Géniusz 1. évad ajánló


geniusGéniusz (Genius), rendező: Ron Howard, Minkie Spiro, James Hawes, szereplők: Geoffrey Rush, Johnny Flynn, Emily Watson, amerikai életrajzi minisorozat, 2017.

Albert Einsteinről két dolgot biztosan tud vél mindenki (hibásan): a relativitás elméletéért Nobel-díjat kapott (nem azért, hanem a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért) és megbukott matematikából (nem bukott meg, a legjobb osztályzatot kapta). Ami pedig a matematikát illeti, már 15 éves kora előtt elsajátította a differenciál- és integrálszámítást. Egy nemrég indult, 10 részes sorozat felvállalta azt a küldetést, hogy helyre tegye a fejekben ezeket a dolgokat.

einsteinMiként vált a Svájci Szabadalmi Hivatal alkalmazottjából a XX. század legnagyobb és legismertebb koponyája? Ezt mutatja be a National Geographic sorozata, mely a CNN és a Time egykori igazgatója, Walter Isaacson Einsten: His Life and Universe című, 2007-ben megjelent könyvén alapul. Isaacson neve a Steve Jobs film kapcsán is ismerős lehet, de Benjamin Franklinről és Kissingerről is írt életrajzi könyvet.

Az életrajzi könyv Einstein – újra kiadott – levelezéseit feldolgozva teszi fel a kérdést, hogyan működött az elméje, miként válhatott zsenivé? A választ is megkapjuk, Einstein tudományos képzelőereje lázadó természetéből fakadt. Életének története a kreativitás és a szabadság kapcsolatára szolgál bizonyítékul. Miközben az élénk fantáziájú, nehéz házasságban élő szeszélyes szabadalmi jegyző nem tudott tanári állást és doktorátust szerezni, a kozmosz teremtőjének gondolatolvasójává válva feltárta az atom és az univerzum titkait. Megkérdőjelezte a hagyományos gondolkodást és rácsodálkozott mindenre. Politikai és erkölcsi hitvallásának alapját a szabad gondolkodás, a szabad élek és a szabad egyén képezte.

Az első évad a szabadalmi ügyintézőtől a relativitás elméletén dolgozó fizikusig követi nyomon Einstein életét. A cselekmény nem lineáris, erre jó példa a nyitójelenet, ahol az idős professzor éppen egy fiatal diáklányt dönget, majd innen vált vissza az iskolai évekre. A nőügyek mellett fontos szerepet kap a főszereplő különc jelleme, a történelem és a politika is. A környezetét fiatalon és idősen egyaránt (csak más-más módon) őrületbe kergető elme engem leginkább az Agymenők Sheldonjára emlékeztet (nem véletlenül).

albert einsteinAz idős Einstein szerepében Geoffrey Rush-t láthatjuk, fiatalkori énjét az angol költő, zeneszerző és színész, Johnny Flynn (Sils Maria felhői) alakítja, mindketten igen meggyőzően.

Első feleségét, a szerb származású matematikust és fizikust, Mileva Maricot Samantha Colley alakítja, a másodikat, Elsa Einsteint (szül.: Löwenthal) pedig Emily Watson, akivel Rush már játszott házaspárt A könyvtolvajban.

A mellékszereplők között is sok ismerős arcot véltem felfedezni.

A rendezők James Howes (Londoni rémtörténetek), Minkie Spiro (Dowtown Abbey) és Ron Howard. Az egyes részek forgatókönyvét Walter Isaacson, Raf Green (Star Trek: Voyager) és a rövidfilmes Noah Pink írták.

A sorozat zenéjét Lorne Balfe (Lego Batman – A film, Verdák 3) szerezte, aki Clint Mansellel közösen jegyzi a Páncélba zárt szellemet, de számos rövidfilm, sorozat és videojáték is a nevéhez fűződik, valamint közreműködött az Eredet, A vasember, A sötét lovag és a Sherlock Holmes elkészítésében is. A főtéma Hans Zimmer szerzeménye, a felsorolt filmcímekből is látszik, hogy több alkalommal is együtt dolgoztak.

A sorozat egyik producere a fáradhatatlan és kihagyhatatlan Brian Grazer.

A forgatás helyszínéül a cseh főváros szolgált.

A Géniusz a National Geographic első drámasorozata, melyből két évadot terveznek leforgatni.

Az első részeket a szakma és a nagyközönség többnyire kedvezően fogadta, ezzel egyelőre így vagyok én is.10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kaliforniai álom fantázia és valóság
Következő cikk Blade Runner 2049 új előzetes