Bridget Jones babát vár – kritika


bridget-jones-babat-varBridget Jones babát vár (Bridget Jones’s Baby), rendező: Sharon Maguire, szereplők: Renée Zellweger, Colin Firth, Patrick Dempsey, Jim Broadbent, angol romantikus vígjáték, 123 perc, 2016. (16)

Két apának mennyi a fele

bridget-jones-babat-varRenée Zellweger harmadszorra nem volt hajlandó meghízni, így nem láthatjuk viszont a borzalmas bugyit, lesz helyette viszont móka és kacagás, na meg Patrick Dempsey és Emma Thompson. Friss, üde, aktuális, nem megint egy tök felesleges folytatás.

Szinte hihetetlen, 12 évet kellett kibírnunk új Bridget Jones nélkül (és 20! éve jelent meg az első könyv), de most itt van. Lefogyott, állása van, lakása van, nem dohányzik és megint szingli. A 43. szülinapjához közeledve azt veszi észre, hogy körülötte már mindenki megállapodott, így egyedül kell ünnepelnie. Kárpótlásul a kolléganője elviszi egy zenei fesztiválra, ahol lefekszik valakivel, majd onnan hazaérve nem sokkal később egy másik valakivel. És hát bekapja a legyet. Ez akár még jó is lehetne, de egyrészt a két pasi tűz és víz, másrészt Bridget kap a nyakába egy új főnököt (Kate O’Flynn megtestesít mindent, ami miatt utáljuk a huszon-harmincéveseket), aki teljesen átszervezné a hírcsatornát.
A film már 2009-2010. óta készül, de csak mostanra nyerte el végleges változatát, ezek a változások elsősorban a forgatókönyvet és a rendező személyét érintették. Ha igazán pontos akarok lenni, három befejezés is készült és csak az utolsó pillanatban döntötték el, melyiket láthatja majd a közönség (máris van egy extra a DVD-n). A cselekmény ezúttal nem egy regényt követ, Helen Fielding külön írt egy külön forgatókönyvet, vagyis a Mad about the boyhoz (2013) vajmi kevés köze van.
bridget jones babát várHugh Grant ismét feltűnik, de nem egészen úgy, ahogyan arra számítunk, jön viszont Patrick Dempsey, akire a dúsgazdag és sármos amerikai szerepe hárul (elképesztő megerőltetés lehetett számára eljátszani). Colin Firth ezúttal egy orosz feminista punc-rock bandát vesz a védelmébe, nevük erősen hajaz a Pussy Riotra. Renée Zellweger bár forgatott azóta is, hat év után most láthatjuk először a vásznon, ez a film beelőzte a többit. Megmondom őszintén, én hiszek azoknak a pletykáknak, melyek szerint a saját kollégái nem ismerték fel, mert tényleg csak bizonyos szemszögből és csak bizonyos fényviszonyok mellett emlékeztet saját magára. Az eredmény nem annyira ijesztő, kell egy kis idő ugyan, de meg lehet szokni, hogy valaki félig Renée Zellweger, félig pedig Jennifer Garner. Nem tudom, mi lehetett a(z igazi) cél, talán a DVD extrái között majd erről is mesél nekünk. Aztán persze itt vannak nekünk Bridget szülei és régi barátai, mindenki imádnivaló, anyu (Gemma Jones) a teleshop után most a helyhatósági választásokon méretteti meg magát. Egy kicsi, de annál emlékezetesebb szerepben láthatjuk Emma Thompsont, mint Bridget nőgyógyászát.
A rendezői székbe végül a Bridget Jones naplóját is jegyző Sharon Maguire ült, míg a forgatókönyvet Fielding mellett a Sacha Baron Cohen filmeket és Az a bizonyos első évet jegyző Dan Mazer, valamint Emma Thomson csiszolgatta.  Mint írtam Bridget lefogyott, ugyanis Zellweger nem volt hajlandó újra felvenni a kilókat, így – nyaktól lefelé – meglehetősen jól néz ki, nem csoda, hogy rövid időn belül kétszer is bepasizik. Aztán persze jön a nagy felismerés, és egyre növekvő pocakkal követi el ugyanazokat a hibákat és természetesen sok újat is, miközben mindig, minden körülmények között a jószándék vezérli. A szülők, barátok, ismerősök és kollégák tanácsaiban persze nem sok köszönet van, ezt a problémát most tényleg neki kell megoldania. Hogy ki az apa és Bridget végül kit választ, az legyen titok. Bridget Jones generációjának minden nyűgét felvállalja és hozza magát kellemetlen, olykor megalázó helyzetbe, de a néző ezeken jót nevet, vagy azért, mert vele ez soha nem történt meg, vagy azért, mert megtörtént, de túlélte.

A kevésbé jól sikerült második rész után sikerült frissíteni, Bridget Jones felnövés története (vagy talán azért szeretik annyian, mert fel nem növés?) mindenki történetévé válik. Bár sok ziccer kimarad, jó a zene, sok a nevetés, szeretni valóak a szereplők és valószínűleg vannak jó páran, akik szívesen elnéznék Bridget Jones legújabb küzdelmeit kamaszodó gyermekével.10_7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Stand By Me horrorklip
Következő cikk Népszerű filmkarakterek megrajzolva A-tól Z-ig