11 híres rendező, aki visszautasított egy Star Wars-filmet


 

iPiccy collage 1 A büszke szülő, George Lucas mellett Irvin Kershner, Richard Marquand, J. J. Abrams (ő vissza is térhetett), Rian Johnson is rendezett Star Wars-filmet. Ugyanakkor mellettük egy tucatnyi név felbukkant még, akik végül lemondtak a megtisztelő lehetőségről.
Elsőre furán hangzik mindez, hiszen ki ne akarná a nevét adni a világ legismertebb  mozi szériájához, ami évtizedek óta izzásban tartja a közönségét? Például David Lynch, Brad Bird vagy Neill Blomkamp, akik vagy a rajongóktól való félelem vagy a franchise által megszabott, kreativitásukat beszabályozó keretek miatt utasították vissza a kihagyhatatlannak tűnő lehetőséget.
Ki tudja, mi lett volna, ha a listánkban szereplő 11 rendező mégis csatlakozott volna a Star Wars univerzumhoz (persze azóta volt olyan, aki megtört), vajon mennyiben térne el az általunk ismerttől. Talán rosszabb vagy jobb lenne? Ez már sosem derül ki, addig is íme a veretes társaság, akik kihagyták az űrkalandot.

Brad Bird Featured

Brad Bird

Brad Bird egyike volt azoknak, kinek felmerült a neve Az ébredő Erő rendezésének kapcsán. Ez nem meglepő a Disney részéről, hiszen Bird a Hihetetlen család és a L’ecsó animációs filmek sikereivel elnyerte a stúdió bizalmát, viszont inkább úgy döntött, hogy a Holnapolisznak szenteli a figyelmét, és így passzolta a lehetőséget.

neill blomkamp reddit ama 00

Neill Blomkamp

A District 9 sci-fivel a figyelmet magára irányító rendező Simon Kinberggel dolgozott az Elysiumon, amikor megkérdezte tőle, hogy érdekli-e majd Az ébredő Erő későbbi levezénylése. Blomkamp a Wirednek árulta el, hogy az Elysiumhoz hasonlóan a következő filmjét is kis költségvetésűként képzelte el. Az is közrejátszott a visszautasításában, hogy még mindig ragaszkodott a saját ötleteinek vászonra viteléhez, ami egy ilyen szeretett franchise esetében, amifelé eleve hatalmas elvárásokat támasztanak a nézők részéről,  szinte lehetetlen küldetésnek bizonyult volna.

David Cronenberg portrait 014 1

David Cronenberg

“Kaptam egy telefonhívást, és megkérdezték, hogy érdekelne-e a Star Wars egyik folytatásának a megrendezése.” – mondta Cronenberg a The Hollwood Reporternek. De ahelyett, hogy a Lucas által felajánlott A jedi visszatér epizódra hatalmas lelkesedés közepette igent mondott volna, inkább a Videodrome fantasyt hozta tető alá.

david fincher

David Fincher

Fincher 2012-ben találkozott a Lucasfilm elnökével, Kathleen Kennedyvel, hogy megvitassák Az ébredő Erő irányítását. A megbeszélés nem sikerülhetett túl jól, mert a direktor nem tudta utána megmondani, mi lesz az egészből. Végül tudjuk, hogy J. J. Abrams lett a befutó (aki a IX. részt is megrendezte). Miközben Finchert kétségek gyötörték, hogy mit szólnak majd a fanok, ha egy A Birodalom visszavághoz hasonló filmet készítene, végül Abrams gondolkodás nélkül  elhessegette azt a sötét verziót, és kvázi összehozta az Egy új remény remake-jét.

Ron Howard

Ron Howard

George Lucas eredeti tervei alapján a Baljós árnyakat csak a háttérből irányította volna, míg a rendezői székbe Ron Howardot képzelte el. “Azt mondta beszélt erről Robert Zemeckisszel és Steven Spielberggel is. A harmadik voltam, aki képbe került a projekt kapcsán. Mindhárman ugyanazt mondtuk Lucasnak: Ezt neked kell megtenned!” Egy későbbi díjátadón Howard azt nyilatkozta, hogy valójában senki sem akarta ezt a filmet megrendezni, mert bár nagy megtiszteltetés lett volna, de egyben túlságosan ijesztő is.
A direktor azóta legyőzte a félelmét és a Han Solo spinoff film élén ő váltotta Phil Hall és Christopher Miller rendezőket, akiktől a Disney kreatív nézeteltérésekre hivatkozva vált meg. Bár anyagilag végül a Solo: Egy Star Wars-történet lett a franchise legkevesebb pénzt termelő darabja, de ez korántsem azt jelenti, hogy a leggyengébb is.

kersh vader ob 1

 Irvin Kershner

A messzi-messzi galaxis régi motorosának számító Kershner, aki a mai napig legjobbnak tartott A Birodalom visszavágot rendezte meg, a trilógia befejező részét is levezényelhette volna. Az ajánlatot azért utasította vissza, mert A birodalom visszavág 2 év és 9 hónapig tartó munkálatai rengeteg energiáját felemésztették, amit egy kerek egész élményként írt le, így úgy érezte ideje volt maga mögött hagyni a Skywalkerek történetét.

lynchmain

David Lynch

“Találkoztam George Lucasszal, aki felajánlotta nekem a Star Wars harmadik részének (A jedi visszatér) megrendezését. De soha sem rajongtam a sci-fi műfajáért, szeretem az egyes alkotórészeit, de más műfajokkal kombinálva. Nyilvánvaló volt számomra, hogy a Star Wars teljes egészében  George dolga volt.”

Lynch-et ekkoriban Az elefántemberért jelölték a legjobb rendezőnek Oscar-díjára, de ahelyett, hogy befejezte volna a kultikus űroperát, inkább megrendezte a Dűne kultikus adaptációját, és hát abból sem jött túl jól ki.

guillermo del toro

Guillermo del Toro

A Lucasfilm A Faun labirintusa rendezőjét is szerette volna megnyerni Az ébredő Erő fedélzetére, de del Toro kénytelen volt visszautasítani, mivel ekkora már ki sem látszott a jövőbeni produkciók halmából. ” Nagyon jól esett, hogy megkérdeztétek tőlem, de hiszed, vagy sem, nagyon elfoglalt vagyok.” – mondta a rendező.

tokeletes

Steven Spielberg

Spielberg többször is közel került egy Star Wars-film irányításához. Lucas első választása volt A Jedi visszatérhez Spielberg, aki viszont nem vállalhatta el, a Directors Guild of America bekavart. Később Spielberg érdeklődött az előzménytrilógiák iránt is, de talán a korábbi miatt Lucas nem bízta rá egyik részt sem.

“Megkérdeztem tőle (Lucastól). De 15 évvel ezelőtt nem engedte, hogy megcsináljam, persze megértem, hiszen a Star Wars az ő gyermeke. Ez az ő kézlenyomata, amit nem volt hajlandó megosztani velem.”

maxresdefault 1Matthew Vaughn

A HA/VER rendezője, Matthew Vaughn az X-Men: Az elsők mutánskalandjával elnyerte a kritikusok elismerését is. A Lucasarts azután környékezte meg a direktort, hogy Brad Bird inkább a Holnapoliszt választotta Az ébredő Erő helyett. Vaughn viszont teljesen más irányvonalat szeretett volna, így túl sok kreatív különbségbe ütközött a Disney-vel éppen újjászületőben lévő franchise kapcsán, így végül nem vállalta.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Terápia 3. évad - kritika
Következő cikk Ilyenek voltak fiatalon a Star Wars szereplői