Az online junkie dilemmája: Netflix vs. HBO GO?


hbon

Egymásnak eresztettük az otthonülő filmrajongók és sorozatfüggők mennyországait. Melyik a jobb, az HBO GO vagy a Netflix? Miket lehet ott nézni, mit tudnak, és mindezt mennyi pénzért?

Ha ma Magyarországon megkérdeznénk 10 embert, 9 biztosan nem tudná, mit takar az SVOD rövidítés, és hasonló arányban válaszolnák azt, hogy inkább torrentről töltik le a filmjeiket, sorozataikat, mint legálisabb forrásból jutnának hozzá. A helyzet viszont az, hogy ma már havi pár ezer forintért több ezer órányi remek tartalomhoz juthatunk hozzá gyorsan és kényelmesen, a Subscription Video on Demand szolgáltatásoknak köszönhetően.

netflix streaming 3Az SVOD-t magyarra fordítani igen nehéz, nincs is igazi fogalom rá még itthon. A szolgáltatások lényege, hogy egy adott havi összegért cserébe a kínálatban elérhető összes filmet, sorozatot (és egyebet) korlátlanul (bármikor, bármennyi alkalommal) megnézhetjük. A legismertebb és legnagyobb ilyen szolgáltató a Netflix, aki tavaly év eleje óta már hazánkban is elérhető. A „műfaj” megteremtőjének legnagyobb konkurenciája pedig az HBO saját videótára, az HBO GO, amit már évek óta használhat bárki, aki előfizetett a csatornára. Rajtuk kívül ugyan vannak még kisebb és kevésbé releváns lehetőségek – 2016. decembere óta például már nálunk is van Amazon Prime, de az elérhető tartalom siralmasan kevés  –, ebben a cikkben a két nagyhatalmat fogjuk összehasonlítani. A kék sarokban a nagy öreg HBO, a piros sarokban pedig az új kihívó Netflix!

A legfontosabb szempont természetesen mindenki számára az elérhető tartalom mennyisége, azaz mennyi filmhez és sorozathoz kapunk hozzáférést a pénzünkért. A Netflix tavaly januári indulásakor mindenhol azt olvashattuk, hogy a kínálat meg sem közelíti az elvárható szintet, és nagyjából tizede érhető el annak, amit például az USA-ban kapnak a felhasználók. Azóta a helyzet nagyon is javult: nagyjából 2600-2800 film és sorozat került fel a magyar Netflixre, ami ugyan még mindig csak fele az amerikai 5600-nak, azért tegyük  hozzá, hogy például Németországban is „csak” 2800, Franciaországban pedig körülbelül 3000 cím érhető el. Sőt, bizonyos esetekben előrébb is járunk a tengeren túliaknál: a Breaking Bad spin-off sorozatának, a Better Call Saulnak nálunk már mindhárom évada nézhető, míg Észak-Amerikában csak az első kettő.
better call saul 14A mennyiségen túl a minőségre és változatosságra sem lehet panasz: a legendás klasszikusok (Keresztapa, Ragyogás, 2001: Űrodusszeia) és kultfilmek (Ponyvaregény, Mátrix, Nolan Batman trilógiája) mellett a mai igényeknek is megfelel a kínálat (Marvel filmek és sorozatok, Halálos Iramban 6, Philips Kapitány). Az HBO esetében talán kicsit kisebb a szórás, bár itt is vannak kihagyhatatlan alkotások (Star Wars 1-6 és Zsivány Egyes, Disney és Pixar filmek). Alapvető különbség általában, hogy az új kasszasikerek a mozis premier után pár hónappal először HBO-n jelennek meg, majd kis idő múlva átköltöznek a Netflixre. Sorozatok tekintetében a harc kiélezettebb, bár itt inkább a saját gyártású tartalmakról kell szót ejteni, hiszen ott csillogtatják meg igazán, mit tudnak a szolgáltatások.

Az HBO saját gyártású sorozatait senkinek nem kell bemutatni, aki valaha is nézett tévét: Maffiózók, Szex és New York, Trónok Harca, hogy csak a pár legsikeresebbet emeljük ki. Ezek azok a netflix herotartalmak, amelyek mindig is fenn lesznek HBO GO-n, és, ha van olyan, amelyik még nem ért véget, biztosak lehetünk benne, hogy az új részek is azonnal elérhetőek lesznek. Nem kérdés, hogy az HBO tette azzá a prémium sorozatgyártást, ami, így ebben a kategóriában biztosan remek szolgáltatást nyújt, és akkor még nem is beszéltünk a magyar sikerekről, mint az Aranyélet, vagy a Terápia. Azonban a Netflixet sem kell félteni: bár nincs akkora múltja, mint a konkurenciának, a Netflix Original sorozatok közül bőven vannak olyan alkotások, amelyek legalább annyira jók, mint az HBO alkotásai. A Stranger Things 8 résszel szerzett akkora rajongói tábort, amekkoráról egy közepes HBO-s sorozat csak álmodni merne, de van itt Orange is the New Black, kéthavonta Marvel-sorozat, és ne feledjük az utóbbi időben ismét címlapra kerülő House of Cards-ot sem. Ráadásul a Netflix nem áll le, irtózatos mennyiségű pénzt pumpál a saját filmjeibe és sorozataiba, elég csak egy pillantást vetni az elmúlt 6 napban feltöltött tartalmakra: 14 új cím került fel, amelyből 10 Netflix Original. Sőt, decemberben érkezik a Will Smith főszereplésével készült Bright, de jövőre esedékes a The Irishman is, amelyben Martin Scrorsese, Al Pacino és Robert de Niro is együtt dolgozik.

de niro scorsese

Magyarországon nem lehet elmenni szó nélkül a lokalizáció versenyszámáról sem, amelyet fölényesen az HBO nyerne meg. Szinte minden tartalomnál elérhető a magyar szinkron, a premier napján felkerülő sorozatoknál már van felirat, de például egy új Trónok Harca rész esetén is csak két hetet kell várni arra, hogy anyanyelvünkön hallhassuk, hogy Valar Morghulis. A Netflixnél ugyan már majdnem 150 cím van, ahol magyar feliratot találhatunk, ez még mindig csak a tartalom kb. 5%-a, ráadásul az új sorozatoknál hetekig kell várni arra, hogy legalább magyar felirat legyen. A szinkron pedig… Nos, jelenleg kilenc filmhez és sorozathoz van magyar hang, amelyből kettő egy 20 perces LEGO rövidfilm. Tegyük azért hozzá gyorsan, hogy a Netflix magyar indulásakor nulla magyar tartalom volt fent, szóval a folyamat elindult, de az eddig eltelt majdnem két év alatt egyelőre elég lassan őröltek a fogaskerekek. További előnye az HBO-nak, hogy az egész rendszer, a menüpontok, és a filmek címei is magyarul jelennek meg, míg a Netflixen minden angol.

HBO GO 1Ha már előkerült a tartalmak minősége, mindenképpen beszélni kell a technikai minőségükről is, ahol a Netflix kimagaslóan halad a korral. A lehető legszebb kép érdekében nyár óta már 4K-ban és HDR-ben is nézhetjük a kiválasztott tartalmakat, 5.1-es hanggal, egyszerre akár 4 képernyőn. Ehhez képest az HBO GO-n lévő tartalmak még HD-ban sem érhetők el, így a 4K HDR még elég távoli fantáziának tűnik. A Netflix felhasználói felülete nagyon felhasználóbarát, gyors és egyszerű, az HBO-nál gyakoribbak az akadások, nehézkesebb a navigálás és a felület kicsit nehezebben kezelhető. Bár az utóbbi időben pár felületen megújult a GO (számítógépről megnyitva az hbogo.hu-t például már az új felület fogad minket), nem lehet nem észrevenni, hogy az új kinézetet a „piros cég” ihlette. Az olyan apróságok, mint a stáblista „levágása”, a sorozatok intróinak átugrása pedig csak még inkább a Netflix felé görbítik a mérleg nyelvét.

A Netflix ráadásul hatalmas figyelmet fordít a perszonalizálásra is: hiába az IMDB egyik legmagasabbra értékelt filmje A Keresztapa, ha én a gengszteres filmeket és Al Pacino műveit mind lefelé mutató ujjacskával értékeltem és még egyetlen hetvenes évekbeli filmet sem néztem végig, a rendszer nem akarja mindenképpen megnézetni velem Coppola alkotását. Hatalmas előnye továbbá a Netflixnek, hogy rengeteg tartalomnál elérhető az offline letöltés lehetősége: ha hordozható eszközünkön rábökünk az ikonra, a film vagy sorozatepizód internetelérés nélkül is bármikor megtekinthető, így egy hosszabb várakozás, vagy külföldi utazás alkalmával is szórakozást nyújt. Nem igazán segít az HBO GO helyzetén az sem, hogy a perszonalizált tartalmakat és az offline filmnézést maga az HBO GO fejlesztési vezetője ígérte meg egy interjúban – mindezt tavaly februárban.

Ha szeretnénk összehasonlítani, hogy melyik szolgáltatást milyen eszközről érjük el, akkor is a Netflix diadalmaskodik: HBO GO ugyanis csak megadott (LG és Samsung) tévéken érhető el és a különböző tévé-okosító kütyük közül is nagyon kevésen található meg (az új Apple TV-re például ebben a hónapban jelent meg a natív applikáció, holott a készülék már több, mint két éve kapható). Ezzel szemben kis túlzással állítható, hogy a Netflix szinte mindenre elérhető, aminek van színes kijelzője és internetre lehet kötni. Nagy előnye ugyanis, hogy univerzális az applikáció: én itthon ugyanazt a Netflixet használom, és ugyanazt a szolgáltatást érem el, mint bárki más a világon, egyedül a megjelenített tartalom változik. Így, ha a magyar előfizetésemmel külföldre megyek, ott is használhatom a Netflixet, a különbség csak annyi, hogy az ottani kínálatból szemezgethetek. Ezzel szemben az HBO GO régiónként eltérő: hiába létezik például Xbox One-ra HBO GO applikáció, ha letöltöm, az amerikai szolgáltatáshoz akar csatlakozni, aminek eredménye egy „sajnáljuk, a szolgáltatás nem érhető el az Ön országában” hibaüzenet az eredménye.

Bár az összehasonlítás végét egyértelműen a Netflix nyerte meg, az HBO GO-nak van egy hatalmas előnye, mégpedig az ára. A Netflix legolcsóbb csomagja 8 euró havonta, ami nagyjából 2500 forintnak felel meg. Ezzel azonban csak egyetlen képernyőn, és csak SD minőségben (nem HD-ban) nézhetők a tartalmak. A HD-s, két képernyős csomag már 10 euró, a 4K-t és HDR-t is tartalmazó, 4 képernyős viszont már 12 euróba kerül, ami 3800 forint körüli összeg. Az HBO GO nemrég itthon is elérhetővé tette, hogy közvetlenül az HBO-nál, internetszolgáltató és hűségidő nélkül fizessünk elő a szolgáltatásra, ez 1990 forintba kerül, ami majdhogynem fele a legnagyobb Netflix csomagnak. Bizonyos esetekben azonban ennél olcsóbban is GO-zhatunk, a UPC-nél például bizonyos internet csomagok mellé 1500 forintért igényelhetünk hozzáférést.

A kérdésre tehát, hogy melyik a jobb, nincs egyértelmű válasz, a kérdés inkább az, hogy mi a fontos. Ha csak kipróbálni szeretnénk a szolgáltatásokat, mindkét cég egy hónap ingyen próbaidőszakot kínál, ami után könnyen eldönthető, hogy a piros, vagy a kék oldal felé húz inkább a szívünk.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Little Boy Blue 1. évad - kritika
Következő cikk Itt az új Wes Anderson mozi magyar feliratos előzetese!

2 hozzászólás

  1. […] sem biztosak a dolgukban, hogy egy hónapig ingyen kipróbálják mindkét videós oldalt. A hetediksor.hu filmes blog oldalán egy pécsi szerzőtől is olvashatunk a dilemmáról, aki szerint sincs […]

  2. […] a sorozatvilágnak ez a három részes brit miniszériának indult disztópia, ami mára a Netflix hatrészes évadokat produkáló kultuszművé nőtte ki magát, teljesen jogosan. A készítők […]