A Marvel Moziverzum kisfilmjei – 3. fázis


A válogatás befejezéséhez érve a jelenlegi (és 2019 májusáig érvényben lévő) fázis eddigi termését nézhetjük meg. Idővel majd frissül az új jövevényekkel, ám kezdésként találhatunk itt politikai vitákat elnöki beszéddel, autósüldözést, orvosi szakvéleményt, időutazást, és unatkozó Thort. Még viszonylag kevés anyag van, de azok igen színesek!

MCUP3short

Az 1. fázisért ide, a nemrég bővített 2.-ért pedig ide kattints. Ezúttal is a logika diktál majd, ami néhol ugyan megtöri a kronológiai megjelenéseket, de nem túl vészesen.

Párizsi színkavalkád – Vasember és a Vashölgy (Polgárháború kampány)
A múltkori Polgárháború-videók közül ez kimaradt, bár jellegében is más, mint azok. Sőt, ez az egyetlen, ahol a színész karakterben marad, noha végül Robert Downey Jr. ezt félig megtöri. De csak ezért Párizsban egy fényshow-t lenyomni az Eiffel-toronnyal  azért elég beteg, nem?

Járulékos veszteség vs. Világmegmentés – WHIH Newsfront, 2. évad
A Hangya után a Polgárháború kapcsán is jelentkezett az MCU Hírtévéje a YouTube-on öt adással. Az első adaggal ellentétben itt nem elkülöníthetőek szorosan a videók, mindnek ugyanaz a központi témája és mind ugyanabba a műsorba ad betekintést. Everhart kisasszony kapott egy vitapartnert, aki ellentétes nézeteket vall. A műsorvezető Tony Stark oldalán áll (ez némi utalás lehet filmes megjelenéseire), míg a szakértő Steve Rogers nézeteit vallja.

Az első adás az eddigi eseményeket foglalja össze (köztük egy ilyen szögben még nem látott Scarlett Johansson jelenettel A Tél katonájából), a másodikban az utca embere szólal meg az ügyben, a harmadikban nevezi ki az elnök Ross ezredest miniszternek (beharangozva egy közeljövőben tartandó tárgyalást), míg a negyedikben aztán magával Ellis elnökkel látunk egy interjút (William Sadler visszatér a Vasember 3 és a SHIELD ügynökei után). Az utolsó kicsit kilóg, az már a Polgárháború nyitánya, közvetlen a lagosi robbanás után játszódik, s az elnök hivatalos nyilatkozatát is tartalmazza. A ScarJo bejátszóhoz hasonlóan a többi is tartalmaz nem látott szögekből jeleneteket, fotókat a filmekből, tudósítós, kézi kamerás stílusban.

Váratlan, hogy eddig nem érkezett 3. évad, de hivatalosan még nem hagyták abba. A Hangya után reménykedhettünk Pókember felvezetésben is, ám ennek hiányában 2017-et WHIH nélkül zártuk. A Végtelen háború előtt sem kaptunk semmit, de a Hangya és a Darázs kapcsán lehetne foglalkozni az itt tárgyaltak hatásával…

A család és az autósüldözés – Audi: The Chase
Nem, ez nem a következő Halálos iramban alcíme, hanem a folyton visszatérő Audi aktuális reklámja a Polgárháborúhoz, ami Bucky, Fekete Párduc, és a Kapitány üldözési jelenetének egy jelentéktelen, épp csak bevillanó autójába helyez el minket: ebből kiderül, hogy kik is utaztak abban a bizonyos „cameo-zó” családi négykarikásban…

Mit csinált Thor a Polgárháború alatt? – Taika Waititi és a Team Thor videók
Mint az ismert, Thor és Hulk hiányoztak a reptéri összecsapásból, hisz mindkettejük elhagyta a Földet az Ultron kora végén. Vagy mégsem? A Ragnarök rendezője ugyanis a forgatás elkezdése előtt kiélhette magát szeretett stílusában, az áldokumentumfilmben (Hétköznapi vámpírok ugye) és két párperces agymenésben adott betekintést az épp unatkozó Thor ausztráliai tartózkodásába, olyan ártalmatlannak tűnő easter egg-gekkel, amik bizony még jelenthetnek valamit az MCU későbbi alakulásában. Érdemes jól megvizsgálni a falra rajzolt kapcsolattérképet és összevetni a Comic-Con-os skrull hírekkel és Avengers 4 pletykákkal…

Az első részt a netre bocsájtva eresztették ki, a másodikhoz pedig hivatalosan meg kéne venni a Doctor Strange Blu-ray lemezét, így az kattintós lesz. Még a második kijövetele előtt felmerült, hogy Nagy Ervinnel le is szinkronizálják, azonban a projektről azóta nem sokat hallani, noha a szinkronok már elkészültek. Amennyiben kijön a magyar változat, a videók is kiegészülnek.

Repetáért katt ide (az már nem feliratos).

Dr. Strange rendel – Doctor Strange TV szpotok
Unjátok már a Polgárháborút? Igen? Akkor van egy rossz hírem: egy percnyi kraft még mindig van benne. Vigasztaljon az, hogy cserébe ez az MCU legkreatívabb TV- spotja, ami ahelyett, hogy újabb képkocákat szivárogtatna ki tárgyából, annak szarkasztikus humorú orvosát kérdezi ki az előző film sérüléseiről. Legyen az testi, vagy lelki.

A fenti poénkodáskor felvettek még egyet. Csak az a kérdés marad, hogy elképzeltétek-e már, milyen lenne az MCU, ha kutyák lennének a főszereplők. Ez adhat némi támpontot…

Negyedik évad, nyolc és feledik rész – A S.H.I.E.L.D. ügynökei: Slingshot
A S.H.I.E.L.D. ügynökei 2. és 3. évadában két meta minisorozatot kaptunk: hétről hétre követhettük a leakelő kettős ügynököt és a három akadémista sorsát, úgy, hogy a sorozatot se kellett különösebben ismerni hozzájuk. És ugye előbbi még egy jó kis csavart is tartogatott.

slingshotheader

Nos, ezúttal ez nincs így. Mindhárom válogatásból ez az egyetlen, amihez igazán szorosan nézni kell az alapanyagot, akik pedig követik, azok valószínűleg tudtak is róla. Akik nincsenek benne a történésekben, vagy még nem tartanak a 4. évadnál (hisz az még nem érkezett hazánkba), azok ezt a fejezetet nyugodtan átugorhatják. Akik nézik és kimaradt volna, azoknak ajánlott, akik pedig a szinkronra várnak, azok majd szúrják be a 4×8 után. Mert az egész lényegében egy kiegészítő rész az egyik legkedveltebb visszatérő főszereplésével (Yo-Yo az 5. évadra elő is lépett a main castba), flashbackként elmesélve.

Feliratos változatok erre: 1. rész, 2., 3., 4., 5., 6.

A Hazatérő egyéb kalandjai – Pókember: Hazatérés, NBA és Audi reklám
Nem bízták a véletlenre a Sonynál Tom Holland debütálását szóló filmjében, és bár meglepő módon nem volt hozzá WHIH híradó, azért két rövidfilmet így is összeraktak. Az első a Polgárháború és a Hazatérés között eltelő két hónap során játszódik. Négy hétig félperces reklámokként jöttek ki az aktuális NBA meccsek közben, majd az utolsó játékhéten lement az ötödik is, ami kombinálta az addigiakat a végsővel.

A két és fél perc arról szól, hogy Tony meg akarja hívni egyik kollégáját a kosárbajnokság legfontosabb meccse alatt tartandó házibulijára. Happy Steve-et gyorsan kiveri a fejéből, mert „még túl korai”, azonban Peter biztosan élvezné a dolgot (Tony is őt javasolta eredetileg). Persze NBA sztárok is cameoznak (meg Stan Lee), bár az MJ (Mary-Jane) utalást Michael Jordannel kellett volna elsütni…

A második rövid már a film után játszódik, bár ezt még nem tudtuk, mikor kijött. Peter épp azt a felvételt nézi, ahogy Flash apjának új Audi TT-jével bénázik a Hazatérés bálról elhajtva. A német márka ismét kitett magáért, reméljük egy hamar nem állnak le ezekkel a kreatív reklámokkal. Most épp Peterrel úgy szereztetik meg a jogsit, hogy közben megakadályozzon egy bankrablást és jól kihangsúlyozza a vezetést segítő berendezéseket az Audikban.

Beszáll a Netflix – Daredevil és Jessica Jones a 2. fázisból, Iron Fist és Defenders a 3.-ból
Szögezzük le: Netflix sorozat a 3. fázis ideje alatt eddig csak a Luke Cage és az Iron Fist első évadai jöttek ki, de mivel e sorok megjelenésekkor épp a nyakunkon van a Defenders, nem akartam szétválasztani a szolgáltató eddigi ide érdemes extráit. Ezek legtöbbször kimerülnek különböző motion poszterek, karakter artworkök, hangulatfestők, képregényesen rajzolt anyagok, vagy épp elég sajátos stílussal bíró montázsok formájában. Annyi van belőlük, hogy egy külön bejegyzést is össze lehetne kaparni, de mivel nincs bennük színészi játék (ha meg is jelennek, azt is csak a fotózásuk alatt: zöld hátteres néma másodpercekről beszélünk), így azokat innen kihagyom. Az MCU Wiki idevágó oldalain megtalálhatja, akit érdekel. Az egyetlen különlegesebb talán az, amikor Megtorló egy minigunt tart a kezében. Hasonló stílusban készült a Hangya és a Darázs forgatás bejelentője is. Csak az ötletesebb. 

Na de akkor ezután a nagy söprés után mik maradnak? Nos, a Daredevil 2. évadából és a Luke Cage-ből semmi, sőt a Fenegyerek 1. szezonjából is csak az utcai össznépi „poszter”, háttérben a Stark/Avengers toronnyal. Ez a látkép visszatérő helyszín a Netflix promócióiban. A hangalámondás miatt ez inkább teaser, de legalább az összes főszereplő fellelhető.

Darabszámra kétségkívül az MCU egyik – ha nem – a legjobb női karakterét látták el a legtöbb kiegészítő aprósággal. Az első három videó a sorozat előtt játszódik (és az egyikben visszatér az imént látott utca is), míg az utolsót már a sorozat közbe lehetne szúrni. David Tennant hangja ezt is inkább a klasszikus teaser irányába tereli.

2016-ot tehát átugorjuk és rátérünk idén tavaszra, a Vasökölre, ahol a Netflix komolyabban megpróbálta lekövetni a tágabb MCU ilyesfajta extráit. Készítettek egy Stark Expo-féle álreklámot Colleen dodzsójához, valamint a WHIH videók stílusában a New York Bulletin beszélgetett a Meachum testvérpárral. Mindkettő a sorozat előtt játszódik.

És persze az Oltalmazók sem maradhattak ki a buliból. Az Árhullám vírusvideókat utánozva jelentették be a megjelenés napját. Itt egy liftben látjuk a kvartettet, és mikor ez tudatosul Jessicában, gondoskodik róla, hogy ne maradjon így. A tradicionális folyosós bunyójelenet (amit a Deadpool is kiparodizált) után járunk, közvetlenül a 3. epizód zárósnittje után.

A legérdekesebbet a Comic-Conon kaptuk a Netflixtől, ahol a korábban mindig csak képeken, nyugdíjas rendőrként látott Stan Lee konkrétan végighajt az eddigi évadok 1-1 jelenetén, mint egy jó megfigyelő. Mindezt a pár évvel ezelőtti thanosos teaser zenéjére, rejtett Stark logóval és Kapitány pajzzsal és a végén beköszönő Megtorlóval. A kérdés adott: végre láthatjuk a feltűnni fizikailag is, vagy ezzel csak még jobban megerősítették A galaxis őrzői Vol. 2-es cameo-jának háttérjelentését? Fizikailag végül nem tűnt föl, de a teória még él…

Időzavarban – A galaxis őrzői Vol. 2.: VHS TV Shop és a Guardians Inferno videoklip

20258269 1518946551491084 8972910215707781967 n
S ha már Vol. 2.! Az egész válogatás ötlete a Hasselhoff klip bejelentésének volt köszönhető. De a Marvel nem tudta le ennyivel az időutazást és a Comic-Conra kihozott még egy, a VHS-érát idéző TV Shop-ot is, ami simán ott van az Oats Studios főzőműsorai színvonalán.

És akkor maga a klip. Ha Hoff nem lenne elég, végre megtudtuk kiket rejt az eddig ismeretlen kísérőzenekar, a The Sneepers. Az agymenést az együttes dobosa követte el (meg a filmet is), de ott van még a rejtett Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Michael Rooker, Sean Gunn, a Mantist alakító Pom Klementieff és a vokált éneklő Karen Gilian (Nebula) is. A Telefonember óta nem láttunk ekkora retrozenés, jó értelemben vett baromságot…

(A zene természetesen a filmről szól, ha még nem elég meta önmagában.)

És akkor itt tartunk most. A feliratokért ezúttal is a Feliratok.info és a Marvel Magyarország csapatának lehetünk hálásak. S hogy mit hoz a jövő?

Nos, John Watts beígérte nekünk az Amerika kapitányos iskolai oktatóvideókat (mind a 10-et!), de a Hazatérés korongján lesz egy bővített Peter vlog is a film elejéről. Biztosra vehetjük, hogy az Audi marketingesei törik a fejüket a következő magas minőségű reklámon, és a S.H.I.E.L.D. ügynökeit is bizonyára kísérni fogja valami, ha az utóbbi három szezonban is így volt. Aztán persze mindig simán bejöhet valami igazán váratlan, és tuti, valószínűleg fog is.

A bejegyzés ezekkel dagad majd idővel. Fogunk szólni, ha így lesz!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk M. Tóth Géza interjú - "'Aki nagy inspirációm a mai napig, az Bartók"
Következő cikk The Crown 2. évad előzetes - Folytatódik az egyik legdrágább sorozat