Parov Stelar


Parov Stelar cover_2Az osztrák electro swing úttörője ismét ellátogat hozzánk a Szigetre. Elmondása szerint, már annyi visszautasítást kapott lemezkiadóktól, amivel kitapétázhatná a szobáját, 2012 óta minden évben nyer egy Amadeus Austrian Music Awards díjat, továbbá olyan nevekkel dolgozott együtt az utóbbi években, mint Lana Del Rey, Lady Gaga illetve Bryan Ferry.  

198934A 90-es évek végén DJ-ként még a saját nevén (Marcus Füreder), illetve Plasmaként járta a nightclubokat, akkor még a Bushido kiadó égisze alatt. Amikor is beleunt a “Köszönjük megkeresését, de nem adjuk ki a lemezét. Viszont elérhetőségét rögzítettük az adatbázisunkban.” tartalmú levelek olvasásába, akkor az ezredforduló után 3 évvel létrehozta saját Etage Noir Recordings névre hallgató kiadóját. Elmondása szerint: “Visszahallgatva az akkori számaimat én válaszra sem méltattam volna magam”. Egy évre rá már Parov Stelar néven adta ki kislemezét a Kiss Kiss-t, amely áttörés volt a nemzetközi elektronikus zenei életben. Amikor a névről kérdezték: “Ami a kiejtést illeti a nevemmel gondok vannak több nyelv területen is, mert ha megpróbálják kimondani az “ü”-vel együtt, az sokszor rosszabbul hangzik, mint egy betegség. Tehát a Parov Stelar történetének nincs misztériuma egyszerűen Google-ön keresgéltem a saját feltételeimmel egy olyan nevet, ami passzol hozzám.” Európában elsők között karolta fel producerként az electro swing stílus képviselőit. Későbbi lemezei – többek között a Seven and Storm, a Shine, a Coco, a The Princess, The Art of Sampling, The Invisible Girl és a legutóbbi The Demon Diaries -, kislemezei és remixei is igen népszerűek lettek. A Shine album után a BBC az egyik legígéretesebb európai zenei producernek nevezte.

2005-ben volt az első koncertjük. Azóta bejárták a nagyobb európai fesztiválokat, mint a Glastonbury, Eurockéennes, Rock Werchter, Solidays and Zurich Open Air és természetesen a Sziget fesztivál, volt fellépésük Isztambulban és Mexikóban is. Egy interjúban megkérdezték arról, hogy játszott-e közönség nélküli koncerten, amire azt mondta: “Szerencsére ez ritkán fordult elő, de egyszer nagyon rosszul jött ki a lépés, ugyanis egy müncheni koncertemen 10 ezer embert vártunk, ám a marketing elszúrt valamit és az emberek nem tudtak róla, hogy fellépek, ezért csak 29-en jöttek csak el. Eléggé bizarr volt.”

A Parov Stelar Band jelenlegi felállása:

– Max the Sax azaz Markus Ecklmayr (szaxofon)
– Jerry Di Monza azaz Gerd Rahstorfer (trombita)
– Cleo Panther azaz Daniela Hrenek (ének)
– Willie Larsson Jr. azaz Hans-Juergen Bart (dob)
– Michael Wittner (basszus)
– Parov Stelar azaz Marcus Fuereder (zenei programozás)

Parov Stelar Band2

Több, mint 250 ezer saját kiadású albumot adott el. A bevezetésben is említett amerikai előadók keresték meg, hogy zenei alapot és remixet készítsen a számaikhoz. Minek folytán a nyugat is felfedezte, így került a Catgroove című száma a New York-i helyszínelőkbe, illetve a Booty Swing a Rock the Kasbah című Bill Murray filmbe.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (119.)
Következő cikk Agymanók és a való világ

1 Comment

  1. 2016. január 3. vasárnap

    […] Teljes cikk olvasása az HETEDIKSOR.hu-n… […]