A Thor: Ragnarök oldja meg a Marvel Moziverzum idővonal problémáját?


idővonalrborító

Az MCU a 3. fázis kezdetétől játszik az események idejével, amit mi nézők halványan már érzékelhettünk a Doctor Strange (gyógyulás, kiképzés) és a Galaxis őrzői Vol. 2 (pár hónappal az első után) esetén is, de a bombát Pókember hazatérése robbantotta a Bosszúállók után 8 évvel elhelyezett történetével. Azonban a Ragnarök – még ha nem is túl feltűnően és egy kis „járulékos hibával” – bizony korrigálhatta az évszámokat!

A teória saját kútfőből jött, spoileres a Ragnarök végére és a Végtelen háború akár az első jelenetében kicsinálhatja. Tessék így kezelni a lent leírtakat!

Hol is kezdjem? Első körben el kéne helyezni a Ragnarök idejét, ami viszonylag egyszerű, hisz kivételesen megjelenésének idején játszódhat. Banner az Ultron kora vége óta Hulkként élt, a „több mint két év” különbséget pedig még ki is mondja Thor. Ez a tény önmagában nem sokat változtat, kivéve azt, hogy a Doctor Strange utolsó harmada már 2017 lehetett.

Mivel ott még a Bosszúállók torony látszott a nagytotálakon, és a Strange által lekért „régebbi” orvosi lelet is 2014. decemberi, kikövetkeztethető, hogy a balesete valamikor az ultroni események alatt történhetett (mielőtt a Bosszúállók elköltöztek volna a régi Stark raktárba). Szép hosszú felépülést és kiképzést követően a fim vége már a Ragnarökbe ér be a sörivással. Wong a Bosszúállókat még egységes csapatként említi, szó sincs kettészakadást okozó belviszályról, így az egész a Polgárháború elé helyeződik. Ezzel pedig a Ragnarök IS.

Se Thor, se Hulk, se Banner úgyszintén nem tud viaskodásról (ez később lesz fontos), elvégre egyikük sem volt a Földön, kivéve Thor röpke, Strange-nél végződő New York-i és norvég látogatását. Ha már úgy köszönt el az Ultron kora végén a többiektől, hogy utánanéz a végtelen köveknek, feltétezhető, hogy – Strange közbeszólása nélkül – felkereste volna a csapatot a midgardi látogatása során, némi helyzetjelentés gyanánt.

S, hogy miért? Nos, azt már nem tudom, hogy Chirs Hemsworth vagy Taika Waititi nyilatkozta pár hónapja a film hype-olása közepette, hogy mégis mennyi mindenhez kellett igazodniuk a forgatás során a történet szempontjából, de a nagyfilmeken kívül megemlítésre került Waititi két rövidfilmje is! (Ezekhez már nagyüzemben készül a szinkron, ha kijön, frissítésre kerül a videó válogatás ezzel és pár Pókember-cuccal.) Az, hogy ezekhez is igazodTAK, elég komoly kérdéseket vet föl, amikre viszont van logikus magyarázat. Egyben pedig az idővonalon eddig nem igen elhelyezhető videók talán megkaphatták helyüket. Persze a Hulk vs. Hangya összecsapás még mindig várhat erre…

Aki nem ismerné a Team Thor két részét, alapjáraton arról szólnak, hogy mit csinált istenünk a Polgárháború alatt. Az első ránézésre nem túl komolyan vehető rövideknek a Ragnarök végét ismerve viszont lehet jelentőségük. Ugyanis Thort és Bannert is Ausztráliában találjuk. Van egy jelenet, ahol Stark telefonon csábítja Bruce-t a csapatába, de ő – érthető okokból – nem akar csatlakozni, miközben a Tonynak nem kellő asgardi „Tarzan” önként jelentkezne segíteni. Elvégre csak a két „legerősebb Bosszúálló”-t hagyták ki a buliból.

Thor pedig szobája falán minden tudását összegyűjtötte Thanosról és a végtelen kövekről, mint egyfajta összeesküvés-elméletet, azaz Starkhoz valószínűleg békítő szándékkal ment volna, figyelmeztetve mindenkit a közelgő nagy veszélyre. Az Ultron kora végén látható búcsúja legalábbis ezt sejteti, s ez a figyelmeztetés nem jött össze neki Odint keresve.

K1
Thor mély és alapos gyűjtése Thanosról

Már a Ragnarök nyitójelenetében is a köveket hajszolva került csapdába. Otthon ugye nem járt, így a köztes két évet csak és kizárólag ennek szánta, biztos kitanult róluk mindent, azaz ha lett volna rá lehetősége – ugyebár Strange nélkül – biztos szólt volna a többieknek. A telefonhívás az első kapcsolatfelvétel lehetett. De ezek hogy kötődnek az idővonalhoz?

Először is: Banner és Thor Ausztráliában? Mi van? Egyszerű: a megmaradt népét simán vihette oda a ragnarök bekövetkezte után. Ugyan Skandinávia jobban adná magát (nem hiába lett lecserélve a hajléktalan New York-i Odin a Norvégiában filozofáló Odinra), Asgard időjárása inkább volt meleg, mint északi; Ausztrália viszonylag kietlen, közepén alig-alig lakott; és a legnagyobb „elkülönített” terület a Földön. Ergo, elég ideális egy „új Asgardnak”.

S mivel a Ragnarök 2017-ben játszódott, a Földre pedig ezek után tértek vissza („sima” űrhajóval nyilván pár hónap utazás után), az már 2018 lesz. Oké, Thor a rövidekben kétszemű, hosszú hajú, határozottan nem ragnaröki kinézetű, de ezen küllemek mind-mind spoileresek lettek volna. A Végtelen háború trailere is a két szem miatt van visszatartva, de a Ragnarök előzeteseiben is akadnak szerkesztett snittek. És ha az univerzum első 10 évét lezárni készülő alkotás beharangozója esetén hoztak némi „járulékos hibát”, akkor két, még az éles forgatás előtt készült kisfilmnél miért ne? Igaz, a Mjölnir megléte már bajosabb…

K2
Azért a filmben már nem NÉZett ki ilyen jól…

Oké, a Polgárháború tehát 2018-as esemény. De az még mindig csak hat év a 2012-ben kijövő Bosszúállókhoz képest, amit a Hazatérés lengetett be. (A Stark torony eladása és a folyamatosan fejlődő új bázis szintén a „máshogy telő időt” erősítik.) Szóval ez még mindig nem az igazi… ha csak nem 2010-ben történt a New York-i csata!

Az ugye biztos, hogy a Vasember 2, a Hihetetlen Hulk (kivéve nyitójeleneteiket), a Thor, a Kapitány kiolvasztása és pár rövidfilm ugyanazon a héten történt („Fury Nagy Hete”): a Hulk stáblistás jelenetében Tony felkeresi Ross ezredest, abban a szerepkörben, amit a Vasember 2 végén kap. Az még a Hulk közepén játszódik, az egyetemi balhé látható a háttérben. Addigra Coulson már Új-Mexikóba utazott egy másik incidens kapcsán: ez volt Thor érkezése.

A Stark Expo pedig határozottan 2010-es, és ha minden felvezető esemény egy héten belül történt, kiemelve a Thor stáblistás jelenetében látható megbúvó Lokit (Dr. Selvig és Fury társalgásánál), vagy Kapitány nehéz beilleszkedését… miért telt volna el ott még két év? Mi tartott volna addig Lokinak? Ezzel pedig szépen helyreállna a nyolc éves különbség. Az Expót látogató kis Peter kora is tök jól stimmelne.

Persze a Ragnarök első stáblistás jelenete még simán felülírhatja a fentieket, noha egy film és bónuszjelenete nem feltétlen kell, hogy ugyanakkor játszódjon. Jó példa erre a Galaxis őrzői Vol. 2-ben lévő kamasz Groot, ami (a kamerás trailer alapján) közvetlenül a Végtelen háború előtt történhet – a Vol. 2 után minimum négy évvel később.

És akkor még gyorsan ideszúrnám azt, hogy Thor elég bénán gyűjti a végtelen köveket, ugyanis a Ragnarök alatt több lelőhelyen is megfordult. Ott van ugye Asgard (amiről biztosan tudott, csak Odin királyságának hitében nem foglalkozott vele), aztán Strange-dzsel is találkozott (bár azt valószínűleg nem tudta, hogy nála is találna), végül akadt egy aranyos kis Galaxis őrzői utalás is. Amikor Valkűr megtervezte az utat Asgardra, akkor megemlíti, hogy tankolni is kell, méghozzá a Xandaron. Ezt a megállást ugyan nem látjuk, de mint tudjuk, ott van elzárva az Orb a Nova Hadtest birtokában (Glenn Close-éknál, ha így megvan).

Thor a fennmaradó két, ismert kő helyét pedig pontosan tudja, elvégre az elmekő Vízió homlokában van, az Aethert pedig Asgarról szállították el a Gyűjtőhöz (aki amúgy a Nagymester testvére, már várjuk Del Toro és Goldblum közös szereplését). Tuti, hogy ezen helyek felkutatásával kezdi majd a Végtelen háborút miután találkozik az Őrzőkkel, akik Gamora és Nebula révén szintén tudnak Thanosról. A kamerás trailer két pillanatot mutat ebből: a Gyűjtő újjáépült gyűjteményét kupisan (Thorék elkéshettek), illetve azt, ahogy Loki átadja a térkövet „valakinek”. Felmerül a kérdés: ha már Thor ráült Asgard trónjára Hela bosszantása érdekében, még előtte nem tudott volna beugrani a Tesseractért a kincstárba?

K3
Kő kövön nem marad: a kép tavalyi, de azóta csak a Tesseract helye és megjelenései változtak

Kevin Feige a pókemberes viták miatt ígért egy kidolgozott, pontos idővonalat (hogy mikorra, arról nem esett szó, de a Végtelen háború előtt adná magát…), ami majd tisztázza a dolgokat, de Ti mit gondoltok: lehet az idővonalas teóriában valami? Meg ne kövezzetek, ha nem tetszik… s ha már itt tartunk: hogy álltok a kövekkel és szójátékukkal? (N=necklace=nyaklánc)

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Híres filmidézetek megrajzolva
Következő cikk A hét röhögései (216.)