Helen Mirren szerint Oscar-kategóriát érdemelnének a kaszkadőrök


tumblr o1ohnvHYUd1qirzj5o3 1280

Helen Mirren színésznő szerint itt lenne az ideje, hogy a kaszkadőrök külön Oscar-kategóriát kapjanak.

Az Oscar-díjas Mirren 50 éves pályafutása során az akciófilmek világában többször is kipróbálhatta magát a Red 1-2 illetve a Halálos iramban 8. részével. Saját bevallása szerint ekkor ismerte fel a kaszkadőrök munkájának fontosságát, amiről a Female Firstnek adott interjújában beszélt:

Ezek az emberek hihetetlenek, annyira óvatosak, annyira profik. Egyszerűen művészek: csodálatos dolgokat visznek véghez. Valóban Oscart érdemelnének a munkájukért.

Az életüket is kockáztató kaszkadőrök már évtizedek óta harcolnak azért, hogy az Akadémia elismerje alulértékelt szakmájukat, ami gyakran halálesettel jár: legutóbb például a Deadpool 2 forgatásán vesztette életét, míg tavaly nyáron a The Walking Dead sorozat munkálatai során szenvedett halálos sérüléseket egy kaszkadőr. Jack Gill kaszkadőr koordinátor, aki többek között a Halálos iramban-szérián és a Sony Venom filmjén is dolgozott már, 1991 óta próbálja petícióval elérni – eddig sikertelenül -, hogy munkatársai végre rivaldafénybe kerülhessenek a díjátadón.

Az Akadémia tagjai és a veterán kaszkadőrnek számító Conrad Palmisano azzal indokolták a petíció figyelmen kívül hagyását, hogy a kategória elindításához nincs elegendő számú kaszkadőr. De miért is lenne, hiszen a háttérben megbújva, a világsztárok helyett kockáztatják az életüket, akik aztán learatják helyettük a babérokat.

Bár 2007 óta a SAG Awards jutalmazza őket filmes és televíziós kategóriákban, a legnagyobb szakmai elismerést még mindig a Taurus World Stunt Awards jelenti számukra.

A kaszkadőrök munkája szerves részét képezik a filmgyártásnak, amit a XXI. században ideje lenne valahogy értékelnie is a szakmának, reméljük ez a közeljövőben megváltozik majd.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Képmás – 1. évad kritika
Következő cikk Plágium vádjával beperelték a Stranger Things alkotóit