Magnum 1-8. évad – kritika


tom selleck magnum 001Magnum (Magnum, P.I.), készítők: Donald P. Belissario, Glen A. Larson, szereplők: Tom Selleck, John Hillerman, Roger E. Mosley, Larry Manetti, amerikai akciósorozat, 48 perc, 1-8. évad, 1980-1988.

Elég annyit mondani, hogy bajusz és Ferrari, de ha még hozzátesszük, hogy Tom Selleck, Higgins, Robon Masters birtoka, Hawaii, magánnynomozás, csinos nők, Vietnámi háború, Zeusz és Apolló nevű dobermannok, Kamehamea Klub, TC helikoptere és Hawaii ing, akkor már biztosan mindenki tudja, hogy a ’80-as éves kultsorozatáról, a Magnumról van szó.margnum2

1979 őszén a CBS csatorna elkaszálta a Hawaii Five-0 sorozatát, de mivel minden produkciós kellék még a helyszínen volt és amúgy is szükségesnek éreztek valami új és nagy dobást, ezért zöld utat kapott Donald P. Belissario és Glen A. Larson (Knight Rider) készítők ötlete, amivel kapcsolatban annyit kértek, hogy a helyszín maradjon Hawaii. Így született meg a Magnum, aminek középpontjában egy magánnyomozó állt, akit Tom Selleck alakít.

Selleck leginkább csak reklámokban vagy meglehetősen gyengén teljesítő filmekben szerepelt addig, de ezek ellenére voltak még elvei ebben az iparban. A felkérésnek természetesen örült, de nem szeretett volna egy egyszerű szépfiút alakítani, a készítők azonban pont a televíziózás James Bond-ját készültek megalkotni. Végül kompromisszumot kötöttek és maradt a részben macsó szerep, a rengeteg szép nő, a sörből soha ki nem ürülő kishűtő, de cserébe egy elérhető és hétköznapi „szuperhős” maradt a karakter, aki életszerű volt, vicces és sokoldalú. Tom Sellecknek nagyon muszáj volt, hogy működjön ez a szerep, mert akkoriban kérték fel az Elveszett frigyláda fosztogatói, azaz az India Jones film főszerepére is, de mivel szerződése nem engedte, hogy elmenjen, ezért végül Harrison Ford lett a befutó.magnum5A Magnum erőssége soha nem a történetben rejlett. Voltak jól megírt epizódok, könnyedén váltakoztak a humoros és a nagyon drámai részek, amitől azonban kult tudott maradni, az egyértelműen a viszonylag egysíkúan, de mégis rettenetesen jól és emlékezetesen megalkotott karakterei és a körítés. A felejthetetlen, Mike Post által komponált főcím zene például egészen a Billboard listákig jutott.
Magnum egy csóró, csajozós magánnynomozó, aki a dúsgazdag író, Robin Masters birtokán vendégeskedett, mint biztostágtechnikai szakértő és fel volt hatalmazva, hogy használja a tulajdonos eszközeit, mint a tűzpiros Ferrarit, ami eredetileg egy Porsche lett volna, csakhogy a majdnem két méter magas Selleck nem fért be a kocsiba és a Ferrarival ellentétben, a Porsche nem volt hajlandó átalakításokat eszközölni az autóján, hogy a színész beleférjen.

Magnum örömét csak Higgins szakította meg olykor, akivel állandóan szócsatáztak, veszekedtek és folyamatosan alkudoztak, hol a fényképezőgépre, hol a boros pince használatára. A közönség imádta ezt a párharcot és ez volt az egészben az egyik legjobb humorforrás, mert Higgins, a két dobermann kutyájával az oldalán, szöges ellentéte volt Magnumnak. A 2017-ben elhunyt John Hillerman hibátlanul hozta a karaktert, ráadásul egy brit ex-katonát alakított, miközben a színész valójában született texasi volt, csak kiváló akcentussal tudott beszélni a szerep kedvéért.

Ezenkívül ott volt még Magnum két jóbarátja, TC, akit Roger E. Mosley alakított, aki maga is kiváló helikopter pilóta, bár a forgatások alatt nem engedték vezetni, illetve a Kamehamea klub üzemeltetője, az egyetlen bajuszmentes szereplő, Rick (Larry Manetti). Ők hárman a Vietnámi háborúban szolgáltak együtt, amiről a flashbackek is tanúskodnak, illetve sok történetszálba a múltjuk ezen része is beleszövődött. A Magnum rengeteg hálálkodó és köszönő levelet kapott indulásakor vietnámi veteránoktól, ugyanis ez volt az a sorozat, amely elsőként ábrázolta embernek a háborúból hazatért hőseit és nem őrült, begolyózott gyilkosként nyilatkozott róluk.

Rengeteg híres színész fordult meg a sorozatban, például Sharon Stone, Frank Sinatra, Angela Lansbury (Jessica Fletcher a Gyilkos sorokból, itt volt egy kis crossover is), Ian McShane, Ted Danson, Elisha Cook Jr. vagy éppen Orson Welles, akit soha nem láthattunk, de ő volt Robin Masters hangja. Belissario azt mondta, hogy Welles ebben az időben mindent elvállalt anyagi gondjai miatt és mire elhatározták, hogy szerepeltetik fizikailag is a sorozatban, addigra sajnos elhunyt. A sorozat eredetileg a hetedik évaddal ért véget, azonban a nézők követeltek egy olyan befejezést, ami nem hagy maga után kérdéseket, ezért elkészítették a nyolcadikat is, aminek az utolsó részét rekordmennyiségű ember nézte meg a TV képernyők előtt.

magnum 4Tom Selleck és John Hillerman is egy-egy Emmy-, illetve egy-egy Golden Globe-díjat szerzett magának a Magnummal, aminek remake-je tavaly látta meg a napvilágot. Nem gondoljuk, hogy ezt a sorozatot lehetne valaha pótolni, pontosan azért, mert Tom Selleck és a sleppje, az összes hawaii-i kiegészítővel együtt kitörölhetetlenül a szívünkbe zárta magát, még akkor is, ha nagyon egy rész sztoriját se tudjuk felidézni.

75

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Irish Man avagy Scorsese mozija találkozott a Marvellel
Következő cikk Matthew McConaughey környezetbarát víkendházban viszkit szürcsöl