Dupla szerető – kritika


dupla szeretoDupla szerető (L’amant double), rendező: Francois Ozon, szereplők: Marine Vacth, Jérémie Renier, francia-belga thriller, 107 perc, 2017. (18)

A képzelt beteg

A saját magához mérten kifejezetten visszafogott Frantz után Francois Ozon ismét merészebb vizekre evez és a szexuális fantázia megélésnek egy egészen különleges módozatát mutatja be.

Amikor egy szép nő a modellkedés mellett színészetre adja a fejét, igazából semmit nem jelent, a dologból akármi is lehet: míg egyesek az Oscarig menetelnek, addig másoknak csak a Gyilkos spermajom 2. jut. A francia Marine Vacth 15 évesen lett a H&M arca, 20 évesen pedig már Cédric Klapisch rendezte. A szintén Ozon rendezte Fiatal és gyönyörűért a legígéretesebb színésznőnek járó César-díjra jelölték, néhány éve Leonardo DiCaprioval közösen reklámozott luxus mobiltelefont, jelenleg nyolcadik filmje vár bemutatásra. dupla szereto 2A gyönyörű és légies mozgású Marine a Dupla szeretőben a huszonéves Chloét alakítja, aki – mit ad isten – a modellszakmára ráunva munkát keres, miközben állandó hasfájás gyötri. Mikor kiderül, hogy az ok nem szervi, pszichiáterhez (a belga Jérémie Reiner) fordul, akivel viszonya lesz. Egy nap az utcán meglát egy férfit, aki kiköpött mása Paulnak. A lány nyomozásba kezd és egy sötét titokra lel a múltban.

Ahogy azt már megszoktuk, ezúttal is elmosódik az álom, a valóság és a képzelet közötti határvonal, Ozon azzal sem könnyíti meg a néző dolgát, hogy egyes történések és kijelentések ellentmondanak a végkifejletnek. Ha nem is egészen eredeti, de jó ötlet hogy a kettős énben rejlő eltérő szexuális igényekre, vágyakra éppen egy ikerpár lesz a megoldás. Megannyi meghökkentő történés után tényleg csak félve merem leírni, hogy az állandó hasfájás okára egy különleges macskafajtán keresztül, a modern orvostudomány és a genetika által derül fény. Az ikrek ellentétes természete visszaköszön a jelmezekben és a díszletekben, a megteremtett atmoszférában is. Ozon megint elővesz rengeteg olyan témát, amit más nem mer, vagy nem akar, miközben a polgárpukkasztás és a gondolatébresztés kéz a kézben járnak. Okosan, a rá jellemző stílusban mutatja be a szexuális vágy kiélésének különböző formáit, az orvos-beteg viszonyt, a testvérháborút és a bűnbeesést.

7 szék

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Mindhunter 1. évad - kritika
Következő cikk Oktatóvideó a kedvenc filmjeinkben szereplő időutazásokról