A káprázatos Mrs. Maisel 1. évad – kritika


DSC03955.ARW

mrs maiselThe Marvelous Mrs. Maisel, készítő: Amy Sherman-Palladino, szereplők: Rachel Brosnahan, Alex Borstein, Michael Zegen, amerikai vígjáték és drámasorozat, 57 perc, 1. évad, 2017- 

A Gilmore Girls alkotójának 2017-es sorozata egy olyan zsidó háziasszonyról szól, aki stand-up fellépésekkel szórakoztatja az ’50-es évek füstös kocsmáiban a közönséget. Idén jön a második évad, amire biztosan befizetünk, mert az első teljesen meggyőzött minket a sziporkázó hangulattal, a Reklámőrültek precizitásával felérő korrajzzal és a Kártyavárból ismerős, iszonyatosan elragadó Rachel Brosnahannel a főszerepben.

marvelous mrs maisel

Az Amazon egyből két évadot engedett meg magának a A káprázatos Mrs. Maiselből, ami két Golden Globe-díjat már a magáénak tudhat. A fiatal Midge, egy Upper West side-i tökéletes háziasszony, aki a tökéletes zsidó életét éli, a tökéletes két gyerekével és a tökéletes férjével, aki stand up komikus szeretne lenni. Midge egy okos, szép, vicces és élettel teli nő, aki mindenben támogatja férjét, aki azonban félrelép a titkárnővel és egyik napról a másikra otthagyja a családját. Midge tökéletes élete egy pillanat alatt darabjaira hullik, ami miatt rögtön megbont egy üveg bort és idegből felmegy arra a színpadra, ahol férje igyekezett magának karriert építeni és improvizál egy olyan stand up show-t az unott közönségnek, amire egyből fel is figyel a kocsma egyik dolgozója és eldönti, hogy a lány ügynöke lesz. Ez persze az ötvenes években lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hiszen ebben időben a humor-ipart a férfiak uralják és a nőknek az a dolguk, hogy háziasszonyok legyenek, anyák, szépek és gondoskodóak. Midge-nek fel sem tűnik mennyire jó abban, amit csinál, hiszen ő nem tett mást, csak cinikusan, idegből kiöntötte a problémáit egy mikrofonba.the marvelous mrs maisel amazon studiosA sorozat arról fog szólni, hogy a főszereplő hogyan tör utat magának ebben a korban, hogyan kommunikálja ezt a családjával, mennyi útvesztőben kell megrekednie ebben a bizniszben, hogy karriert építhessen és hogy meg tudja e menteni az egy perc alatt porrá égett házasságát. Klasszik dramedy-nek is elmenne, de szokatlan a sorozat hosszúsága, hiszen majdnem egy órás részekkel dolgozik. Azonban ezt szerencsére nem azzal töltik ki, hogy előre megírt stand-up fellépéseket kelljen néznünk, abból kevés van és ez a sorozat előnyére szolgál.mrs maisel 001Rachel Brosnahan tényleg sziporkázik ebben a szerepben, megtölt minden teret, ráadásul folyamatosak és rettenet pörgősek a párbeszédek, amitől egy pillanatra sem áll meg a sorozat és a pazar, nagyon fülbemászó dallamok miatt végig játékos ízt ad az egésznek. Ráadásul nem sajnálták az energiát arra, hogy iszonyat álomszerű díszletebe öltöztessenek minden apró részletet. Az hagyján, hogy a ruhák, a bútorok, az utcák, a kocsmák, a frizurák mind meseszerűen korhűek, de nagyon élesen érezni az adott kor tüneteit is. Főleg a női részről, kicsit feministábban, de mégsem erőszakosan megfogva a gyeplőt, aminek hála látjuk, hogy milyen társadalmi és személyes elvárások voltak akkoriban a nőkkel szemben. Emellett a sorozat egy zsidó családról szól, amivel még egy kulturális témát járnak körbe nagyon precízen, de mégis viccesen reagálva annak jellemzőire.

A káprázatos Mrs. Maisel nagyon könnyed, de mégis képes drámát gyúrni a történetébe, ami bár annyira könnyen nem akad meg a torokban, de sokat segít a folyamatos építkezésben. A folyton zsizsegő Midge egy pillanatra sem lesz irritáló vagy idegesítő, de mégis nagyon erőteljes és elragadó jelenség marad végig. Talán a mellékszereplők lettek kicsit bárgyúbbak – vagy csak képtelenek érvényesülni a főszereplő mellett – és nekik is jó gegek vannak írva, de általában minden vicces jelenetük ugyanarra a sémára épül.
Baromi jó hangulatú sorozat lett, amin adja magától, hogy mosolyogjunk, miközben nem győzzük kapkodni a fejünket a szövegétől és kicsit felpörgeti a nézőit is. Bár a stand up téma nem a legvonzóbb minden réteg számára és nem véletlenül kezelik sokan fenntartásokkal, de itt tényleg sikerült a főszereplő élethelyzetén hagyni a hangsúlyt és nem az erőltetett poénokon.8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Dán sorozat a Netflixnek, amit megint nagyon várunk
Következő cikk Taxi 5 előzetes és a Krokodil Dundee fia reklámkampány sztárparádéja