Paul Greengrass is filmet csinált a norvégiai tömegmészárlásról


kep 4

Befutott a Velencei Filmfesztiválon debütáló Július 22. első előzetese, mely az Anders Behring Breivik által elkövetett 77 ember halálát okozó terrortámadásra fókuszál.

Greengrass mindig is akkor érezte magát elemében a kamera mögött, ha a valóság határain belül mozoghat: a szívszorító 9/11-es terrortámadást feldolgozó A United 93-assal és az életrajzi drámájával, a Phillips kapitánnyal már bizonyította, hogy a valóságos események filmmé konvertálásában a szakma egyik legjobbja.

Így azon nincs min csodálkoznunk, hogy a rendező az északi ország legtöbb áldozatát követelő terrortámadását választotta következő munkájának. A norvég újságíró, Åsne Seierstad által kiadott “One of Us” című könyvet feldolgozó dokudráma a Breivik támadásait a túlélők és az érintettek szemszögéből mutatja majd be, amiről Greengrass az alábbi nyilatkozatot adta ki:

A mozi számos formát és sok témát magába foglal, de a fő kérdéskör mindig az emberiségünk. Megmutathatja a szeretetet és a csodát, megtalálhatja az igazságot és a szépséget a legkisebb személyes pillanatokban is, vagy izgalmas módon szórakoztathat is minket az elképzelt világokon keresztül. Időről időre azonban a filmnek is vakmerőnek kell lennie és szembe kell néznie a világgal- a működésével, az irányával és azzal, hogyan tudunk megbirkózni vele. Ez volt az oka annak, hogy megalkottam Norvégia a 2011. július 22-i jobboldali terrortámadásra adott válaszának inspiráló történetét.

Egyébként a témáról az évben másik film is készült Erik Poppe rendezésében Utoya, július 22. címen, amit a hazai mozik is bemutatnak majd szeptember 27-én, így az elkövetkezendő hetekben a tragikus eseményeket több szemszögből is megismerhetjük majd.

A Július 22. ma debütál a Velencei Filmfesztiválon, míg a Netflix csatornáján október 10-től tekinthető meg.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Éles tárgyak - kritika
Következő cikk Az X - A rendszerből törölve új előzetese alapján megvan a magyarok Hetedikje