Palik, a filmek és a motorsport


star warsEgy tavaly őszi paródia kapcsán fogant meg bennem az ötlet, hogy összeszedjem a legjobb (általában) üldözős jeleneteket Palik László kommentálásában. Az idei F1-es autóbemutatók közepette pedig még az időzítés is jó: az osztrák tölgy a német fiatalember, Rourke mechanikai csapásmérője, a 007-es és az anarchia, Magdi anyus eltört felnije és TRULLI, TRULLI, TRULLI!!!

Amúgy sem áll messze az F1-től a filmes világ. A Jaguar 2004-ben, Monacóban az Ocean’s Twelve kapcsán rakott egy 300 000 dolláros gyémántot az egyik autó orrába. De azzal nem számoltak, hogy az majd falnak megy, kiesik és mivel nem lábon ért vissza a garázsba, mit ad Isten, a drágakő se került elő. Clooney, Damon és Pitt is ott voltak a pitben, szóval, khmm…

A csapat amúgy igen sok filmes promóciót csinált. 2003-ban, Silverstone-ban (ahol ember a pályán!!!) az ugró vadmacska helyét átvette a T3 (bal oldalt Arnolddal, jobb oldalt a TX-szel). Már Red Bullként, de a csapathagyományokat folytatva Monacóban 2005-ben többek között Vader nyalókás nagyúr figyelte a rohamosztagosoknak beöltözött szerelőket (meg Lucas is, eleve Monaco és Cannes általában együtt vannak), az autókon pedig a „powered by the Dark Side” felirat volt látható. Majd 2006-ban nem csak Brandon Routh, hanem David Couthardék is bemutatkoztak acélmanusként. Még dobogóra is állt! (Sajnos másik tűzállóban.)

Persze voltak frissebb promóciók is. Villám McQueen és Finn McMissile részvételétől kezdve (oldalt érdemes figyelni az autót, fura, hogy nem a cameozó Hamiltonnal csináltak ilyet) felemelkedett a Sötét lovag, és tavaly előtt a Lotus még egy Mad Max stílusú F1-es prototípussal is előrukkolt.

A Harag útja két futamon is szerepelt. Az F1-en kívül pedig talán még erőteljesebbek a főszponzorokat egy-egy futamra leváltó blockbusterek. Mivel kb. mindenhol engedett a nem egységes csapatfestés (az F1 kivétel), így játszani is lehet ezzel. Az ausztrál túrakocsiknál tavaly előtt a Holden egyik autója az Első rendé, a másik az Ellenállóké volt a kontinens legnagyobb versenyén. Amit néha Russel Crowe, néha X-Men zene vezet föl.

Szintén Ausztráliban, a Ford és a Pepsi a Vissza a jövőbe ominózus 2015-ét is meglovagolta. Illetve a McLaren is. De Porsche márkakupa is látott már Bosszúállókat. Az amerikai bajnokságok ilyesfajta megmozdulásait pedig jóformán képtelenség átfogóan összegyűjteni (nem is próbálkozom), legyen az sportkocsi, Indycar, vagy NASCAR. Többek között Herbie és Lindsay Lohan tényleg szerepeltek azon a bizonyos futamon, a forgatási verseny ujjongást kiváltó promóció is volt egyben (biztonsági autós körökben).

Na, de nem is akarom tovább rabolni a szót Palik elől, ugyanis az évek során meglehetősen sok igényes paródia született a témában, az elsők még aktív kommentátori ideje alatt, aztán előbb ő vonult vissza, majd egyre több archív VHS felvétel látott netvilágot, így egyre nagyobb anyagból lehetett dolgozni. Bár az azért elmondható, hogy a legtöbben – talán a hangminőség, talán a YouTube-on fellelhető készlet, talán Czollner miatt – az RTL Klub érából csipegetnek, így hát sok ismerős félmondat lesz a végére, ha valaki most végignézni ezeket. De ha egyszer passzolnak oda, ahova…

Ugyanakkor van MTV-s időszakból is néhol (hova tűnt? – a Damon Hill nélkül), meg pont a válogatást ihlető friss termés bizonyítja, hogy óriási kutatómunkával az RTL-esből is bőven kihozható még frissnek ható termés. Lássuk hát!

Az egész hullám kirobbantója talán az a két, még 2009-es videó volt, ahol Magdi néni balesetét és a Baljós árnyak fogatversenyét kapjuk meg Palik verzióban. Utóbbira még visszatérünk!

Van két másik klasszikus, ebből a Terminátor 2-est is elég sokat ismerhetik, a Vasember 2-eset pedig már ti is láthattátok a Rush elemzés második felvonásában. Utóbbi többeket is megihletett, létezik belőle egy rövidebb és egy még mozis felvételt használó verzió is, de maradjunk meg csak a legigényesebbnél.

Ha pedig már autóverseny, akkor persze nem mehetünk el szó nélkül a 2006-os Szelep Kupa eredetileg szezonzárójának tervezett futamáról, ahol a bajnoki címért egy újonc, egy legenda és egy évek óta kihívó küzdött meg.

Persze ennél illegálisabb keretek közti versengésre is „felkérték” Palikot, mindjárt két Halálos irambanhoz is készült kommentár. Mind a Verdák 2, mind a Halálos iramban 1, 3, és a londoni jelenet a 6-ból még várat magára. Meg bármi más versenyzős film. Valaki esetleg?

Nem mintha az iramok elborultabb (széfes, tankos, repteres, ejtőernyős, felhőkarcolós, hamarosan tengeralattjárós, meg mentővel helikoptert leszedős) jeleneteiből nem lehetne jó alapanyag, hisz kém/akciófilmes irányvonalon is lenne pár elképzelésünk, mindenesetre a Quantum csendjével már elindult egy ilyen irányzat is…

Nem csak filmek kapcsán voltak kreatívak egyesek. Ebből is több van, maradjunk a háromnál, mert úgyis az a magyar igazság, van itt váci úti Ferrari baleset, foci, meg GTA is…

Végül pedig, hogy keretbe foglaljuk a dolgokat, legyen ismét egy rövid és egy fogatverseny. Mondjuk az Ébredő erő után elvárjuk, hogy legyen más epizódból is, bár még ezt is lehetne hova fejleszteni (de hát friss, nézzük el). Ahogy mások is rájöttek, hogy a rajtrács/díjátadáson kívül a bővített fogatversenyben is van még annyi szufla, hogy az eredeti után hét évvel később érdemes legyen valamit kezdeni vele. És tényleg: érdemes volt.

Ha esetleg tudtok még itt nem szereplőket, akkor szeretettel várjuk kiegészítéseiteket!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 4. Cseh Filmkarnevál (február 22-26.) a Toldiban
Következő cikk Jobb idők (Better Things) 1. évad - kritika