9 kedvenc South Park karakterünk


borito 43

A South Park 1997-ben indult útjára, azóta pedig 21 évadot élt meg. Trey Parker és Matt Stone animációs agymenése az első specifikusan felnőtteknek készülő animációs sorozatok egyike, amiért a korai éveiben sok kritikát is kapott. A megosztó széria egy eldugott hegyi városkában játszódik, ahol a helyi gyerekek abszurd, beteges és végtelenül humoros kalandokba keverednek. Ezen település lakói közül választottuk ki kilenc kedvenc szereplőnket, akik közé keveredett néhány igen furcsa figura is…

Butters Stotch

Butters Stotch mondhatni a sorozat ügyeletes pofozózsákja. A naiv kisfiút többszörösen kihasználják, manipulálják, olykor pedig a saját szülei sem bánnak vele kesztyűs kézzel. Eric Cartmennel való kapcsolata a sorozat egy sarkalatos pontja, ugyanis a ,,zsíragy” számtalanszor verte  már át a hiszékeny kissrácot. Butters emiatt napokat töltött egy atombunkerben, barátjává fogadott egy robotot és komoly sérüléseket szenvedett dobócsillag által. Persze amikor kilép Cartman vonzásköréből Butters képes önálló kalandokba keveredni, olykor jelmezt ölt és káosz professzorként tartja rettegésben a várost.

31

Eric Cartman

Noha a sorozatnak alapvetően nincs főszereplője, olykor mégis Cartman lép elő központi személyiséggé. A többi karakterrel ellentétben a pufók kisfiú ugyanis képes levetni gyermeki mivoltát hogy a legelvetemültebb ,,galibákba” keveredjen.  Cartman többször próbálta megidézni a holokausztot, veszélybe sodorni barátait, egyszer pedig chilit főzött egy ellensége szüleiből, amit később megetetett az áldozatával. Ilyen rémtettek után érthető, hogy a többi gyerek nem szívesen van együtt Cartmennel, azonban a fiú valahogy mindig belekerül az események sűrűjébe. Folyamatos konfliktusai rendre ellátják a sorozatot poénokkal, azonban a készítők kiegyenlítik a morális mérleget. Cartman barátai, elsősorban Kyle, rendre ellenzik a fiú ámokfutásait, így azokat semmiképpen sem nevezhetjük azonosulási pontnak.

33

Garrison bácsi

Garrison bácsi a gyerekek identitászavaros (ex)-tanára, a sorozat egyik legkiszámíthatatlanabb karaktere. Az első évadokban a negyvenes férfi közeli viszonyba került a kezére erősített kalap úrral, majd a bábot a Furkó úr nevű szeretőjére cserélte. Később belekóstolt a transzneműségbe, remetének vonult, majd egy éles váltást követően Amerika elnökévé vált. Innentől Donald Trump egyértelmű paródiájaként van jelen, ami idővel sorozat egyik legszórakoztatóbb politikai csipkelődésévé nőtte ki magát.

34

Saddam Hussein

Nyilvánvaló, hogy az iraki diktátor karaktere nem a készítők fejéből pattant ki, azonban Parker és Stone képesek voltak a saját arcukra formálni a hazáját évtizedekig sanyargató politikust. Akárcsak a valóságban, Hussein itt is rendre Amerika elpusztításán ügyködik, igaz az 1999-es nagyjátékfilmben még a sátán ágyasaként is feltűnt. Ő volt az első politikusok egyike, akiket a sorozat nyíltan pocskondiázott, szerepeltetése pedig telitalálatnak bizonyult. Hussein jelenélete minden alkalommal megmosolyogtató, a való életben elkövetett bűnei pedig még humorosabbá teszik a banális karakterét.

35

Kenny McCormick

Az biztos, hogy Kenny McCormick karaktere nem túlzottan rétegelt, de annál szórakoztatóbb.  A fiú eleinte azzal vált ismerté, hogy minden epizódban a legnevetségesebb módon halt meg, innen ered az ikonikus „Istenem, kicsinálták Kennyt!… Szemetek!” felkiáltás. Mikor túljáratottá vált volna, a készítők kiváló érzékkel hanyagolni kezdték a gaget, ettől kezdve pedig Kenny családi hátterére terelődött a hangsúly. McCormickék egy sztereotip ír-amerikai családot alkotnak, akiken keresztül a sorozat kiváló képet alkot az alsó-középosztály mindennapjairól.

36

Randy Marsh

Noha Randy Marsh ,, csak” az egyik főszereplő apja, azonban a férfi így is messze túlnő gyermeke karakterén. Ugyanis Randy sajátossága hogy hajlamos az ügyei megszállottjává válni, ezzel rendre nagy felfordulást okozva. A férfi képes elképesztő energiáikat fektetni az épp aktuális hóbortjába, ám fáradozásai sorra rosszul sülnek el. Egy végtelenül humoros karakter ő, akinek folyamatos kétbalkezessége a sorozat egyik legszórakoztatóbb eleme.

37

Thomas McElroy és Nelle McElroy

Thomas és Nelle McElroy listába kerülése sokak számára szemöldökráncolásra adhat okot. Jóllehet, Séf bácsi szülei a South Park kevésbé ismert szereplői közé tartoznak, azonban kiváló példái, hogy a sorozat legjelentéktelenebb figurái is képesek maradandó benyomást tenni. McElroyék mindössze három epizódban kapnak rövidke szerepet, ám időskori problémáik ez idő alatt is tömérdek poén tárgyát képezték.

38

Timmy Burch

Timmy! Ez a hétköznapinak mondható név valósággal beleégett a sorozat nézőinek fejébe. Ugyanis Timmy, a tolószékes kisfiú beszédkészség hiányában megállás nélkül a saját nevét ismételgeti. Jó hangosan, és jó sokszor…. Félreértés ne essék, Timmy egyáltalán nem egy irritáló karakter és nem is a mozgás, illetve mentális sérültek ízléstelen paródiája. A fiú egy életvidám, ambiciózus kissrác, akit szinte lehetetlen utálni. Jimmy nevű barátjával rendre abszurd kalandokba keveredik, amiket csak színesít a fiú fogyatékossága.

38 1

Törcsi

Törcsi az a karakter, akit a készítők kifejezetten azért hoztak létre, hogy parodizálja a többi szereplő kultuszát. Stone és Parker ugyanis megkísérelt megalkotni egy olyan karaktert, aki nem bír semmilyen reklámértékkel. Ennek fényében Törcsi nem rendelkezik komolyabb céllal, mindössze annyit tudunk róla, hogy egy kábítószerfüggő törölköző. Írói múltjának kifejtésével valamelyest árnyalásra került a karaktere, azonban így is megmaradt egy karikatúraszerűen egyszerű, de mégis szórakoztató szereplőnek.

40

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Elkaszálták az Agymenők sorozatot
Következő cikk George Clooney lett a legtöbbet kereső férfi színész