44 mém, a kapzsi Disney-ről – SZAVAZD meg, kit vásároljon még fel!


Összegyűjtöttük nektek a Disney felvásárlásai kapcsán született legjobb mémeket, kezdve a Star Warstól, a Marvelen át, egészen a 20th Century Foxig. Közben azt is megvizsgáltuk, hogy milyen jogi akadályok vétózhatják meg a tegnap bejelentett üzletet. Ha viszont megvalósul, akkor az milyen következményekkel járhat a többi stúdió számára. És akkor már arra is kíváncsiak vagyunk a cikk alján, hogy szerintetek kit vásároljon még fel a Miki egeres stúdió? Szavazzátok meg!

Ahogy arról tegnap beszámoltunk a Disney a 20th Century Fox felvásárlásával az évszázad médiaüzletét hozta tető alá, ezzel hivatalosan is a világ legnagyobb médiabirodalmává válva. Mindez alaposan átszabja majd a filmpiacot is, hiszen a Disney monopolhelyzetbe kerül a körülbelül immár 40%-ra becsült piaci részesedésével. Az üzlet lezárása, amely szerint a Fox News, a sportcsatornák és a Fox stúdiója a Murdoch család tulajdonában marad, várhatóan 18 hónapot vesz majd igénybe, mivel mindez az Egyesült Államok kormányának és az Európai Uniónak a szabályozási jóváhagyása alá tartozik.

Tehát mi történik, ha a Disney-Fox üzlet nem kap ilyen jóváhagyást? A megállapodás erre is kitér. A Disney beleegyezett abba, hogy a Fox-nak 2,5 milliárd dolláros felmondási összeget fizet, ha a fúziót blokkolja a kormányzati szabályozás. Abban is egyetértettek, hogy ha valamelyik fél önként, más okból kifolyólag vonul ki a megállapodásból, akkor 1,52 milliárd dollárt fizetnek a másiknak. Ki akadályozhatná meg az üzletet? Az Igazságügyi Minisztérium időnként tiltja a nagyvállalati összefonódásokat trösztellenes okok miatt, ami annyit tesz, hogy a monopolhelyzet kialakulásának megakadályozása érdekében megvétózhatják a folyamatban lévő egyesülést, ahogy azt tették tavaly az At&T esetében is, aki a Time Warnert szerette volna megkaparintani.

Egy biztos, ha zökkenőmentesen lezajlik a folyamat, akkor a Disney monopolhelyzetének köszönhetően a hollywoodi piac teljesen felborulhat, rémisztő belegondolni, hogy a kisebbségbe kerülő stúdiók miként tudnak majd túlélni egy ekkora médiabirodalommal szemben. Vegyük csak a mozifilmek 2020-as naptárját: egy nyáron érkezik három szuperhősfilm (két Marvel, egy Fox), valamint egy Pixar-film és az Indiana Jones franchise újraindítása, ezt követi ismét két szuperhősfilm (egy Disney és egy Fox), majd egy Disney animációs mese, és az év végén az Avatar 2. A riválisok számára ezzel szemben szinte lehetetlen érvényesülniük, lépéshátrányba kerülnek, hiszen alig marad időpont, amikor nem egy blockbusterrel kellene versenybe szállniuk. És akkor még a streaming szolgáltatókról, valamint a szórakoztató kiegészítők  és DVD piacának helyzetéről nem is beszéltünk.

Az internet népét is megihlette a tegnapi hír és szorgos mémgyártásba kezdtek, ezekből gyűjtöttük össze nektek a legjobbakat. A cikk alján pedig megszavazhatjátok, hogy a Disney legközelebb kit vásároljon fel. Esetleg minket? A világot? vagy talán a Netflixet?

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Még talpon az Oscar-versenyben a Testről és lélekről
Következő cikk Ilyen lenne, ha a Stranger Things 2. évada 20 dollárból készült volna