A Simpson család 14 megvalósult jóslata


20152F032F062Fdf2Fhomer.de01bMiután a Disney megvásárolta a 21th Century Fox nagy részét, és ezt természetesen A Simpson család már 1998-ban megjósolta, ideje volt összegyűjtenünk, hogy Matt Groeningék hány eseményt vetítettek előre a történelemből. Homérék alábbi 14 jövendölése még Nostradamust is alaposan kenterbe verik a háromszemű hallal, Trump megválasztásával vagy a lehallgatási botrány tűpontos történéseinek előrevetítésével. Bár csak a lottószámokat is meg tudnák mondani nekünk. Persze még milliónyi példa van az elsőre viccesnek tűnő sorozat, amúgy igen komoly és iskolai tananyagnak is felérő jövőbelátására, amikből ha tudtok még, akkor kommentben írjátok meg nekünk.

1. A háromszemű hal

Az egyik legvalószínűtlenebb jóslatok egyike a sorozat történetében, amikor is Bart az atomerőmű melletti folyóban fog egy radioaktív, háromszemű halat. 21 évvel később, 2011-ben Argentin halászok Córdoba közelében található erőmű melletti tartályában begyűjtöttek egy plusz szemmel megáldott halat. Blinky tehát életre kelt, íme:

kep 1

2. Sigfriedet és Royt megtámadja a saját tigrisük

A német származású bűvész duó paródiájában a mutatványokra idomított fehér tigrisük miután felidézi mit műveltek vele, megtámadja gazdáit. 10 évvel később, 2003-ban Royt valóban megtámadta ez egyik idomított albínó vadmacskája, aminek következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett. A Mantecore névre (nem)hallgató tigris 2014-ben pusztult el.

a7DQe3w 700b

Aki kísérti a sorsot…:

3. A meghibásodott szavazógép

2008-ban mutatták be azt az epizódot, amiben Homér, mint elkötelezett Barack Obama szavazó hiába próbál kedvenc elnökjelöltjére voksolni a masina folyamatosan a republikánus John McCain számára írja jóvá a kattintást (akár többet is). Négy évvel a mókás jelenet után, az elnökválasztásokat követően egy szavazógépet ki kellett cserélni, ugyanis a szavazatot csakis Obama akkori ellenfelére, Mitt Romney-ra volt hajlandó elfogadni.

President Fraud GIF - Find & Share on GIPHY

4. A Higgs-bozon egyenlet felfedezése

Az 1998 szeptemberében leadott részben Homér egy egyenletet ír fel egy táblára, amiről nemrégiben kiderült, hogy az elsőre tökfilkónak tűnő fánkimádó majdnem leírta a Higgs-boson részecske tömegét. A Simpson család és a matematikai titkok című könyv szerzője, Simon Singh szerint ha a táblára felírt képletet kiszámoljuk, akkor csak egy kicsivel eltérő eredmény jön ki, mint amekkora a részecske valódi tömegének felel meg.

A fizikusok egyébként 2013-ben fedezték fel a Higgs-boson részecskéjének bizonyítékát egy 13 milliárd dolláros kísérlet során. Elég lett volna csak Homérral konzultálni erről.

5. Az Ebola-járvány kitörése

Bár ebben az esetben a sorozattal való kapcsolat igen csekély, sőt mondhatnánk, hogy belemagyarázás vagy a véletlen műve, de akik már ennyi mindent előre láttak, nem hinnénk, hogy mindez puszta véletlen lenne. Marge azt javasolja az ágyban fekvő Bartnak, hogy olvasson egy könyvet, a The Ebola virus outbreak-et. 1997-ben az Ebola még kevésbé ivódott be a köztudatba, és miközben elsőre mindez csak egy elgondolkodtató gegnek tűnik, 2014-ben Afrikában a vírus elterjedésével az emberiség modern történelmének legsúlyosabb járványa tört ki. És persze a koronavírust is előre jelezték…

 

6. A videótelefonálás

A jövőben játszódó rész egyik előrejelzése volt, amikor Marge Lisával beszélget egy képernyőn keresztül, ami 1995-ben nagyon is sci-fi szerűnek tűnt, ma viszont már hétköznapi tevékenységnek számít.

Cartoon Conspiracy GIF - Find & Share on GIPHY

7. A lehallgatási botrány

A Simpsonék első filmváltozatában beleshetünk az NSA központjába, ahol a telefonjuk lehallgatásával igyekeznek előkeríteni a kupolából megszökött családot. 2014-ben Edward Snowden szivárogtatásának köszönhetően kiderült az NSA-ről, hogy ezt a módszert a valós életben is alkalmazták.

8. A FIFA korrupciós botránya

Ebben az esetben már az is rémisztő, hogy a fikció és a valóság között csupán 1 évnyi volt az eltérés, amikor is a világ football hatóságának vezetőit több évtizedes korrupció miatt előállították. A 2014-es epizód előre megjósolta mindezt és még arra is volt idejük, hogy látnokként a 2014-es Brazíliában megrendezett világbajnokság győztesének, Németországnak a nevét is előre megmondják.

a6VP9O2 700b

9. A Nobel-díj nyertese

A 2010-es epizódban Milhouse már előre jelezte, hogy Bengt Holmström valamikor (vagyis 2016-ban) közgazdasági Nobel-díjat nyer. Mondanunk sem kell, amit Simpsonék megmondanak az előbb vagy utóbb (itt utóbb) úgy is fog történni.

10. Lady Gaga showja a Super Bowl félidejében

Öt évvel azelőtt, hogy az énekesnő a világ legnagyobb figyelmével rendelkező mérkőzésének félidején rendezett showjában leereszkedett volna a stadion tetejéről, 2012-ben, Springfieldben szikrázó melltartóval már megcsinálta.

1280 lady gaga simpsons flying

11. Európa legmagasabb épülete

A hegyes felhőkarcoló, amely a Big Bang digitális változatának (vajon ez is megvalósul a sorozatból?) hátterében figyelhető meg az 1995-ben bemutatott részben csak 2009-ben kezdett el épülni. A Shard névre keresztelt építmény nemcsak majdnem ugyan ott helyezkedik el, mint az animációban, de még a formája és az 1000 láb magassága is stimmel.

torony

12. Donald Trump elnöksége

Hihetetlen, de A Simpson család készítői képesek voltak azt is előre megmondani, amit senki más sem hitt volna, vagyis a Fehér Ház jelenlegi lakóját. Ebben a részben Bart felnőttkori énjét követjük végig, amikor is kiderül, hogy Lisa az USA elnöke, de csak azt követően vált azzá, miután a korábbi elnök, Trump költségvetési válságot idézett elő. Ezt az akkor még nevetségesnek tűnő lehetőséget 2000-ben mutatták be.

GIF by Quartz - Find & Share on GIPHY

13. Görögország adóssága

Homér miközben felcsap híradósnak, a szalaghírek között megjelenik egy akkor még viccesnek titulált felirat: “Európa felrakta Görögországot az Ebay-re”. Három évvel később Görögország visszautasította a Nemzetközi Valutaalapot, aminek következtében gazdasági válság alakult ki.

a6VP9O2 700b 1

14. Problémás automata szövegjavító a telefonokban

Egy bűnöző arra kéri Homért, hogy jegyezze fel neki a következő tartalmas elfoglaltságot: “Megverni Martint”, nehogy elfelejtse. A kérésnek eleget téve be is gépeli mindezt az almás logóval ellátott telefonjába, csakhogy félregépel, majd az asszisztens “Edd meg Marthat”-ra javítja. Ez a jelenet ijesztette meg az Iphone IOS rendszerének tervezési igazgatóját, Nitin Ganatrat, aki ezt a geget felhasználva emelte ki az Iphone telefonok kialakításának legfontosabb elemét, a billentyűzetet.

Translate The Simpsons GIF - Find & Share on GIPHY

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Sicario folytatásának előzetese
Következő cikk Így reagálnak a macskák a Stranger Things 2. évadára

1 Comment

  1. 2023. november 13. hétfő

    […] források: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5, […]