Benedict Cumberbatch 41 – A Mágikusan agyafúrt karrierépítő


Benedict CumberbatchA brit filmvilág sármőre, a két lábon járó elegancia, a minőségi filmek záloga, Mr. Benedict Cumberbatch ma ünnepli 41. születésnapját!

Hogy tovább borzoljam a kedélyeket, az ünnepelt karrierje 2001-ben indult, vagyis egy mindössze 15 éves pályafutásról van szó. A mozi mellett ott a televízió, a színház és a rádió, na meg a jellegzetes hang, amit megannyi területen kamatoztat.

benedict41 évvel ezelőtt Benedict Timothy Carlton Cumberbatch néven látta meg a napvilágot Londonban. A Brambletye és Harrow iskolákba járt, ezek indították el a színészi pályán. Tanárai szerint az egyik legtehetségesebb diák, akivel valaha dolguk volt. Egy évig Tibetben tanított angolt, majd a Manchesteri Egyetemen tanult, ezt követte a Londoni Zene- és Színházművészeti Akadémia. Anyja első házasságából van egy féltestvére, Tracy Peacock. Nagyapja, Henry Carlton Cumberbatch mindkét világháborúban tengeralattjáró tisztként szolgált és a londoni felsőbb körök ismert alakjaként tartották számon. Dédnagyapja, Henry Arnold Cumberbatch Viktória királynő törökországi és libanoni főkonzulja volt.

2001. óta játszik színházban, első mellékszerepe egy Olivier jelölést (szokás a színházi Oscarnak is nevezni) hozott számára, amit tucatnyi szerep után 2012-ben kapott meg Frankenstein alakításáért. 2015-ben a Hamletben tért vissza, ami meghozta számára a harmadik Olivier jelölést. A Királyi Nemzeti Színház fennállásának 50. évfordulójára rendezett előadássorozat sem lett volna az igazi nélküle.

Régóta hallani a rádióban, elsősorban a BBC műsoraiban. A normandiai partraszállás 70. évfordulóján ő olvasta be az eredeti közlemény szövegét.

bc k
Cumberbatch 1001 arca.

Gyakran kölcsönzi hangját a National Geographic és a Discovery Channel ismeretterjesztő műsoraihoz, dokumentumfilmekhez, reklámokhoz, számítógépes játékokhoz és hangoskönyvekhez.

A televízióban 2000-ben tűnt fel, a kisebb szerepek után a 2004-es Hawking című filmben ő alakította Stephen Hawkingot, amiért BAFTA-díjra jelölték (kétszer találkozott Stephen Hawkinggal a szerepre felkészülve). Ezek után már nagyobb szerepek jöttek, így jutunk el a 2010-es Sherlockig, melyhez jól jött a hegedűtudás. A kissé beképzelt és önmagával viaskodó nyomozó karaktere meghozta számára a világhírnevet, mind a színész, mind a sorozat elképesztő mennyiségű díjat és jelölést kapott. A Dr. Watsont alakító Martin Freeman előtte sem volt ismeretlen, de azóta folyamatosan érkeznek a különböző felkérések, a negyedik évadra is emiatt kellett várniuk a rajongóknak. Cumberbatch repertoárja igen széles, Vincent van Gogh és III. Richárd ugyanúgy belefér, mint a Szezám utca.

A 2012-es Az utolsó angol úriember minisorozatot 5 kategóriában jelölték Primetime Emmyre, beleértve a legjobb férfi főszereplőnek (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) járót is.

A filmes karrierje 2003-ban indult. A 2006-os Szabadság himnuszában William Pitt megformálásáért a londoni filmkritikusoktól díjjal jutalmazták. A nagy kvízválasztó, a Vágy és vezeklés, A másik Boleyn lány, a Suszter, szabó, baka, kém, a Hadak útja, a 12 év rabszolgaság, A WikiLeaks-botrány, az Augusztus Oklahomában nem kifejezetten az ő filmjei, de nem egy kapott közülük Oscar-díjat és jelölést.

A Hobbit: Váratlan utazásban még keresgélni kell a stáblistán, de a folytatásokban már Szmaug is az ő hangján szólal meg. 2018-ban ismét a hangjára lehetünk majd libabőrösek, ugyanis A dzsungel könyve vérfagyasztó  Shere Khanját szólaltatja majd meg.

A Sötétségben – Star Trek Khanja valószínűleg a sokadik rész után is megmarad bennünk.  Az MTV zenecsatorna díjkiosztó gáláján a legjobb gonosznak járó díjért szállt harcba, de Mila Kunist a szavazók még gonoszabbnak ítélték Theodora megformálásáért az Óz, a hatalmasban.

A Kódjátszmában már övé volt a főszerep, a filmet 8 kategóriában jelölték Oscarra (a legjobb adaptált forgatókönyvért meg is kapta), köztük a legjobb férfi főszereplőnek járóért is. Ugyanezért az alakításért BAFTA és Golden Globe-jelölés is járt.

Sokszínűségét mi sem jellemzi jobban, mint a Fekete mise gengszterfilm és a Zoolander 2 vígjáték szerepei. 2016-ban csatlakozott a Marvel Filmes Univerzumához, amelyben Doctor Strange-ként bizonyította, hogy erős karizmájával és tehetségével egy átlagos eredettörténetet is képes érdekessé és izgalmassá varázsolni ( a Disney sem tud mindenkit betörni nagy szerencséjükre). 2018-ban ismét a Tony Stark vagány szakállával vetekedő mágus bőrébe bújik majd, a Bosszúállók: Végtelen háborúban. Valószínűleg a forgatásokon itt is végig szórakoztatta kollégáit a nem mindennapi humorérzékével:

A Sherlockig nemzetközileg kevésbé volt ismert. Hazájában megválasztották a legkapósabb agglegénynek, a “Thinking Woman’s Crumpet” jelzővel pedig olyanokat szoktak illetni, akik intelligenciájukkal és megjelenésükkel nyerik el az ellenkező nem tetszését. A különböző magazinok és internetes fórumok rangsorai (és/vagy szavazásai) esetében is rendre előkelő helyen végez. Ez nem csak a külsejének, hanem a közjó érdekében végzett tevékenységének és tehetségének is szól, vannak olyanok, akik egyenesen Sir Laurence Olivier utódjaként tartják számon.

Felesége Sophie Hunter (színház- és operarendező), akivel 2015 februárjában kötött házasságot, első gyermekük, Christopher Carlton Cumberbatch az év júniusában született. 17 éves barátság fűzte őket egymáshoz.

Az iskolában olajfestményeket készített és a rögbicsapat tagja volt.

2005-ben filmforgatás közben Dél-Afrikában egy autós túszejtésbe csöppent.

Keira Knightley, James McAvoy, Tom Hardy, Matthew Goode, Zachary Quinto barátja, Robert Downey Jr. nagy rajongója. Gary Oldmannel és Eddie Redmayne-nel is összebarátkoztak a forgatások alatt.

A Jaguar és a Dunlop márkák nagykövete.

Az extrémsportok nagy rajongója és művelője.

Van egy produkciós cége is, a SunnyMarch.

2014. óta viaszba öntve is megtekinthető a londoni Madame Tussauds múzeumban.

A buddhizmus tanainak követője.

Szülei szerepeltek a Sherlockban (bár ők Angliában eleve elismert színészek).

Kubrick, Winterbottom, Soderbergh és Hitchcock nagy rajongója.

benedict 2Kedvenc sorozatai (többek között) a Drót, A hivatal, Az elnök emberei, a Mad Men – Reklámőrültek, a Maffiózok és a Totál szívás.

Kedvenc filmjei (a teljesség igénye nélkül) a Szellemirtók, a 2001: Űrodüsszeia, az Annie Hall, az Ének az esőben, a Berlin felett az ég, a Ragyogás, az Eredet és a Bourne-filmek.

Rengeteg jótékonysági, művészeti, melegjogi, háborúellenes szervezet, intézmény, alapítvány tagja, arca, nagykövete, létrehozója.

2015. óta a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka, elismerve ezzel előadóművészként elért sikereit.

Cumberbatch és Alan Turing közös ősökkel büszkélkedhet.

„A legrosszabb dolog a szakmámban? Nyilvánvalóan a sajtó. Ezt le ne írja, ehhh.”

Kínai Dunlop reklám:

Casanova hangoskönyv elalváshoz a hölgyeknek:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Trilógia lesz a Valerian és az ezer bolygó városából
Következő cikk Dunkirk - Sok-sok közlegény megmentése