TOP 10 filmjelenet, ahol Tejet isznak


tejA TEJ fontos eleme a táplálkozásunknak, noha manapság már nagyon sok laktóz- és tejérzékeny ember van a világon, sajnos népbetegségnek mondható, mégis a filmekben előszeretettel fogyasztják literszámra kedvenc karaktereink. Most összegyűjtöttük a legismertebbeket.

1.) Leon, a profi (Leon: The Professional, 1994)

Leon és a kis Natalie Portman közös akciója mindig meghozza a kedvet egy kis tejhez: főleg ha a gyermekkor szimbólumaként jelenik meg, ahol Mathilda hirtelen felnőtté válását, Leonnak pedig elbaltázott gyermekkorát hivatott tükrözni.

2.) Haragban a világgal (Rebel Without a Cause, 1955)

A tej mindig is a lázadás és egyben a mindenféle felelősségtől és gondtól mentes gyermekkorba vágyódás jelképe, ezért itta a folyton mérges és ma is szexszimbólumként tündöklő (James Franco testében reinkarnálódott) James Dean legnagyobb sikert aratott filmjében, melynek bemutatóját sajnos már nem élte meg.

3.) Tom és Jerry

A klasszikus meséből nehéz egy részt kiemelni, hiszen a macska-egér harc során folyton feltűnt a tej, mint a gyermekek és macskák „védőitala”, mégis kiválasztottuk az egyik legmókásabb részt, ahol egy egész utalást tesznek a Dr. Jakyll és Mr. Hyde történetére. A második világháború utáni trauma miatt ez a nem kevés metaforában gazdag rajzfilm sok gyerekben és felnőttben is enyhítette a szorongást és félelmet, ezért nagyszerű propagandaként is szolgált, hiszem a tejet reklámozni ennél kifizetődőbben már nem is lehetett volna.

4.) A nagy Lebowski (The Big Lebowski,1998)

Töki mindig tudja, mitől döglik a lény. Hiába nyomatja folyton a fehér oroszt, kedvenc tejszín alapú koktélját, mégis néha neki is hidratálni kell, így magába is fogy az a tej, természetesen a jól ismert outfitben szervírozva.

5.) Mad Max: A harag útja (Mad Max: Fury Road, 2015)

A Mad Max apokalipszisában életmenő szerepe van a tejnek, ami abból a szempontból még különlegesebb, hogy az életnek megfeleltethető anyatej a legértékesebb kincs a kiapadt sivatagban: na meg a gyermekeket kihordó anyák. A hosszú út során azonban Tom Hardy is megmártózik benne, mégis csak jár neki is az anyai szeretet.

6.) Terminátor 2. – Az ítélet napja (Terminator 2: Judgment Day, 1991)

Az egyik legtipikusabb amerikai konyhajelenetben anyu épp szeleteli a friss zöldséget a vacsihoz, apu pedig hanyag lezserséggel issza a tejet, amiről ekkor még senki sem sejti, hogy anyu fémkarjain köt ki apu agyvelejével együtt. Az ikonikus jelenet az egyik legjobban sikerült folytatásnak mondható, ahol a T-1000-res modell számított a legmenőbb gépnek az alakváltó fém testével.

7.) Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men, 2007)

Az pszichopaták és elmebetegek egyik kedvenc itala – a filmekből kiindulva – a tej, így nem maradhat ki az egyik legzseniálisabb alakítását nyújtó Javier Bardem sem, aki abszurd és értelmezhetetlen frizuráján túl rendszeres laktózbeviteléről volt felismerhető a négy Oscar-díjas filmben, melybe még Tommy Lee Jones is szívesen belekortyolt.

8.) Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds, 2009)

Tarantino mindig is szerette a tejet és annak mindennemű változatát, legyen az akár egy fincsi milkshake a Ponyvaregényben, vagy egy pohár friss tej egy parasztember kínálásában, melyet az egyik legepikusabb jelenetben töltenek ki Christoph Waltznak, akivel épp az alatta bujkáló család megöléséről tárgyalnak valami lehengerlő könnyedséggel. Waltz Hans Landa szerepében szintén nem mondható egy épelméjű Dalai Lámának, azonban egy szórakoztató és géniusz pszichopatának már annál inkább.

9.) Nevetséges Napóleon (Napoleon Dynamite, 2004)

Egy méltatlanul alul értékelt film, ahol a pszichopaták ellentétes elmeállapotú kasztjának mindennapjaiba is nyerünk egy kis betekintést: a már-már szellemi fogyatékos butus „white trash” külvárosi családokéba, akik a sok béna hollywoodi próbálkozás ellenére itt lettek a legkedvelhetőbb és a legszórakoztatóbb karakterek. Az ő kedvenc italuk is a tej, de erre a Felhőtlen Philadelphia című sorozat is rámutatott már, ahol egészen hasonló személyiségek szórakoztatnak minket. Napóleon film végi táncjelenete pedig ver minden X-faktor és Csillag születik győztest evör.

10.) Mechanikus narancs (A Clockwork Orange, 1971)

A legismertebbet pedig a legvégére hagytuk, hiszen kinek nem a menő dizájnnal felvértezett Tej Bár jut az eszébe Stanley Kubrick klasszikusa kapcsán, ahol az átnevelő módszerek és a békés társadalmi szankciók ellen az alternatív jelen egyik lázadó italának a tej számított, mint az új menő bódító ital. Egyébként a moloko, amelyet Alex és drúgjai isznak a Korovában, egy pohár tej egy bizonyos drencrom nevű droggal felütve, ami gyanúsan hasonlít a többek között a Félelem és reszketés Las Vegasban című film végén megismert adenochrome-hoz, aminek használatával Raoul Duke végleg elveszti a kontrollt elméje felett.

10+1. Westworld

Csak hogy egy sorozat is legyen, ami kilóg a sorból. A HBO sikersorozata, aminek alapja egy 1973-as film, nagyon szépen beleégette a retinánkba, hogy hogyan készülnek a parkban található robotok/cyborgok. Bár nem konkrétan tejről beszélünk, de nem véletlen az erre emlékeztető anyagot és annak felhasználását stílusosan kölcsönvették az 1995-ös a Ghost in the Shell intro-jából, majd az élet teljességének és tisztaságának szimbólumaként definiálták újra, az éltető tejet csodás eszképizmussal jelenítették meg a sorozatban. Nem hiába, a tej, mint anyatej minden élet forrása.

de szimplán is szerepel benne:
1*VB2qBmar9T85keuyJIOAqA
és még egy best of videó….


Várjuk a még a többi tejivós filmjelenetet kommentben, hiszen van még bőven!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az IKEA fogta és újra berendezte a legendás sorozatok nappalijait
Következő cikk A Trónok harca 8. évadának egyik legjobb párbaja fénykarddal menőbb