Fresh Prince vagyis Will Smith ma 51 éves


borito 27Willard Caroll Smith Jr. 1968-ban született Philadelphiában. Van egy nővére, Pamela és két öccse, Harry és Allen, akik ikrek és 3 évvel fiatalabbak nála. Apja mérnök, anyja egy iskolában dolgozott. Gyerekkorában vegyes vallású környezetben nőtt fel, a szomszédok között voltak zsidók, muszlimok és baptisták is, ő maga fehérek közé járt egy katolikus iskolába. 12 évesen már bulikon rappelt, 20 évesen pedig Grammyt nyert.

willKi ne hallott volna már Fresh Prince-ről?

1990-ben jelentkezett a Kaliforniából jöttem televíziós sorozatra (1990-1996). Ezzel egy időben már szerepelt mozifilmekben, de az 1995-ös Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk?-tól szokás számítani a karrierjét.

Ezt követte A függetlenség napja és a Men in Black – Sötét zsaruk. Neo szerepét visszautasította a Mátrixban, helyette a Wild Wild West – Vadiúj Vadnyugatot választotta, de minek. Egy Arany Málnára minden esetre jó volt. Jöttek a folytatások, a Man in Black – Sötét zsaruk 2 és a Bad Boys 2 – Már megint a rosszfiúk. Az ezredforduló után olyan filmekben játszott még, mint  az Én, a robot, a Valentin napján, a Legenda vagyok, A randiguru, a Hancock, vagy a Hét élet.

Oscarra kétszer jelölték, 2001-ben az Aliért, 5 évvel később pedig A boldogság nyomábanért.

A tévében, a moziban és a zenélésben is sikereket ér(t) el, az egyik legbefolyásosabb személynek tartják a szórakoztatóiparban (4 Grammyt nyert, 5-ször jelölték Golden Globe-ra).

2010-ben a Fela! című musicalért még Tony-díjra is jelölték.

Az IQ-ja 115, jól fekszik neki a matek, secc perc alatt kirakja a Rubik-kockát (állítólag kirakósban és sakkban is nagyon jó), de soha nem járt főiskolára vagy egyetemre. Első mozis szerepét huszonéves korában kapta, de addigra már bőven milliomos volt, köszönhetően a zenei és televíziós sikereinek. 16 évesen kezdett el komolyan zenélni, egy hónappal a középiskolai érettségije után jelent meg az első kislemeze.

Hiába vagy jó matekból, ha elfelejtesz adót fizetni. Tetemes hátralékot sikerült így felhalmoznia, volt idő, amikor bevételeinek 70 %-át utalhatta tovább az adóhatóság felé.

A szakmában csak Mr. Júliusnak hívják, mivel a júliusi premierekkel kaszált a legtöbbet. Filmenként átlagosan 20 millió dollárt kap, a rekorder az Én, a robot a maga 28 milliójával. Állandó helye volt a leggazdagabb 40 alattiak listáján.

Ő az első hip-hop előadó, akit Oscar-díjra jelöltek.  Pedig nem indult könnyen a karrierje, a zeneiparból érkezve bele kellett tanulnia a színészetbe. Kezdetben a szöveg megtanulása is gondot okozott, hiszen egy kicsivel többről volt szó, mint hogy:

„Prince listen homeboys don’t mean to bust your bubble

But girls of the world ain’t nothing but trouble.”

Az ő I’ll be back-je az Aw hell no:

Sheree Elizabeth Zampino (jelenleg Fletcher) divattervezést tanult, amikor találkoztak, majd 1992 és 1995 között boldog házasságban éltek, egy gyermekük született.  Az exnek a válást követően 900 ezer dollárt fizetett, majd havonta további 24 ezer dollárt gyerektartásra.

Írt egy gyerekkönyvet is Just the Two of Us címmel. Az apaságról szóló írását első feleségétől fiának, Trey Smithnek ajánlotta. A Just the Two of Us egyben egy szám címe is a Big Willie Style szólóalbumról.

Smith nem csak a filmjeiben imád luxusautókat vezetni, az életben is komoly gyűjteménye van belőlük, amikhez persze egy lélegzetelállító kecó is dukál:

 

Érdekességek, melyeket nem biztos, hogy tudtál Smith-ről?:

Jelentkezett a Mr. and Mrs. Smith férfi főszerepére is, amit végül Brad Pitt kapott meg.

A függetlenség napjában a karakterét Han Solóról mintázta.

A Man in Black J ügynöke eredetileg nem volt afro-amerikai, az alkotók olyan színészre gondoltak, mint Chris O’Donnell vagy David Schwimmer.

A Csúcsformában karter nyomozójának szerepére is esélyes volt.

A Híd a Kwai-folyón a kedvenc filmje.

Folyékonyan beszél spanyolul, szereti a professzionális birkózást, támogatja az azonos neműek házasságát és magáénak tudhatja a legtöbb Kids Choice Awardsot.

Smithék ma már egy intézmény, egy brand, gyakran mutatkoznak együtt, de mindenki külön-külön is sikeres abban, amit csinál. Will és Jada Pinkett Smith közös produkciós céget működtetnek. Pedig a randizgatásuk elején Jada Pinkett egyáltalán nem tudott mit kezdeni Will humorával (ráadásul a szerepet, amire Jada Pinkett jelentkezett Nia Long kapta meg).

family
Will Smith és családja

A gyerekeik nem jártak hagyományos iskolába, de nem azért, mert a szüleik féltették őket a hírnév miatt, hanem egyszerűen nem hisznek a hagyományos oktatási rendszer eredményességében.

Smith-t sem kerülhetik el a pletykák:

Mint minden celeb, ő sem kerülheti el a pletykákat.

Állítólag feleségével nyitott házasságban élnek, titokban a szcientológiai egyház tagjai (miután Jada Pinkett együtt játszott Cruise-zal, kisebb-nagyobb összegeket utaltak az egyház részére), a sajátos nevelési módszerek miatt többször kerültek a családvédelem látókörébe (elismerte, hogy szülőként vannak vitatható döntéseik).

will3Will nem szeret a korai munkáiról beszélni és nagyon népszerű a Gunatánamói fogolytáborban (Harry Potter után).

Több helyen lehetett olvasni arról is, hogy az akkor 13 éves Jadennek egy 20 éves férfivel volt viszonya, de azt is beszélik, hogy Will és Jada Pinkett is meleg és a házasságuk csak kamu.

Jaden és Willow mindketten a saját útjukat járják, nem akarnak senkivel közösen zenélni. Jaden a legőrültebb fazon akar lenni a világon, Willownak pedig a saját maga által írt könyvei a kedvencei. Jaden volt barátnője többször is összetűzésbe került a hatóságokkal bolti lopás miatt.

will2
Will és Jaden Smith

Igazak vagy nem a fenti híresztelések, minden esetre a producerek tartanak a Smith családtól, mert nagyon-nagyon-nagyon “furcsák“.

Ugyancsak szeptember 25-én született Michael Madsen, Michael Douglas, Mark Hamill, Donald Glover, Christopher Reeve és Catherine Zeta-Jones.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A mozivászon örök gengsztere, Robert De Niro 76 éves
Következő cikk Már Ti sem hittétek... visszatér A hetedik sor közepe!