Terry Gilliam Alien-filmet rendezhetett volna


borito 13

A nagy botrányt kavart Az ember, aki megölte Don Quijotét rendezője a Rogert Ebert.com-nak adott interjújában mesélt arról, hogy visszautasította egy Alien-film rendezését, majd az is kiderült, hogy a direktor sem rajong a franchise-ért.

Miután Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halál című filmje meghódította a mozikat a stúdió arra törekedett, hogy a franchise további folytatásait különféle stílusokat képviselő rendezők készítsék el. Így jött a képbe James Cameron, David Fincher, majd Jean Pierre Jeunet. Volt egy pont azonban, amikor Terry Gilliam is a kiszemeltek között volt, sőt fel is ajánlották neki a lehetőséget:

Felajánlották nekem az Alien egyik folytatását, mert akkoriban az Időbanditák és a A halászkirály legendája miatt felkapott voltam, de én nem akartam ilyen filmet készíteni. Ők gyári munkások, akik egy stúdióban dolgoznak. Utoljára Los Angelesben, éjszaka a Chevrolet összeszerelősorán végeztem gyári munkát a főiskolai éveim során. De soha többet.

 

Bár Gilliam számtalan nagy költségvetésű mozit dirigált, soha sem irányított hagyományos értelemben vett blockbustert. Az egyedülálló stílusát a sci-fi műfajában is többször kamatoztatta, mint például a Brazilban vagy a 12 majomban, de Az eredeti Alien-filmnek sosem volt a rajongója:

A nyolcadik utas: a Halál csak egy szellemvasút, ahol valami váratlanul ugrik eléd, és sosem tudod ki fog legközelebb meghalni…Végül Sigourney Weaver, aki egy kemény katonatiszté válik, a fehérneműjében még visszamegy a macskáért. Itt adjatok nekem egy kibaszott percet… Vannak nagyszerű pillanatai, de egy jelenetnek nem kellett volna belekerülnie. Amikor a film végén a lény a légzsilip ajtaján keresztül kirepül. Itt teljes valójában látod az idegent és csak egy gumiruhába öltözött fickó. Eddig a pillanatig csak az árnyékát láttad, egy félelmetes, erős, hatalmas teremtményt. Ez annyira okos húzás volt, mint A cápában. Mondtam is Ridley-nek: “Nem akarod ezt a jelenetet a film végének. Vágd ki!”

terry

Gilliam tehát elismerte, hogy a filmnek a H. R. Giger kultikus teremtménye a legerősebb pontja, ugyanakkor a történet súlyos hibákkal küzd. Figyelembe véve a rendező által említett időpontokat, valószínűleg a harmadik részt, A végső megoldás: Halál-t vezényelhette volna le. Az egyébként híresen problémás projekt számtalan forgatókönyvet kapott (végül a forgatások megkezdésekor David Fincher napról-napra kapta meg mit is kellene lencsevégre kapnia), a rendezőket is sorra váltogatta. A rémálommal is felérő munka végül oda vezetett, hogy az Alien-széria legmegosztóbb darabja lett, így Gilliam megérzése jónak bizonyult a visszautasítást illetően.

Az Alien-filmek azóta sem tudtak méltó folytatást kitermelni, a Covenant csúfos anyagi bukását követően a stúdió a további részeket elkaszálta, jelenleg egy sorozatban gondolkodnak, amiről egyelőre semmit se tudunk, de azt majdnem biztosra vesszük, hogy a rendezői székbe nem fogják Terry Gilliamet felkérni.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A homár rendezője rendesen odacsap a kosztümös filmnek
Következő cikk Az első fotók a Men in Black-reboot folytatásból