Ingyen tanulhatsz Klingonul, hála a Duolingónak


Worf and KEhleyr say goodbye

A Star Trek-rajongók most biztosan örömtáncot járnak, ugyanis a Duolingo három évnyi fejlesztést követően elérhetővé tette a Klingon nyelvtanfolyamot, ráadásul teljesen ingyen!

Akik esetleg nem állnak nagy trekker hírében, és fogalmuk sincs, hogy miről is van most szó, azoknak segítünk egy kicsit: a Klingon egy humanoid faj a Star Trek-univerzumában, akik a becsület és a hagyományőrzés mintaképeként az 1960-as évektől kezdve jelen voltak az Űrszekerek-szériában, majd 5 spin-off sorozatban és 10 tévéfilmben. A saját nyelvezettel bíró fiktív fajról 1985-ben jelent meg a The Klingon D Dictionary című könyv, ami az első átfogó Klingon szótár volt. Ez nemcsak a kifejezéseiket, és a nyelvtanuk alapvető szabályait ismertette, de még pontos kiejtési útmutatóval is szolgált a tanulni vágyó geekek számára. Mostantól viszont még könnyebb a rejtélyes faj nyelvezetében elmerülni, ugyanis bárhol vagyunk csak a mobilunkat kell mindehhez előkapni, majd megcsinálni a nyelvleckéket.

dims.0

Az alaposan kidolgozott nyelv az elmúlt évtizedekben hatalmas sikernek örvendhetett, nem csak a rajongók sajátították el szabadidejükben, de filmekben és sorozatokban is számtalanszor előkerült már, mint például az Agymenőkben, ahol Sheldon Cooper és tudós cimborái többször így kommunikáltak egymással.

Mostantól viszont nem kell kínosan érezned magad, amiért fogalmad sincs mit motyognak a sorozatodban vagy a környezetedben a Klingonul megszólaló trekkerek, ugyanis a népszerű nyelvtanulást segítő program, a Duolingo 100%-ban ingyenessé tette Androidra, IOS-re és böngészőre az erre épülő nyelvtanfolyamukat.

Állításuk szerint mindennek az elsajátításához nem kell mást tennünk, mint napi 5 percet Klingonozással töltenünk, így ha kitartóak vagyunk, akkor  összesen 34 órányi leckét követően egy teljes nyelvtanfolyammal felérő tudásra tehetünk szert. Tehát az idő hiányára már nem foghatod, hogy miért nem tanulsz már végre egy nyelvet.

u8QZA71

Arról információnk még nincs, hogy hivatalosan Klingon nyelvvizsgát melyik központban lehet tenni, de addig sem árthat a tanulás, hiszen Comic-Conra kilátogatva vagy egy Star Trek találkozó közepébe csöppenve akár az életünket is megmentheti.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Gyűrűk Ura-sorozat másfélszer annyiba kerül majd, mint az eredeti trilógia
Következő cikk Expedíció - kritika