Robert Redford TOP 10


borito 15

A 81 éves Oscar-díjas színész és rendező Robert Redford, akit csak Hollywood csendes sztárjaként szokás emlegetni, méltán érdemelte ki a “legnagyobb” jelzőt, hiszen majdnem 60 éves pályafutása során a kamera mindkét oldalán nagy benyomást tett a közönségre. 78 szerepben bukkant fel és 10 filmet rendezett, a mai napig tevékenykedik és bár úgy tűnhet, hogy csillagának ereje kicsit elhalványult, inkább csak jobban érdekli a minőségi filmek dirigálása és népszerűsítése, mint a főszerepük, melynek az 1980-ban, általa alapított Sundance Filmfesztiválon keresztül igyekszik érvényt szerezni. Rengeteget tett a filmvilágért és a fiatal tehetségekért, a 81. születésnapja alkalmából, a kultikus legendától most összeszedtük 10 kedvenc filmünket, melyekben bizonyította kimagasló tehetségét.

10. Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969)

Miért érnéd be a mozifilmedben a legsármosabb színésszel, ha kapásból kettő is szerepelhet benne?  George Roy Hill, az 1969-es elegáns western ihletésű története, a törvényen kívüliek valódi életből merített kalandjai során is ezt kérdezhette magától. Így először hozta össze a nagyvásznon Redfordot és az életen át barátjaként tisztelt, Paul Newmant. A könnyed western kasszasikerben, William Goldman Oscar-díjas szkriptje laza, ugyanakkor komolytalan volt, mely lehetővé tette Redford számára, hogy a legnagyobbak mellett tündököljön a nagyvásznon.

9. Verseny a lejtőn (1969)

Michael Ritchie a Verseny a lejtőn filmjével egy arrogáns sportoló arcképét vitte filmre, mely egyben csodálatos jellemfejlődésként is kibontakozott a nagyvásznon. Redfrod, a coloradói tehetséges síelőt kelti életre, aki hatalmas dicsőségre számíthat az amerikai olimpiai csapatban. Bátor, a saját tehetségétől önelégült, melyek akkor domborulnak ki igazán, amikor edzőjével (Gene Hackman) viaskodik, ezzel önmagától elidegenítve őt a siker vakító útján lépdelve. Redford a szerepre készülve 1968-ban elkísérte az amerikai sícsapatot Európába, ahol a szállodák folyosóin aludt. Redford briliánsan formálta meg az összetett személyiségű, introspektív fiatalembert, melyért 1971-ben BAFTA-díjjal jutalmazták a legjobb férfi alakítás kategóriájában.

8. Halál a Rubin hegyen (1969)

A fekete listás író-rendező, Abraham Polonsky 1969-ben visszatért a Halál a Rubin hegyen csodálatos szélesvásznú westernjével, mely egy olyan vadászatot helyezett a cselekmény középpontjába, amely inkább egy kegyetlen boszorkányüldözésnek fogható fel. Robert Blake alakítja az indiánt, akit vadként űz a törvény keze, Willie, a seriff (Robert Redford) képében. Redford és Katharine Ross alakításukért hazavihették a BAFTA-díjat.

7. A jelölt (1972)

Az intelligens politikai szatírában Redford egy fiatal liberális ügyvédet alakít, aki igyekszik ragaszkodni az elveihez, miközben a választásokon a konzervatív szenátor ellen igyekszik győzedelmeskedni. Ahogy annak lennie kell, lassan nemcsak a hitét veszíti el, hanem a szem előtt tartott utat is, miközben Redford remek teljesítménye azt is sugallja, hogy a kudarccal teljes mértékben tisztában van a karaktere. Jeremy Laner forgatókönyve, melyet a saját kampányélményeire alapozva hozott össze, Oscar-díjat ért.

6. A nagy balhé (1973)

George Roy Hill, aki a Butch Cassidyt dirigálta ismét összehozta Redfordot és Newmant, hogy ezúttal az 1930-as években mutasson be egy modern felfogású westernt. Pontosabban egy trükkös rablást, melyet Chicago hírhedt szerencsejáték gengszterével szemben hajtanak végre, nagy árat fizetve mindezért. A ravasz terv működött és összesen 7 Oscar-díjat (legjobb-  film, forgatókönyv, eredeti filmzene, rendező, vágás, látványtervezés és jelmeztervezés) zsebelt be az alkotás, csupán három kategóriában nem váltott jelölést aranyszoborra, köztük a legjobb férfi főszereplőnek járót. Redfordot ritkán láthatjuk ennyire karizmatikusnak, mint amit A nagy balhéban kiadott magából, de sajnos a bizottságnak ez nem volt akkor elég.

5. A keselyű három napja (1975)

Sydney Pollack remek politikai thrillere, melyben Redford, mint túl sok információval rendelkező CIA ügynök, remekül tükrözi a Watergate-korszak kormányzatának bizalmatlanságát. A Hitchock Észak-Északnyugat filmjét is megidéző A keselyű három napjában Redford szintén szökevényként jelenik meg. Paranoia, összeesküvéselmélet, a kisember életére törő hatalom, súlyos és nyomasztó thriller elemek ezek. Robert Redford a mai napig azt állítja, hogy a filmben semmiféle politikai álláspontot nem képviselt. A legcsöndesebb hollywoodi sztárnak mi pedig ezt el is hisszük.

4. Ilyenek voltunk (1973)

Redford régi barátja, Sydney Pollack az Ilyenek voltunkkal megcsinálta a színész legromantikusabb filmjét az életművéből, főleg a Barbra Streisanddal közös kémiának köszönhetően. A minimális politikai elkötelezettséggel bíró férfi és a baloldali aktivista egymásba szeret, majd a különbözőségük ellenére összeházasodnak és Hollywoodba indulnak. Kapcsolatuk katasztrofális véget ér, de a keserédes végkicsengés nagyszerű szájízt hagy maga után. Az Ilyenek voltunk box office siker volt az akkoriban még magasnak számító 50 millió dolláros belföldön szerzett bevételével.

3. Brubaker (1980)

W.D. Richter megtörtént eseményeket feldolgozó Oscar-nominált tényfeltáró forgatókönyve egy új börtönigazgató azon törekvését mutatja be, aki rabnak álcázva magát beépült a rabok közé, hogy ezzel megpróbálja felszámolni a déli börtönben uralkodó korrupciót. Az elítélteket ugyanis rabszolgaként tartották a helyi gazdaságok számára. Redford remekül megfogja az átlagember naivitását és reakcióját a valóságból eredeztethető borzalmas és sokkoló események láttán (megidézi A jelöltben alakított karakterét), mely remek interakcióba lép elsőszámú partnerével, Morgan Freemannel, akit az első erős filmszerepében láthatunk.  Mélyen megrázó és mesterien felépített film, melynek minden idők legjobb börtön drámái között a helye.

2. Az elnök emberei (1976)

Az egyik kedvencünk Redfordtól, melyben Bob Woodwardot alakítja, a két washingtoni újságíró egyikét, akik a Watergate-botrányt göngyölítették fel. Nixon a történteket követően lemondott, Az elnök emberei pedig a mai napig klasszikus darabnak számít a téma feldolgozásai között. Redfordot és Dustin Hoffmant lenyűgöző látni, ahogy szimatot fogott kutyák megszállottan hajtják az igazságot, miközben egy percre sem pihennek meg, mindaddig, amíg a kis noteszkák be nem csukódnak az ügy megoldását követően. Mindemellett a fül mögé dugott ceruzák, a folytonos telefoncsörgések mind az újságírók egy letűnt generációjának állít emléket.

1. Őstehetség (1984)

Bár az Őstehetségre rá egy évre Redford karrierjének legnépszerűbb filmjét csinálta meg a Távol Afrikától című romantikus drámával, ez elsősorban Meryl Streep filmje volt. Előtte az emlékezetes Roy Hobbs őstehetséggel bíró baseball játékos bőrébe bújt, Berry Levinson fantáziadús sport drámájában. Az Arthur Király történeteit a baseball világába átültető varázslatos filmben Redford megkapja a New York Knights csapattól az ütőt, mely Excaliburként egyben vezetővé is teszi.  Bernard Malamud első regényének feldolgozásában a játékos felemelkedésének lehetünk szemtanúi. Miután egy nő ismeretlen okból lelövi Hobbs-ot, és ezzel derékba töri a tehetség karrierjét, évek múltán, 35 évesen ismét pályára lép. Benne volt a pakliban, hogy egy giccstől fuldokló hőseposz lesz az Őstehetségből, de Randy Newman ellenállhatatlan zenéjének, Caleb Deschanel buja operatőri munkájának és Redford élete egyik legnagyobb teljesítményének köszönhetően képesek voltak eladni és ezzel a sportfilmek kiemelkedő darabjává vált.

Persze ha a listánkat bővítenénk akkor még felkerülne rá a Mezítláb a parkban, melyben először szerepelt együtt Jane Fondával és akivel 50 év elteltével ismét romantikus drámát forgatott, A nagy Gatsby, a Távol Afrikától, a Havanna, és a két személyes kedvencem, A hírek szerelmesei és  a suttogó. Nektek hogyan alakulna a lista, melyek a kedvenc filmjeitek a 81 éves legendától?

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Jennifer Lawrence filmjében hangzott el vagy egy borról mondták?
Következő cikk Sense8 2. évad - kritika

1 Comment

  1. […] Goldman írta. A könyv 1973-ban Pulitzer-díjat nyert. A film jogait Robert Redford vásárolta […]