Making a Murderer 1. évad – kritika


landscape 1496604817 making a murderer mainMaking a Murderer, készítők: Laura Ricciardi, Moira Demos, amerikai dokumentumfilm, 60 perc, 1 évad, 2015- 

A négy Emmy-díjas Netflix doku-sorozatot 10 éven keresztül forgatták. Legalább annyira kemény és sokkoló, mint az HBO-s The Jinx. Steven Avery története ez, az igazi, egyszerű white trash emberé, akit 18 év után engedtek szabadon a börtönből, miután kiderült, hogy téves bizonyítékok alapján ítélték el. Az igazi pokoljárása azonban csak a szabadulása után kezdődött. A Making a Murderer hatalmas botrányt keltett és úgy ahogy van megkérdőjelezte az igazságszolgáltatás egész rendszerét.

Annyira hihetetlen és megdöbbentő az Making a Murderer története, hogy szabályosan kiszárad tőle az ember szája. A legtöbb jelenet a tárgyalóteremben játszódik, amiket azért félelmetes végignézni, mert annyi ilyen helyszínen jártunk már különféle filmekben és sorozatokban, hogy folyamatosan emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy amit most nézünk, az bizony tényleg megtörtént egy emberrel. A készítők egyike maga is ügyvéd volt, így nagyon értett hozzá, hogy milyen fontos pontjait tálalja a nézőnek abból a 10 évből, amíg a forgatás tartott. Rengeteg archív felvételt vágtak be, de baromi nehéz azt mondani a sorozatra, hogy hatásvadász lett volna, mert annyira súlyos az alapsztori, hogy az már önmagában is sokkol. Szokták mondani, hogy a legjobb történeteket az élet írja, de itt rendesen hátborzongató a legjobb jelzőt használni, hiszen azt nézhetjük végig 10 részben, hogy hogyan vették el egy ember egész életét.

MV5BZDc1ZjhjNGQtMzQ2YS00MTg4LWJiODgtZTliZWU5MzcwOTkyXkEyXkFqcGdeQXVyNzQ1NjgzOTA@. V1A főszereplő Steven Avery, a klasszikus vidéki, Wisconsinban élő white trash fickó, aki egy autótelepet üzemeltető család gyermeke. Nehéz volna azt mondani rá, hogy ártatlan, volt is pár összetűzése a hatósággal és a legnagyobbat valószínűleg ott hibázta, amikor fegyvert fogott az egyik rokonára, aki a helyi seriffhelyettes felesége volt. Gyilkos azonban semmiképpen nem volt, ez az eset viszont teljesen megágyazott annak, hogy enyhén szólva rossz viszonyt ápoljon a rendőrökkel. Aztán egyik nap futótűzként terjedt a hír, hogy egy nőt megerőszakoltak és brutálisan összevertek. A hatóságok a 23 éves Avery-t vették elő és le is tartóztatták. A társadalmat nem volt nehéz meggyőzni arról, hogy Avery követte el az esetet, de a hatóság erre még azzal is rásegített, hogy a fantomképnél már alapból őt rajzolták le és a később felépült, de teljesen összezavarodott áldozatot is meggyőzték arról, hogy Avery-t vádolja meg. A férfit könnyedén el is ítélték, a családja azonban végig kitartott ártatlansága mellett. Közben még az igazi tettes is fel akarta adni magát, de a helyi rendőrök inkább eltusolták az ügyet. Hosszú évekkel később sikerült elérnie az Avery családnak, hogy fiuk ügyét nyomozzák újra és hála a DNS vizsgálatok fejlődésének, hamar kiderült, hogy a tettes valóban nem Steven Avery volt. 2003-ban ki is engedték, eddigre azonban 18 hosszú évet ült ártatlanul a börtönben.

Ez az ügy azonban még csak a sorozat első epizódja. A java ugyanis ezután kezdődött. Steven Avery természetesen kártérítést követelt a tőle elvett majd két évtizedért és az ügyvédei javaslatára 36 millió dollárra tartott igényt, aminek egy részét a seriffhivatal vezetőinek kellett volna kipengetnie. Itt jött aztán az, amire tényleg senki nem számított. Eltűnt egy fiatal lány a városban, akit utoljára pont az Avery birtokon láttak. A rendőrség brutális erőkkel kezdett nyomozásba, nagyon szokatlan módszerekkel, de az eredmény az lett, hogy végül megvádolták Steven Avery-t a gyilkossággal. Az az ember, akit ők ítéltek el 18 évre tévesen, most megint ugyanabban a helyzetben találta magát: Ő állítja, hogy ártatlan, a bilincs azonban mégis a csuklóján van. Avery végül elfogadta az első alkut, amit a kártérítésére kapott, egy nevetségesen alacsony összeget, ami viszont pont elég volt ahhoz, hogy két bitang jó és lelkiismeretes ügyvédet béreljen föl.

Elsőre még a néző is abban a hitben van, hogy itt tényleg nem lehet más a tettes, csakis Avery, akire minden bizonyíték mutat. Az ügyvédek azonban megérték a pénzüket, olyan nyomozásba kezdtek és olyan részletesen vizsgáltak meg minden bizonyítékot, hogy a korrupció, ami a rendőrök homlokába van égetve, üvölt a képernyőről. Innentől aztán főleg a tárgyalóteremben játszódik a sorozat és olyan feszült bírósági jeleneteket kapunk, hogy nem hiszünk a szemünknek. Minden rész végén azt érezzük, hogy egy brutál cliffhangerrel van dolgunk, amikor újra és újra emlékeztetni kell magunkat, hogy ez valóban megtörtént és a modern civilizációban, a demokráciájával ékeskedő Amerikában, valakit hollywoodi filmes szinten hurcolnak meg.

A Making a Murderer egy hosszú sorozat, az elején lassan csordogál, de nehéz arról beszélni, hogy filmes eszközökkel nézve mennyire profi. Valószínűleg hibátlan, mert felfordul tőle az ember gyomra és azt érzi a néző, hogy előbb utóbb minden információt megkap, amire szüksége van, de tényleg csak arra lehet koncentrálni, hogy itt minden reakció, minden mondat, minden egyes nap valóban megtörtént. Sokkoló bűnügyi sorozat, aminek részleteiről órákig lehetne beszélgetni, de nehéz olyan konklúziót levonni belőle, ami pozitív volna, hiszen tulajdonképpen az egész sorozat arról szól, hogy lehet, hogy nem vagy bűnös, de attól még bűnhődni fogsz. Ráadásul jön a második évad, ami továbbra is Avery-ről fog szólni, de részleteket még senki nem tud.

85

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Nem szokványos „romantikus” filmek Valentin-napra
Következő cikk Fekete Párduc - kritika