11 dolog, amit a Star Wars elleshetne a modern orvosi technológiákból


star wars 1

Star Wars: Orvoslás a galaxisban

Senki nem kételkedhet benne, hogy lelkes Star Wars-rajongó vagyok. Van egy legóból épített Ezeréves Sólymom, sőt, Halálcsillagom is otthon. Azonban az orvostudomány jövőkutatójaként – szakmai ártalom – látom azt is, milyen orvosi technikákat alkalmaztak az egyes epizódokban.

Napjaink digitális egészségügyi innovációi olyan lenyűgözőek, hogy tökéletesíthetnék még a futurisztikus, fénykardokban és űrutazásban gazdag Csillagok háborúja-univerzumot is. Tartottam egy maratont a 7 epizódból, hogy elcsípjem a 11 legérdekesebb technológiát, mellyel mi már rendelkezünk, ám a Star Wars még nem. Ezek pedig a következők.

r2d21.) Miért nem gyógyulnak azonnal a sebek?

A legszembetűnőbb felfedezésem az volt, hogy noha a lézerpisztoly a Star Wars legáltalánosabb fegyvere, ebben a világban nincs azonnali sebgyógyulás, noha ma már van erre lehetőség. A 2015 decemberében bejelentett szivacsos fecskendőt úgy tervezték, hogy másodpercek alatt bezárja a tátongó lőtt sebeket.

2.) Hol vannak a plasztikai sebészek?

A klónok támadása és A Sithek bosszúja között Anakin Skywalker valahogy szerez egy heget a jobb szeme fölé. Amikor a sérülés feltűnik A Sithek bosszújában, nem kapunk magyarázatot arra vonatkozóan, hogy hogyan került oda. Ha Anakin felkereshetett volna egy plasztikai sebészt, az ilyen jellegű bőrfelületi probléma könnyedén kiküszöbölhető lett volna.

3.) Miért nem érzéstelenítenek a robotok?

Még mindig a 3. epizódnál járunk, amikor is Anakin megég és elveszíti lábait, és a robot-sebészek dolgoznak rajta – miközben ő irtózatos fájdalmakat él át. Nem tudtam napirendre térni afölött, hogy miért. Nem volt fájdalomcsillapítójuk, nem ismerték az érzéstelenítést? Miért nem alkalmaztak hideg folyadékterápiát az égett szöveten? Ráadásul a maszkot akkor helyezték rá, mikor a bőr még mindig nem volt alkalmas érintésre, sem ellenálló a fertőzésekkel szemben.Star Wars Robot Surgeons4.) Hogyhogy nem ismerik az ételszkennereket?

Az 1. rész nyitójelenetében Qui-Gon Jinn Jedi Mester és tanítványa, Obi-Wan Kenobi megisszák, amit a droid hoz nekik anélkül, hogy pontosan ellenőrizték volna, mit is tartalmaz a folyadék. Az ételszkennerek, mint például a Tellspec vagy a SCiO nagy lehetőséget rejtenek magukban, és a következő években kerülnek piaci forgalomba. Ezek az eszközök megmondják nekünk, mi van a tányérunkon: hány gramm cukor van egy cikkely gyümölcsben, vagy hogy épp mennyi az italunk alkoholtartalma.

5.) Miért nem használnak biomarkereket vérvizsgálathoz?

Ha a midikloriánok, vagyis azok a mikroorganizmusok, amelyek minden élő sejtben megtalálhatóak, és kommunikálnak az Erővel, a vérünkben vannak, és kézi eszközökkel könnyen mérhetők (az 1. rész tanúsága szerint), miért nincsenek még egyértelmű, vérben alkalmazható biológiai jelzőanyagok, amelyekkel az embereket át lehetne vizsgálni és egyértelműen megállapítani róluk, hogy Padavan lehet-e belőlük?episode 16.) Hol vannak a szupergyors orvosi eszközök?

Anakin az anyját egy nagyon gyors jármű segítségével találja meg, de amikor odaér, édesanyja pedig haldoklik, miért nincs módja orvosi segítségért rohanni, vagy legalább egy olyan kézi diagnosztikai eszközt használni, mely azonnal megmutatná, mi a teendő?

7.) És hová tűntek a szuperszámítógépek?

A 4. epizódban Han Solo azt mondja: néhány percet vesz igénybe, hogy megkapja a navigációs számítógép koordinátáit a gyorsabb űrutazás érdekében. Vannak olyan mestersége intelligenciával és szabad akarattal felruházott robotok, mint R2D2, és olyan robot-bábák, mint a 3. részben; és eközben nincsenek okos AI-rendszerek az űrhajók fedélzetén? Szerintem az IBM Watson névre hallgató mesterséges intelligencia algoritmusa könnyedén navigálhatná az Ezeréves Sólymot milliószor gyorsabban is.

6489735eb70064afb792566423e80b9c

8.) Nem csípik az okosruhákat?

A Birodalom visszavágban Luke majdnem halálra fagy Hoth jeges bolygóján. Mindennapos eszköz a legmodernebb űrhajó, de senki nem használ okosruhát, hogy melegben és biztonságban tartsa magát? Gyanítom, hogy csupán arról van szó, hogy nem szerethetik ezeket – mert azt nehezen tudom elhinni, hogy ez az innováció ismeretlen a számukra. A HexoSkin már kifejlesztett egy olyan fölsőt, amelynek szenzorai a pulzusszámot, a légzést, a lépésszámot, a sebességet és az elégetett kalóriákat is mérik. A londoni székhelyű D30 tavaly egy intelligens anyagot vezetett be. Ez fantasztikus lökéscsillapítási és ütközésvédelmi képességekkel bír, amelyek miatt tökéletesen megfelelő szinte minden sporthoz.empire strikes9.) Egy művégtag-startup bomlasztotta a Galaxis egységét?

Hogy Luke karja nem vérzett, amikor Darth Vader levágta a kezét, bármennyire is képes egy fénykard szétégetni a bőrt és a szöveteket, az csak egy dolog – de Luke robotkeze a 6. részben sokkal életszerűbbnek tűnik, mint Anakin fémes művégtagja a 2. epizódban. Szerintem időközben egy protéziseket forgalmazó startup tehetett keresztbe a galaxis iparának. Még néhány év, és az Organovo a 3D-s bioprintereivel valóban kinyomtathatta volna az igazi bőrszövetet.

Mechno arm ESB

10.) A rohamosztagosok komoly klónozási problémákkal küzdenek?

A 2. epizód rohamosztagosait Jango Fett fejvadászból klónozták, és egy az egyben úgy is néztek ki. De ez nem jelenti azt, hogy pontosan ugyanazzal a fenotípussal és egyénileg jellemző vonásokkal kellene rendelkezniük felnőttkorukban is. A genetika betárazza a fegyvert, az életmód húzza a ravaszt – azaz még akkor is, ha két ember pontosan ugyanazzal a genetikai háttérrel bír, annak az esélye, hogy fizikailag teljesen egyformák legyenek, nagyon csekély. Elég csak olyan ikreket megnézni, akik különböző környezetben nőttek fel.

11.) A Galaxisban enyhébbek a hibernációból való visszatérés tünetei?

Végül, amikor Han Solo felébred a szénfagyasztásból, valójában sokkal pocsékabbul kellene éreznie magát, mint ahogy a képernyőn teszi. Normál esetben a tünetek között lenne a durva hányás, a dehidráció, erős fejfájás és még ennél is több minden. Lehet, hogy Hannak pusztán szerencséje volt azzal, hogy „csak” átmenetileg elveszítette a látását.

han soloAzért ismerjük el…

Van néhány jó ötlet is, meg kell hagyni. Az 1. epizód víz alatti jeleneteiben Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi olyan eszközöket viselnek a szájukon, amelyek lehetővé teszik a vízben való lélegzést. Amikor Padmé életet ad Leiának és Luke-nak a 3. epizódban, a filmben egy furcsa formájú, meglehetősen futurisztikus szülőágyat és egy mesterséges intelligenciával bíró robot-bábát látunk, aki végigkíséri az egész folyamatot.

Ha újra megnézzük az epizódokat, és nyitva tartjuk a szemünket, akkor akár még több lehetőséget is fölfedezhetünk arra, hogy a mi világunk segíteni tudja Rey, Luke és Han Solo univerzumát. Addig én továbbra is megmaradok rajongónak, elmerülök a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történetben, és árgus szemekkel figyelem, milyen futurisztikus orvosi megoldásokat hoznak majd az újabb epizódok.

Forrás: http://medicalfuturist.com/

És az a számtalan csonkolás…

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Szaúd-Arábiában 35 év után Az Emoji-filmet láthatták először
Következő cikk 68 lepedő - kritika