tenger szívébenA tenger szívében (Heart of the Sea), rendező: Ron Howard, szereplők: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Ben Whishaw, Benjamin Walker, amerikai kalandfilm, 122 perc, 2015. (12)

Halolaj

A Hajsza a győzelemért után Ron Howard és Chris Hemsworth ismét együtt dolgozik, a rendezőnek ez a hatodik mozija, mely valóságos történeten alapul. A forgatás helyszíne megegyezik a John Huston rendezte 1956-os Moby Dick filmével, de ezzel vége is a közösködésnek.  

a tenger szívébenA festői szépségű Nantucket szigete ma főként turista látványosság, 200 éve azonban a bálnavadászat egyik központja volt. Innen indultak útnak azok a bátor férfiak, akik a busás haszon reményében hónapokat töltöttek a nyílt vízen, hogy megküzdjenek az elemekkel és a földkerekség leghatalmasabb teremtményével. A 238 tonnás Essex bálnavadászhajó 1819-ben futott ki Nantucket kikötőjéből, majd 15 hónappal később a Csendes-óceánon egy feldühödött bálna elsüllyesztette. A túlélők 3 csónakban próbálták meg elérni a több ezer kilométerre lévő, emberlakta szárazföldet, 90 napnyi tengeren hánykolódás után ez csak nyolcuknak sikerült. Az esemény sokakat megihletett, köztük volt Herman Melville és Edgar Allan Poe is.
Nantucket szigetén él Nathaniel Philbrick is, aki ennek a letűnt kornak nagy ismerője. Az Essex kapitányának hajónaplója, a túlélők visszaemlékezései, a kortársak feljegyzései és a modern tudományt segítségével pontosan és precízen sikerült rekonstruálnia a történteket, melyet A tenger szívében – Az Essex bálnavadászhajó tragédiája című könyvében írt meg. A regény 2000-ben elnyerte a National Book Awardot az Egyesült Államokban és még abban az évben felmerült a megfilmesítés ötlete, de erre végül több év múlva kerülhetett csak sor. A tenger szívében a világhírű regény, a Moby Dick keletkezésének körülményeiről szól.
A történet szerint Herman Melville (Ben Whishaw) felkutatja az Essex legénységének utolsó, még élő tagját, Thomas Nickersont (Brendan Gleeson) és egyetlen, történetmeséléssel eltöltött éjszakáért háromhavi szállásdíjat – az összes megtakarított pénzét – ajánl fel neki. A megtört, alkoholproblémákkal küzdő Nickerson nehezen áll kötélnek, a történtekről még feleségének (Michelle Fairley) sem beszélt soha. Az árva fiú (a fiatal Nickerson szerepében Tom Holland) 14 évesen kerül az Essex fedélzetére, ahol a karizmatikus elsőtiszt, Owen Chase (Chris Hemsworth) veszi oltalmába. A szegénysorból származó Chase alulról küzdi fel magát, így sikerül kivívnia a legénység és a hajótársaság tulajdonosainak elismerését. Éppen ezért éri váratlanul a hír, hogy az Essex kapitányának a tengerészdinasztiából származó, tanult és jómódú George Pollardot (Benjamin Walker) nevezik ki. A Nickerson által elmesélt történet tulajdonképpen kettejük története egy tizenéves árva szemszögéből. Minden rossz és minden jó, ami az út során történik velük, a két férfi versengésének eredménye, akik az értékes cetolajért hajlandóak a végsőkig elmenni, hogy aztán a puszta megmaradásuk legyen a tét.
A tenger szívébenEngem leginkább A szakaszra (1986) emlékeztet, amiben Chris azt mondja, hogy végső soron Barnes és Elias az ő lelkéért harcoltak. A nyílt vízen hánykolódva a túlélők teljesen kivetkőznek emberi mivoltukból és olyan dolgokra szánják el magukat, ami még ma is sokakat elborzaszt, nemhogy a kor emberét. De nem is kell a XIX. századig visszamennünk, elég, ha az uruguayi főiskolás rögbicsapat légikatasztrófájára gondolunk, amit az Életben maradtak (1993) című filmben (előbb könyvben) dolgoztak fel. Melville éppen ezért tesz ígéretet Nickerosnnak, hogy a regényt, mint fikciót fogja megírni. Míg regénye Ahab kapitány és Moby Dick történetének elmesélésén túl egy filozofikus mű, mely – többek között – szimbolikusan ábrázolja az ember és természet küzdelmét, addig A tenger szívében a Philbrick által felkutatott és megírt valóságot adja vissza, vagyis egy bálnavadászhajó mindennapjait, beleértve az állatok leölését és feldolgozását is. Amit látunk, az zömében akció, mely a bálnatámadást követően egy csodálatos megmeneküléssel zárul. Az olyan gondolatok, mint ember és Isten, ember és természet kapcsolata vagy a fejlődésbe vetett hit csak érintőlegesen vannak jelen.

Nem is az a célja, hogy méltó emléket állítson egy korszaknak, egy iparágnak, egy életformának, inkább a szórakoztatáson van a lényeg. Azt hozza, amit elvárunk tőle, ügyesen lavírozik a két idősík között, jól adagolja az akciót, miközben kapunk egy kis lelkizést és filózgatást is, a CGI valósághű, a 3D működik. A szereplőgárdára sem lehet panasz, de talán Howard is érezte, hogy Hemsworth és Walker nem fogják tudni elvinni a hátukon a filmet, ezért inkább Whishawra és Gleesonra bízta azt. Nem csak a tengerészromantika iránt érdeklődők fogják szeretni, de az állatok lemészárlásának hiteles ábrázolása miatt az érzékenyebb lelkűek legalább az egyik kezüket hagyják szabadon, amivel eltakarhatják a szemüket.

10_7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Judi Dench Radnóti Miklós versét szavalja
Következő cikk Romain Gary: Lady L. - könyvkritika