Kevin Spacey TOP 10


Bő három évtizedes karriebe rengeteg szerep belefér, főleg ha a mindig élvezetes és kihívásokat kereső Kevin Spacey-ről van szó. Egy olyan színész munkájáról, aki oly sokféle módon keltett életre karaktereket és szörnyetegeket egyaránt. Megkerülhetetlenségét mi sem példázza jobban, mint a számos emlékezetes szerepei: sorozatgyilkosok, érzékeny férfiak, dorbézoló, hedonista nagymenők de még bogárként vagy macskaként is üde színfoltja tud lenni a nagyvásznaknak. Listánkban igyekeztünk Spacey 10 legjobb alakítását összeszedni, de hát egy ilyen mozis polihisztortól tulajdonképpen bármelyik szerepe méltán kerülhetne fel a top 10-be.

10. Filmcápák hálójában (1994)

A sötét hollywoodi szatíra, amely előrevetítette Spacey karrierjének meghatározó fordulatának számító Amerikai szépséget és egyben tipikus példája a szörnyű főnök szerepének karrierformáló hatására.  A színész első olyan munkája volt, ahol szadista producerként nemcsak a frissen diplomázott Frank Whaley által megformált Guy-nál érte el maga iránt a színtiszta gyűlöletet, de a nézők köreiben is tett róla, hogy tiszta szívből a haláláról fantáziáljanak. Buddy aljas rohadék lényét a vészjósló sunyi mosolya és a folyton föl-alá járkálgatása teszi a nagyvászon második legszörnyűbb cápájává Spielberg remekműve után.

9. Egy bogár élete (1998)

A Pixar a forradalminak számító, világhírnevet meghozó Toy Story sikere után az Egy bogár életével folytatta diadalmenetét. Ezúttal Spacey csak hangjával gonoszkodhatott Hopper bogár bőrébe bújva. Az animációs fronton méltán foglal helyet a legsötétebb bajkeverők sorai között, ugyanis kíméletlen vezetőként és kiszámíthatatlan szeszélyei miatt felejthetetlen varázsa van. A színész, hangjával elképesztő bravúrokat hajt végre a szinkronban, nagy kár, hogy az életművét ezen kívül még összesen csak két ilyen szerep alkotja, a Hold és a Kilenc élet, ahol egy félrement ötlettől vezérelve macskává változik.

8. David Gale élete (2003)

A halálbüntetésre váró emberekről számtalan film készült, de a sztorija miatt is érdemes a David Gale életét megemlíteni. Alan Parker rendezte Kevin Spacey-t, aki a kivégzésére vár, és ezalatt egy Kate Winslet újságíróként próbálja bizonyítani ártatlanságát. Spacey számára ez egy újabb jutalomjáték, a cselekmény és a keszekusza ügy megismerésével pedig csak fogy az idő, melynek feszültségét a színész remekül lovagolja meg.

7. Kikötői hírek (2001)

Néha elnyújtott filmnek tűnhet Lasse Halström által, a Túl a barátságon írójának regényfeldolgozása, de mindezt leszámítva egy hangulatos, atmoszferikus drámát kapunk a végére. Kevin Spacey ezúttal egy boldogtalan, magányos figurát alakít, aki elvesztette feleségét, ezért a rideg Új-Fundlandon keresi a megváltását. Quoyle kétségkívül a színész legszimpatikusabb szerepe karrierje során, eddig még nem látott sebezhetőséget prezentál az életművében, mindezt mormogó hangon, furcsa mosollyal a száján. A Kikötői hírek ékes bizonyítéka annak, hogy Spacey széles színészi skálájának hála könnyedén elcipel egyedül is egy filmet, ezzel pedig belőlünk nem csak a gyűlöletet, hanem a mély szomorúság és meghatottság érzését is képes kiváltani.

6. K-PAX – A belső bolygó (2001)

A K-PAX egy elbűvölő sci-fi rejtély és egy szellemi betegség problematikus ábrázolása. A színész által alakított Prot, olyan pszichiátriai osztályra kerülő férfi, aki azt állítja, hogy ő egy földönkívüli – ráadásul Spacey formálja meg, ez már önmagában gyanús. A karakter A száll a kakukk fészkére McMurphy-jeként és az Esőember pompás keverékeként definiálható, de a meggyőző Spacey előadásának köszönhetően a szomorúságból felépített rétegeinek hála ez a figura akár szomorú, traumatizált emberként, vagy akár egy másik világ lényeként is elfogadható.

5. Glengarry Glen Ross (1992)

Ingatlanügynökként John Williamson az egyik legkegyetlenebb férfi a piacon. Vezetőként kitalálja, hogy az alkalmazottak között a legeredményesebb prémiumot kap, míg a leggyengébb repül a cégtől. Ebből kerekedik ki egy 21. századi telefonok és gépek előtt vívott gladiátorharc. Mégsem tudjuk gyűlölni Spacey karakterét, ugyanis annyira szürreálisan rosszindulatú és valószínűtlenül megtévesztő személyiséget kreált neki, hogy képes szimpatikus kicsengéssel feldolgozni előttünk.

4. Szigorúan bizalmas (1997)

Curtis Hanson, a 8 mérföld, a Veszélyes vizeken direktorának noir drámájában Spacey, mint a hírnévvel és a hideg italokkal, mintsem az igazsággal foglalkozó felfüggesztett Jack Vincennes-ként siet nyomozópárunk segítségére. A lelkét már rég eladta a médiának, mindenért hajlandó csakhogy az újságok címlapjára kerüljön. Igaz itt csak kisebb szerepben bukkan fel, de Spacey mestere annak, hogy a rövid játékidejét miként tegye emlékezetessé az apró kis gesztusaival, így nem süpped el a valódi főszereplők mellett sem. Olyannyira jól csinálta mindezt, hogy BAFTA-díjra is jelölték alakításáért.

3. Hetedik (1995)

Ritkaságnak számít, hogy egy színész egy éven belül két ikonikus gazember szerepét is eljátssza, de Spacey 1995-ben megcsinálta, a Közönséges bűnözőkkel és a Hetedikkel. Ami még ennél is lenyűgözőbb, hogy a színész külön kérése volt, hogy a marketing kampány illetve a film eleji stáblista során ne szerepeljen a neve, ezzel is titokban tartva karakterének valódi kilétét. A filmtörténelem legbrutálisabb gonoszának kilétét. David Fincher áttörő erejű thrillerében olyan szörnyet hoz létre, aki pszichotikus és emberileg eltévelyedett, amikor pedig először felbukkan Spacey, maga az ördög képe tárul elénk. John Doe-nak nincs neve, csak egy fehér inget visel, és idegtépően monoton hangon kommunikál. Az ehhez hasonló borzalmasan nyugodt és higgadt, klinikai esetnek minősülő megközelítés sokkal félelmetesebb, mint bármely vértől tocsogó kihívója.

2. Közönséges bűnözők(1995)

Listánk harmadik helyére a már fentebb említett Közönséges bűnözők foglal helyet. Az ördög a részletekben rejlik. Verbal Kint megformálása egy igazán erőteljes ugyanakkor finom teljesítményről árulkodik, amely idegesítő tikre épülő mozzanatainak és nyugodt kisugárzásának mélyén egy nyughatatlan gonosz lélek rejlik. Kint szavai lassacskán szövik a titokzatosság hálóját, amely nem csak a közönséget, de az Oscar-bizottságot is hipnózisba ejtette és így Kevin Spacey megkapta a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat.

1. Amerikai szépség (1999)

Mennyire valószerű, hogy egy film első perceiben már tudjuk, hogy a főszereplő ezért biztosan Oscar-díjat fog kapni? Kevin Spacey számára ez igazán semmiség, ahogy ezt bizonyította a listánk méltán kiérdemelt első helyezett filmjével, az Amerikai szépséggel. Lehangolóan szomorú a napja fénypontjaként önkielégítést végző Lester Burnham nyitóvallomása, egy perc alatt mélységeiben ismerjük karakterét, és nyeri el szimpátiánkat. Szép lassan fedezi fel újra régi önmagát, fantáziálásokon, füvezésen, és a betokosodott társadalmi keretek szétfeszítése során.

+1 sorozat: Kártyavár

A Kártyavár nem véletlen örvend ekkora elismerésnek, hiszen a politikai ármánykodás legsötétebb bugyrait vélt felfedni mindenféle erkölcsi nívó nélkül. Kevin Spacey egy tökéletesen korrupt és saját érdekeit néző elnökként minden követ megmozgat, hogy pozícióban maradjon. Semmi sem szent és sérthetetlen, még imádott felesége, Claire sem, akit egyébként a csodás Robin Wright alakít olyan sikkes eleganciával, hogy az utolsó évadban mind szerepben, mind történetileg is kicsit ellopta Spacey elől a showt (nem mellesleg jó pár részt ő is rendezett). Amúgy Spacey tavaly úgy nyilatkozott Trump megválasztása kapcsán, hogy ennél gonoszabb elnököt el sem tudna képzelni, mint amit Underwood személyében ő megtestesít a képernyőn, de lehet tévedett….imádjuk őt, ez már biztos.

Nálatok miképpen alakulna a Kevin Spacey- féle top 10-es lista? Osszátok meg velünk.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Nicolas Cage Kazahsztánban Boratot is lenyomta
Következő cikk Sir Michael Caine szerepelt a Dunkirkben